Galoppens bästa tid är nu

På söndag, vilket även råkar vara Valborgsmässoafton, bjuder Jägersrogaloppen på ett sportsligt intressant program. Som jag nämnt tidigare, det är vid den här tiden på året som galoppen är som allra roligast. Tråkigt att en sådan fin dag inte får den uppmärksamhet den förtjänar. För publiksiffran lär väl som vanligt inte bli något att hurra över. 

Redan i den inledande uppgörelsen med den enormt långa titeln Norra Skånska Regementets Minneslöpning vässar sex hästar formen inför en eventuell start i Pramms Memorial. Gunvald, banans förmodligen bästa treåring ifjol, mäter krafterna mot topprankade Brownie och nyförvärvet Tap For Me.

Men mest spännande blir nog att följa upplösningen av den treårslöpning som utgör V4-2. Stureplan är topprankad med hcp 84 och testar Jägersro-banan för första gången. Plata O Plomo imponerade enormt i debuten och kan vara hur bra som helst. Lägg därtill namn som Sticker, Jessy’s Wonder och Roxy Sky.

Och på tal om treåringar. I en novislöpning senare på dagen får vi åter stifta bekantskap med Tin Man, ytterligare en treåring från Fredrik Reuterskiölds stall som fått en kanonstart på sin än så länge korta karriär.

Ännu en intressant ”trial” är Skånska Trängregementets Minneslöpning (puh..). Sprintereliten ser än så länge ganska tunn ut i år. Men tre av de sju hästarna i fältet kan faktiskt stoltsera med ett handicaptal över 90.

Något helt annat. I Svensk Galopp är det mycket som skjuts på framtiden just nu. Förra lördagen hade 35 fullmäktigeledamöter, hela styrelsen och ett gäng tjänstemän reserverat en hel dag till att hålla den årliga stämman. Men det blev inte mycket av. Hela mötet fick ajourneras på grund av att de ekonomiska handlingarna, alltså årsredovisningen, sänts ut alldeles för sent. Nu ska hela processen göras om den 14 maj.

Och igår kom beskedet att det inte blir några tävlingar på Göteborg Galopp den 7 maj. Gräsbanan var tydligen inte i tillräckligt bra skick. Det här med gräsbanor och inställda löpningar har blivit en följetong de senaste åren.

Update: Och just när jag hade publicerat det här inlägget kom ett nytt besked om att det trots allt blir tävlingar. Men ett slutgiltigt beslut gällande den 7 maj får vi tydligen vänta med tills nästa nästa fredag… 

Oavsett vilket. Det är ju en väldig tur att vi har dirttrack, ett underlag vi kan tävla på året runt oavsett temperaturer, soltimmar och nederbörd.