Totalfinal på Täby Galopp, gräsbanor, premiumdagar och lite annat

Posterna på denna blogg tycks dyka upp när man minst anar det. Nu kände jag att det plötsligt blev dags att skriva några rader.

Täby vy

På onsdag rids de allra sista löpningarna på Sveriges enda riktiga huvudstadsbana Täby Galopp. Jag är nog inte den enda galoppentusiasten i landet som tycker att det känns både konstigt och en smula vemodigt. Men nu är det som det är. Och det finns inget annat alternativ än att se framåt.

Det har förresten varit många turer gällande mitt engagemang på Täbys Tribute Day. Först skulle jag arbeta på tävlingsdagen. Sedan skulle jag inte göra det. Och nu, ja om inga ändringar sker de närmaste 24 timmarna, så kommer jag förhoppningsvis att vara på plats och dela dagen med många andra galoppvänner. För mig är det dock en arbetsdag. Så sorry, jag kommer antagligen inte att ha speciellt mycket tid för att stanna upp och dela gamla minnen. Men kul ska det förhoppningsvis bli!

Från en bana till en annan. Den 19 juni är det stor invigning av nya galoppbanan Bro Park. Jag hoppas innerligt att den här dagen bjuder på kanonväder, stor publik och galoppsport av bästa märke. För hur ofta får vi chansen att inviga en ny bana? Och som jag skrev i en tidigare bloggpost; blir det inte rätt från början är hälften redan förlorat. Den senaste tiden har det dessvärre dykt upp ett par saker som börjat göra mig en smula bekymrad.

Det första var pratet om att huvudläktaren eventuellt inte skulle bli klar till premiären. Den frågan ser förhoppningsvis ut att lösas.

Det andra är gräsbanan, och det här känns mer oroande än läktarbyggnaden. Den färdigställda och än så länge helt oanvända gräsbanan anses nämligen inte vara i sådant skick att den går att tävla på under smygpremiären den 1 juni, alltså blott två veckor före den stora premiären. Jag hoppas att min oro bara beror på att jag har för dåligt med fakta. Men den blygsamma erfarenhet och kunskap jag har säger dock att man inte rättar till gräsbanor i en handvändning.

Hurricane Red Pramms

Sportsligt sett blev Pramms-kvällen en kanonfin tävlingsdag. Att en stor del av loppen, däribland de båda huvuduppgörelserna, gick till hemmatränade hästar gjorde naturligtvis inte saken sämre. Jag gillar verkligen det nya konceptet med Premiumdagar där de bästa hästarna möts och tävlar om lite högre prispengar. MEN, premiumdagarna måste även locka publik. Ingen kan vara nöjd med att blott 1 013 personer var på plats när sporten visade upp sin bästa sida.

I förra veckan var det årsstämma i Skånska Fältrittklubben. Eftersom jag numera har en liten sekreterartjänst i föreningen var jag naturligtvis på plats. Jag ska inte kommentera mötet i sig. Däremot har jag under senare år noterat att allt färre medlemmar deltar på stämmorna. Och det är ett problem som alla sällskapen delar. Svensk Galopp ska vara en demokratisk organisation. Men hur väl fungerar demokratin när långt mindre än hälften av medlemmarna är med och utser styrelser, fullmäktigeledamöter och valberedningar?

På söndag är det förresten säsongspremiär på Göteborg Galopp. En hel del krut har lagts på marknadsföring och olika arrangemang på banan. Nu hoppas jag på mycket väder och glad publik.

Det var allt för nu. Någon gång i framtiden återkommer jag säkert med en ny bloggpost.

Siffror från förr

Svensk Galopps tidigare generalsekreterare Björn Eklund är en av få personer i landet som driver en galoppblogg. Jag brukar besöka den lite då och då. I den senaste bloggposten gör han ett historiskt nedslag i den sista tävlingsdagen som reds på huvudstadsbanan Ulriksdal 1960.

Jag hejade genast till när jag såg siffrorna för spelomsättning och prispengar. Totalomsättningen på en galoppdag 1960 var 753 732 kronor (varav 219 700 kronor på V5). Vad motsvarar det i dagens penningvärde? Sådant går att räkna ut på nätet och det har jag gjort.

Svaret är drygt 8,5 miljoner kronor. Jämför det med söndagens totalomsättning på Jägersro som ”endast” kom upp i 3,5 miljoner kronor.

Från Eklunds blogg noterar jag även att det 1960 delades ut prispengar på 24 050 kronor fördelat på sju löpningar. I dagens penningvärde motsvarar det 270 000 kronor. På Jägersro i söndags fick hästägarna dela på 1 108 000 kronor.

Vad kan man då dra för slutsatser med detta underlag? Det mest uppenbara måste vara att galoppsportens egna försörjningsgrad var oerhört mycket bättre 1960.

Att spelomsättningen var mer än dubbelt så hög visar även att intresset för sporten var mycket större. Glöm inte bort att allt spel skedde direkt på banan. Den tredje slutsatsen måste vara att det delas ut betydligt mer prispengar idag än 1960.

Att jämföra siffrorna så här rakt av är naturligtvis inte helt relevant eftersom en mängd förutsättningar ändrats över tiden. Konkurrenssituationen är väl den mest uppenbara. Spelavdrag och totoskatt har antagligen också ändrats.

Men vi kan nog ändå slå fast att trenden över de senaste 55 åren inte ser direkt positiv ut. Galoppen lever idag på medel som i stor grad genererats via spel på travhästar. De närmaste åren kommer sporten att få ett litet och välbehövligt andrum genom försäljningen av Täby Galopp. Men på lång sikt är utmaningarna enorma. Spelet måste upp dramatiskt och intresset för sporten behöver öka rejält.

