Årets galoppörer 2016

Eftersom jag varken är delaktig i nomineringen eller röstningen tänkte jag spekulera lite kring vilka hästar som blir årets galoppörer 2016. Facit har vi den 21 januari.

Som alltid när det gäller den här typen av utnämningar handlar det mycket om personliga preferenser. Vad ska meriteras högst: Insprungna pengar, segrar i prestigefyllda lopp, handicaptal eller bara antalet segrar? I den bästa av världar ska det naturligvis vara en kombination av allt. Ytterligare en komponent jag brukar ta med i värderingen är om hästarna presterat jämnt över hela året. Och floppar, alltså mindre lyckade insatser, måste hamna på den negativa sidan av vågskålen.

Årets tvååring

Victor Kalejs – Trickbag – The Danish Girl

Victor Kalejs är tveklöst vinnaren enligt min mening. Roy Arne Kvislas adept vann såväl Norskt Kriterium och Skånelandlöpning, meriter som de två andra kandidaterna inte kan matcha. Mellan Trickbag och The Danish Girl är det i stort sett dött lopp. Trickbags seger i Lambada Cup väger kanske något högre.

Årets treåring

Gunvald – Suspicious Mind – Duke of Burden

Denna kategori är tveklöst den mest jämna och svårlösta. Så pass svår att jag inte riktigt kan ta ställning. Derbysegrar borde naturligtvis premieras. Två av hästarna i kategorin har en Derbyseger på sin meritlista. Duke of Burden hade som bekant halsen först i Svenskt Derby. Men Gunvald var bara halsen bakom då han delade andraplatsen med stallkompisen Ramstein. Dessutom nådde han handicaptalet 90 och vann prestigefyllda Voterlöpning i fin stil. Duke of Burden, hcp 87, tog utöver segern i Svenskt Derby en andraplats i norska Breeders Prize och sprang in mer pengar än Gunvald. Suspicious Mind , ft 88, vann i sin tur Dansk Derby, Bro Park Classic och Dansk St Leger. Vidare var han tvåa i både Danskt och Svenskt 2000 Guineas. Suspicious Mind sprang dessutom in mest pengar i trion. Men i Svenskt Derby var han ”bara” femma. Eftersom jag inte riktigt själv kan ta ställning får handicaptalet avgöra saken. Gunvald får titeln nosen före Suspicious Mind och Duke of Burden.

Årets äldre häst

Hurricane Red – Giftorm – Let’sgoforit

Hurricane Red vann såväl Pramms Memorial som Oslo Cup, två av de mest prestigefyllda loppen för de äldre hästarna i Skandinavien. Det bör enligt min mening ge honom titeln Årets äldre häst. Giftorm vann Zawawi Cup och var dessutom god tvåa i ett tufft gäng i Dubai. Lägg därtill flera goda placeringar i skandinaviska Black Type-löpningar. Titelförsvararen Let’sgoforit vann Jägersro Sprint, men fick spela andrafiolen bakom Giftorm i Zawawi Cup. I år räcker meriterna bara till tredjeplatsen.

Årets sto

Arabda – Pocahontas Face – Mrs Loreen

Arabda gick från hcp 79 till 90 under fjolåret och vann fem av sina sex starter, bland annat Lanwades Stud Stakes (L). Ett riktigt imponerande facit som bör ge henne titeln årets sto. Pocahontas Face inledde säsongen starkt med två raka segrar där triumfen i Dianalöpning imponerade mest. Därefter gick det lite grus i maskineriet. En klassisk seger väger ändå tungt. Titelförsvararen Mrs Loreen har haft ytterligare en stark säsong. Meriterna räcker absolut till en nominering, men når inte riktigt upp i Arabdas kaliber.

Årets hinderhäst

Calvados – Lindenthaler – El Gran Mago

Evigt unge Calvados hade väl inte sin bästa säsong ifjol. Men tog ändå en stark seger i en polsk häcklöpning värd goda 130 000 kronor. Dessutom flera fina placeringar i de bättre häcklöpningarna på hemmaplan. Lindenthaler utvecklades enormt över häckar under slutet av säsongen och tog fler segrar än Calvados, dock i enklare sällskap. El Gran Mago får nog nöja sig med tredjeplatsen.

Årets arabhäst

Macallan – Al Janoob – Toutatix

Macallan blev årets arabgaloppör ifjol och har goda förutsättningar att behålla titeln ytterligare ett år. Fyra segrar på åtta starter blev fjolårets facit. Stallkompisarna Al Janoob och Toutatix är i stort sett jämbördiga och får dela andraplatsen.