TBT: Svenskt Derby 1997

Det är torsdag och dags för en Throwback Thursday-post på bloggen. Det 100:e svenska Derbyt närmar sig med stormsteg och vad vore mer passande än att plocka fram ytterligare ett gammalt derbyminne.

Den här gången har vi tagit oss 20 år tillbaka i tiden, närmare bestämt till 1997. Svenskt Derby hade en samlad prispott på 1.2 miljoner kronor och segerchecken på 660 000 kronor gick till Chirac. För Wido Neuroth och jockey Fredrik Johansson var detta den första svenska Derbysegern tillsammans. Båda hade dock redan en inteckning i den prestigefyllda löpningen. Fredrik hade året före lotsat Palatal först över mållinjen och Wido sadlade ut Lorofino till seger 1993.

Chirac tävlade i Stall Perlens välbekanta ägarfärger. Och alla som följt galoppen de senaste årtiondena vet att Derby-framgångarna för Neuroth, Johansson och Perlen skulle fortsätta; 1999 med Valley Chapel, 2002 med Val De Mar, 2007 med Appel Au Maitre och senast 2009 med Handsome Hawk.

Chirac var inte speciellt betrodd i loppet och gav ett vinnarodds på 10,69. På bilden ser det ut som om hingsten vinner ganska lätt. Men jag vill minnas att Rambo Flyer spurtade urstarkt under Yvonne Durant och vid målgång skilde det endast en halv längd mellan de båda hästarna.

Trots flera gedigna insatser i relativt tuffa sällskap lyckades Chirac faktiskt inte vinna fler löpningar efter triumfen i Svenskt Derby. Belmez-sonen avslutade tävlingskarriären som knappt slagen trea bakom Royal Dancer och Banzhaf i Songline Classic året därpå.

Ännu ett strålande arrangemang på Strömsholm

Det är söndag och jag håller så smått på att smälta de senaste dagarnas tävlingar. Så samtidigt som jag följer upplösningen av 24 timmarsracet på Le Mans tänkte jag skriva ihop några korta reflektioner.

Igår hade jag förmånen att få uppleva ytterligare en fantastisk tävlingsdag på Strömsholm. Jag har skrivit det tidigare, men det är värt att upprepa. Grand National-tävlingarna på Strömsholm bygger på engagemang, gemenskap, tradition och inte minst ett brinnande intresse för sporten. Ingredienser som jag till stor del anser gått förlorade i stora delar av den svenska galoppsporten de senaste åren.

När du kommer till Strömsholm känner du dig välkommen. Någon säger några uppmuntrande ord och säger att du gör ett bra jobb. Sådant är helt avgörande för att hålla ett engagemang vid liv. Tillsammans med det faktum att jag faktiskt gillar galopp är det nog den avgörande anledningen till att jag fortfarande håller mig kvar i sporten.

Strömsholm bygger nästan uteslutande på ideellt arbete och hade aldrig kunnat genomföras utan alla volontärer. Jag har mest kontakt med Elisabeth och Magnus, men hela arrangemanget är ett lagarbete och jag vet att alla sliter stenhårt för att tävlingarna ska kunna genomföras. Just i år vill jag hylla David för en otrolig insats med att sköta referaten, speakerrollen och intervjuerna i samtliga 15 lopp. Imponerande!

De sportsliga prestationerna på Strömsholm har uppmärksammats en del i andra kanaler. Många följde förhoppningsvis även live-sändningen. Det är väl bara att konstatera att tjeckiske tränaren Stanislav Popelka hade ett par riktigt bra hästar med sig i transporten. Lägg därtill Josef Bartos som är en riktigt duktig hinderryttare. Men det var så klart roligt för hemmagänget att Calvados tog hem Champion Hurdle.

Precis som tidigare år bestämde jag mig för att dra hem till Skåne när jag hade laddat upp och indexerat alla bilderna från tävlingarna. När jag passerade Jönköping vid halv tio ångrade jag nästan att jag inte stannade kvar och deltog vid festen. Som tur var lyckades jag hålla mig vaken och var hemma i Lund strax efter midnatt.

Det har så klart hänt mer i galoppsporten. I torsdags hade vi Voterlöpning och Svenskt Derby Trial hemma på Jägersro, två av de mest intressanta löpningarna på säsongen. Tyvärr var det endast 602 personer som valde att följa upplösningen på plats. En tråkig siffra om ni frågar mig.

Men sporten var det sannerligen inget fel på. Francisco Castro-tränade Stricker var ju hur bra som helst. Lite märkligt att han inte var mer spelad med tanke på att det var den högst handicapade hästen i fältet. Den stora frågan nu är om Stricker verkligen kommer att stå 2 400 meter i Derbyt. Jag är lite tveksam. Där tror jag att måltvåan Plata O Plomo kan bli giftigare.

En häst som däremot står distansen är Lennart Jr Reuterskiöld-tränade Gold Tyranny, som visade en otrolig förbättring genom sin överlägsna triumf i Derby Trial. Nu har han plötsligt ett handicaptal på 88 och får väl betraktas som en av förhandsfavoriterna inför det 100:e Derbyt. Och om han inte vinner det svenska lär väl den danska motsvarigheten vara en straffspark?

