TBT: En rafflande riksgaloppduell

I det här Throwback Thursday-inlägget tar vi oss tillbaka till en solig onsdag på Täby Galopp den 18 maj 2011.

Premiäråret för Riksgaloppen hade precis dragit igång och det nya hästägarkonceptet fick en riktig smakstart när de båda rikshästarna Street Band och Silcence Is Bliss gjorde upp i en lika rafflande som sevärd upploppsduell.

Street Band avgjorde till slut med en halv längd under Annelie Hollstenius. Silence Is Bliss reds av Rebecca Colldin.

Street Band hade en strålande treårssäsong i Johan Reuterskiölds regi. Totalt blev det fem segrar och tre andraplatsen på 12 starter. Det var mer än tillräckligt för att vinna Riksgaloppen när tävlingen summerades i slutet av året.

Åtta hästar i Pramms Memorial

1,2 miljoner kronor i samlad prissumma, varav 700 0000 kronor till vinnaren. På tisdag kväll avgörs Pramms Memorial, årets första riktiga storlopp på Jägersro.

Med ett handicaptal på 95 är Brownie högst rankad i det åtta hästar starka startfältet. Bent Olsens-adept svarade för en strong insats i genrepet för ett par veckor sedan, men om han blir favorit återstår att se. Gunvald var som bekant bara huvudet bakom Brownie i den starten (bilden).

Fjolårsvinnaren Hurricane Red årsdebuterar och kan så klart inte nonchaleras. Årsdebut aviserar även fjolårstvåan Silver Ocean, som även han har vunnit loppet tidigare. Sedan ska det bli kul att se hur långt Mrs Loreen kan räcka i det här getingboet.

Fältet kryddas även med en utomskandinavisk gäst, Michael Appleby-tränade Supersta. Sexåringen har redan hunnit göra sju starter i år, samtliga på All Weather-underlag.

PRAMMS MEMORIAL 2017 – 1730 M DT
1 SILVER OCEAN – Carlos Lopez – 93 59 Niels Petersen      
2 HURRICANE RED – Jacob Johansen- 93 59 – Lennart Reuterskiöld Jr
3 MRS LOREEN – Per-Anders Gråberg – 91 57.5 – Lennart Reuterskiöld Jr
4 BROWNIE – Oliver Wilson – 95 59 Bent Olsen
5 APPELINA – Jan-Erik Neuroth – 89 S57.5 – Wido Neuroth
6 GUNVALD – Elione Chaves – 92 B59 – Fredrik Reuterskiöld
7 TAP FOR ME – Valmir De Azeredo – 90 59 – Peter Jardby 
8 SUPERSTA – Silvestre De Sousa – 91 S59 – Michael Appleby

> Startlistan till kvällen hittar ni här 

Jakten på en plats i det 100:e Derbyt, Göteborg Galopp och dirt-banan på Bro Park

Det var ett litet tag sedan jag skrev något här på bloggen. Sedan förra gången har det hänt både roliga och mindre roliga saker i galoppsporten.

Jakten på en åtråvärd plats i det 100:e Svenska Derbyt är i full gång. Och än så länge har vi ingen klar favorit till segern. Stricker gjorde mos av förhandsfavoriterna i treårsloppet på Jägersro den siste april. Francisco Castros adept toppar för närvarande ranken före Stureplan.

Men min favorit heter än så länge Bolt. Englandsimporten såg mäktig ut när han vann årsdebuten på Jägersro och Wido Neuroth vet hur man matchar en Derbyvinnare.

Vi såg även ett par intressanta treåringar i samband med gårdagens tävlingar. Katharina Stenefeldt har en fin häst i Perfect For You. Men irlandsimporten har så klart en hel del att bevisa innan han blir en riktigt het Derbykandidat.

Momentum, Zagharit och Rackham Den Röde löpte nästan jämnt i en treårsmaiden och trion kan nog inte nonchaleras i förhandssnacket.

I söndags var det vårpremiär på Göteborg Galopp. Om vi bortser från att arbetsförhållandena på banan är usla och att mina jobbdagar blir för tok för långa p g a 60 mils bilkörning gillar jag att jobba på Göteborg Galopp. Närheten till både hästar och folk ger en gemytlig känsla. Banan är dessutom betydligt grönare än både Bro Park och Jägersro.

