Nya ATG.se och större valmöjligheter i livesändningen

Få har väl undgått att se att ATG är på väg att lansera en ny sajt. En beta-variant har legat uppe ett bra tag nu. Alla har haft möjlighet att testköra den. Officiell release är måndagen den 14 september.

nya-atg

Personligen tycker jag den nya sidan är ett rejält lyft jämfört med den tidigare Flash-baserade varianten, som jag alltid upplevt som extremt långsam. Den nya sajten är dessutom responsiv, vilket gör att den går att köra på alla plattformar, från mobiler till stationära datorer. Det var förresten något vi tyvärr fick prioritera bort i utvecklingsarbetet av svenskgalopp.se.

Samtidigt kommer riktigt gamla ATG Classic att utgå helt. Lite synd eftersom jag tror att många fortfarande uppskattar sidans enkla gränssnitt. Men alla sajter har väl ett bäst före datum?

Ytterligare en nyhet på den nya sajten är att det ska gå att välja vilken bana man vill följa i Live-fönstret. Utöver huvudkanalen ska det alltså även gå att välja en specifik bana. Nu hurrar säkert många galoppentusiaster. Snart går det att följa en hel tävlingsdag från exempelvis Täby Galopp utan en massa trav. Ungefär på samma sätt som extrakanalen fungerat det senaste året.

Det som oroar mig är vad som kommer att hända med omsättningen. Vid det här laget kan säkert alla hålla med mig om att fredagskvällar med galopp i enbart extrakanalen är en spelmässig katastrof. Anledningen är helt enkelt att alldeles för få följer galoppen i extrakanalen. Förmodligen handlar det bara om ett hundratal galoppintresserade, som antagligen är mer intresserade av sporten än av spelet.

De gånger som galoppen verkligen lyckats höja spelet är när loppen legat saxade tillsammans med travet i huvudkanalen. Exempelvis på onsdags- och söndagsluncherna. Många spelare som egentligen mest är intresserade av trav gör ofta ett spontanlir på galoppen eftersom loppet ändå ligger i livefönstret. Galoppen blir helt enkelt mer synlig för fler spelare.

Vad som kommer att hända efter denna förändring kan vi bara spekulera i. Jag tror tyvärr inte att galoppen blir någon vinnare. För lika mycket som galoppintresserade har möjlighet att välja bort travet har de travintresserade möjlighet att välja bort galoppen de få gånger sporten får utrymme i huvudkanalen. Och vi vet ju vilken av sporterna som majoriteten av spelarna väljer. Men låt oss hoppas att jag har fel.