På måndag är det Stockholms Stora Pris på Bro Park. Jag är tyvärr inte på plats då. Istället sitter jag hemma och skriver tävlingsreferatet. Inte jätteinspirerande, men det får väl gå det med.

Voterlöpning och Svenskt Derby Trial

Den här veckan händer det en hel del intressanta saker i galoppens värld. Torsdagskvällen på Jägersro bjuder på både Voterlöpning och Svenskt Derby Trial. På lördag rids Svenskt Grand National på Strömsholm.

Jag skulle kunna skriva en hel del om båda tävlingsdagarna. Men eftersom det ändå bara är ett fåtal personer som läser den här bloggen känns det mer eller mindre som onödigt arbete. Av den anledningen kommer jag att hålla mig kort.

Voterlöpning ser ganska oviss ut på förhand. Dardenne blir eventuellt favorit efter segern i JK 2000 Guineas. Notera dock att High As A Kite vann Dianalöpning på en klart bättre tid än Dardenne. High As A Kite är alltså min förhandsfavorit. Men det förutsätter så klart att det speediga stoet klarar Jägersrobanan.

Stricker är högst rankad och har svarat för gedigna insatser i de två senaste starterna. Ett tidigt bud, liksom Stureplan, som dock kan få trafikproblem från spår 11. Agaton var smått överlägsen i förra starten, men banan var lite märklig vid segertillfället. Min outsider i loppet heter Jessy’s Wonder. Jacob rider och irlandsimporten gjorde det bra bakom Victor Kalejs och Stricker i förra starten.

VOTERLÖPNING 1730 m 1.000.000 kr
1 AGATON – Oliver Wilson – 82
2 DORCIA – Fredrik Janetzky – 79
3 THE KID – Fausto Henrique – 80
4 PERFECT FOR YOU – Valmir De Azeredo – 79
5 KASHGAR – Shane Karlsson – 78
6 JESSY’S WONDER – Jacob Johansen – 82
7 STRICKER – Alexandre Dos Santos – 85
8 BINOCHE – Martin Rodriguez – 74
9 DARDENNE – Jan-Erik Neuroth – 84
10 HIGH AS A KITE – Rafael De Oliveira – 83
11 STUREPLAN – Eduardo Pedroza – 84
12 DANNY K – Per-Anders Gråberg – 80
13 PLATA O PLOMO – Elione Chaves – 79

Svenskt Derby Trial lär gå till en av flera norsktränade hästar i fältet. Spritzbergen lär vara riktigt bra. Om Niels Petersens adept infriar sitt handicaptal vinner han lätt. Bolt kom aldrig in i matchen på Pramms-kvällen. Glöm den starten. Baltic Eagle vet jag inte mycket om. Hemmahästen Momentum står garanterat distansen och det är så klart värt en del.

SVENSKT DERBY TRIAL 2400 m 300.000 kr
1 MOMENTUM – Oliver Wilson – 75
2 BALTIC EAGLE – Eduardo Pedroza – 78
3 ARCTIC RUN – Elione Chaves – 75
4 SPITZBERGEN – Fausto Henrique – 84
5 LEONARDO – Alexandre Dos Santos – 73
6 EASTWOOD – Borja Fayos – 76
7 SANDTASTIC – Fredrik Janetzky – 76
8 ANACHRONIST – Rafael De Oliveira – 69
9 BOLT – Jan-Erik Neuroth – 79
10 TAAIQOON – Per-Anders Gråberg – 77
11 GOLD TYRANNY – Jacob Johansen – 77

Video: Nationaldagsgaloppen 2017

Tidigare i veckan arrangerades ännu en Nationaldagsgalopp på Gärdet i Stockholm. En festlig tradition som bara tycks bli mer populär för varje år.

Okej, det ska erkännas att arrangemang som detta är extremt väderberoende. Nationaldagen 2017 bjöd på sol och en temperatur runt 20 grader. Bättre än så kan det knappast bli.

Nationaldagsgaloppen har sedan länge delat in sporten i två läger. Vissa tycker att detta är en fantastisk publikfest och ett utmärkt sätt att visa upp galoppsporten för helt nya människor. Andra hävdar att den kostar alldeles för mycket pengar och att den ändå inte drar någon ny publik till de permanenta banorna.

Även om jag nog tillhör den första hälften har jag respekt för alla ståndpunkter. Jag ser gärna att Nationaldagsgaloppen blir en tradition som fortsätter många år framöver. För när man står där mitt i publikhavet på Gärdet är det lätt att inse att detta är ett arrangemang som helt saknar motstycke i den skandinaviska galoppsporten.

Att räkna antalet besökare är i stort sett omöjligt, men jag har nog aldrig sett så många människor på Gärdet som just i år. Samtidigt går det inte att komma ifrån att dessa människor aldrig kommer att ta pendeltåget ut till Bro Park. Så här långt har vi i vilket fall inte sett några som helst tecken på det. Där har sporten ett problem och en enorm utmaning.

Oavsett vilket. Vid sidan om alla stillbilder jag tog den här dagen passade jag även på att göra några snabba videosvep. Synd att det är så svårt att fotografera stillbild och filma samtidigt. Annars hade det varit lätt att göra en riktigt cool och lite längre film från den här dagen. Men ni får nöja er med det något mer blygsamma hopkoket nedan.