1+1-tips V4 Jägersro Galopp söndagen den 24 april

Mrs Loreen

Fullspäckat program på Jägersro idag. Om ni inte får nog av de nio ordinarie racen rids det även fyra ponnylopp framåt kvällskvisten. Men som vanligt koncentrerar jag mig på V4-spelet i denna bloggpost. Här är mitt 1+1-förslag.

V4-1: 2 Mrs Loreen + 5 Inaya (6,3)
V4-2: 10 Rossmos Secret + 1 My Dream (5,6)
V4-3: 9 Last Interviewer + 5 Heman Cross (8,11)
V4-4: 11 Valley of Thunder + 9 Bowl Along (10,5)
= 16 rader / 32 kronor

V4-1: Dagen inleds med huvudloppet Scania Sprint för stona. Mrs Loreen är regerande champion på banan och jagar sin tionde seger på Jägersro. Men det är ju en handicap och motståndet ser inte ofarligt ut. Inaya bär toppvikt och vann det här loppet ifjol.
V4-2: Rossmos Secret blev trött efter en ambitiös öppning i ledningen senast. Upplägget blir säkert detsamma nu och med lopp i kroppen håller det kanske hela vägen. My Dream avslutade fint senast och utan trafikproblem är treåringen segerfarlig.
V4-3: Flera intressanta treåringar i det här fältet. Last Interviewer är topprankad och har dessutom årsdebuten avklarad. Heman Cross visade fin talang ifjol och det ska bli intressant att se vad han kan uträtta i årets första start.
V4-4: Omgången avslutas med en öppen bronslöpning. Valley of Thunder blev nedspeedad av Lothiania i säsongsdebuten. Upplagt för revansch nu. Motbud finns det gott om. Jag väljer Bowl Along, som var hygglig tvåa för två veckor sedan.

> Jägersros V4 på ATG.se

Uppstart och planering

Jägersro

Nu har galoppsäsongen så smått börjat komma igång i Skandinavien. Jägersro har redan hunnit arrangera två tävlingsdagar, Täby Galopp öppnade upp huvudsäsongen med en lunchomgång i onsdags och inom kort galopperas det även på Övrevoll och Klampenborg.

Det är alltid intressant att notera vilka tränare som förberett sina hästar bäst inför säsongsstarten och likaså vilka som inte har gjort det.

På Jägersro är det främst Fredrik Reuterskiöld som utmärkt sig med fyra segrar. Därefter följer Hans-Inge Larsen, Jan-Erik Pettersson och Bodil Hallencreutz med vardera två vinnare. Om den här trenden håller i sig återstår att se om några veckor.

Med en fin trippel var det tveklöst tränare Caroline Malmborg som kunde vara mest nöjd efter onsdagstävlingarna på Täby Galopp. På tal om Täby Galopp. Championstriden lär bli ganska kort på banan i år med tanke på att det bara tävlas fram till maj månad.

Själv har jag så smått börjat få klarhet i vilka tävlingsdagar jag kommer att bevaka i år. På Jägersro fortsätter jag ungefär som vanligt. Jag tror att jag är inne på den 24 säsongen nu. Däremot har jag sagt att jag helst inte vill både skriva och fotografera i samband med stordagar som Pramms och Derbyt. Det blir nämligen ofta i mastigaste laget och arbete långt in på småtimmarna. Så förhoppningsvis slipper jag skriva.

Även på Göteborg Galopp blir det antagligen som vanligt. På den banan har jag bevakat samtliga säsonger sedan premiärdagen 2002. I år kommer Göteborg Galopp att arrangera sju tävlingsdagar. Jag har alltid gillat tävlingsdagarna på Göteborg Galopp. Ett problem under alla år har dock varit arbetsförhållandena, som är direkt dåliga i jämförelse med Jägersro och Täby.

Däremot ser det ut att bli ganska få besök i Stockholm i år. Lite tråkigt eftersom jag gärna skulle vilja behålla en hyfsad bevakning av galopptävlingarna i Sverige. Som det ser ut just nu kommer jag endast upp till Gärdet (1/6), Premiären på Bro Park (19/6) och Scandinavian Festival of Racing (9-11/9). Sedan blir det eventuellt även en tur upp till Strömsholm den 11 juni. Däremot kommer jag att skriva de flesta tävlingsreferaten från både Täby och Bro. Men det gör jag hemma från Skåne.

Tyvärr kommer jag även att följa finaldagen på Täby Galopp (Tribute Day) hemma från datorn. Från början var det tänkt att jag skulle fotografera den dagen, men av olika anledningar blev det ändrat för någon vecka sedan. Lite trist med tanke på att jag jobbat på banan så mycket.

Men strunt samma. Nu ser vi närmast fram emot en ny tävlingsdag på Jägersro den 24 april. Sedan är det snart Pramms Memorial!

Hinderlopp på Blommeröd

Tidigare idag reds en Novissteeplechase på natursköna Blommeröd, eller Strandängen som det egentligen heter, intill Ringssjöns strand i mellersta Skåne. Fyra av de fem hästarna i den 3 700 meter långa uppgörelsen avverkade hela distansen. Den femte pullades upp. Fältet höll sig ganska samlat och svikten i banan såg ut att vara ganska god.

Föga oväntat var det Dennis Perssons båda hästar som var bäst. Rockinger med Niklas Lovén i sadeln avvisade Torres under Christopher Roberts över de avslutande sprången.

Eftersom jag inte hade något officiellt uppdrag idag lämnade jag stillbildskameran hemma och filmade istället. Resultatet ser ni i klippet ovan.