Tyvärr blev spelomsättningen på Göteborg Galopp inte speciellt bra. När ATG arrangerar V75 på söndagar får galoppen nöja sig med en V4-omgång utan LunchDubbel. Och med tanke på att V75-söndagar har blivit allt vanligare kommer det att marginalisera spelet på galopp ytterligare. Inget nytt under solen alltså.

Imorgon eftermiddag rids Hans Majestät Konungens Stora Pris på Blommeröd. Hinderlopp på strandängarna är roligt och snudd på exotiskt. Men att fördela ut 130 000 kronor i ett sådant fint och anrikt lopp i närmast total radioskugga känns ju inte helt optimalt.

Avslutningsvis. Tidigare i veckan kom beskedet att dirttrackbanan på Bro Park måste lägga om helt. Att detta sker mindre än ett år efter att den togs i bruk är naturligtvis ett totalt misslyckande. Att det kommer att bli väldigt kostsamt att lägga om banan kan vem som helst räkna ut. Dessutom drabbar det aktiva och hästägare. Om det sedan blir Svensk Galopp eller entreprenören som får stå för notan har jag däremot ingen aning om.

Men vad vet jag, med tanke på hur miljonerna rullat på Bro Park de senaste två åren är det kanske inget större problem. Skillnaden mellan hur det toksparades och vändes på varje krona i Svensk Galopp för inte alltför länge sedan och hur det ser ut idag är närmast som natt och dag. Någon som minns när prisrosetterna rationaliserades bort på Täby Galopp?

Galoppens bästa tid är nu

På söndag, vilket även råkar vara Valborgsmässoafton, bjuder Jägersrogaloppen på ett sportsligt intressant program. Som jag nämnt tidigare, det är vid den här tiden på året som galoppen är som allra roligast. Tråkigt att en sådan fin dag inte får den uppmärksamhet den förtjänar. För publiksiffran lär väl som vanligt inte bli något att hurra över. 

Redan i den inledande uppgörelsen med den enormt långa titeln Norra Skånska Regementets Minneslöpning vässar sex hästar formen inför en eventuell start i Pramms Memorial. Gunvald, banans förmodligen bästa treåring ifjol, mäter krafterna mot topprankade Brownie och nyförvärvet Tap For Me.

Men mest spännande blir nog att följa upplösningen av den treårslöpning som utgör V4-2. Stureplan är topprankad med hcp 84 och testar Jägersro-banan för första gången. Plata O Plomo imponerade enormt i debuten och kan vara hur bra som helst. Lägg därtill namn som Sticker, Jessy’s Wonder och Roxy Sky.

Och på tal om treåringar. I en novislöpning senare på dagen får vi åter stifta bekantskap med Tin Man, ytterligare en treåring från Fredrik Reuterskiölds stall som fått en kanonstart på sin än så länge korta karriär.

Ännu en intressant ”trial” är Skånska Trängregementets Minneslöpning (puh..). Sprintereliten ser än så länge ganska tunn ut i år. Men tre av de sju hästarna i fältet kan faktiskt stoltsera med ett handicaptal över 90.

Något helt annat. I Svensk Galopp är det mycket som skjuts på framtiden just nu. Förra lördagen hade 35 fullmäktigeledamöter, hela styrelsen och ett gäng tjänstemän reserverat en hel dag till att hålla den årliga stämman. Men det blev inte mycket av. Hela mötet fick ajourneras på grund av att de ekonomiska handlingarna, alltså årsredovisningen, sänts ut alldeles för sent. Nu ska hela processen göras om den 14 maj.

Och igår kom beskedet att det inte blir några tävlingar på Göteborg Galopp den 7 maj. Gräsbanan var tydligen inte i tillräckligt bra skick. Det här med gräsbanor och inställda löpningar har blivit en följetong de senaste åren.

Update: Och just när jag hade publicerat det här inlägget kom ett nytt besked om att det trots allt blir tävlingar. Men ett slutgiltigt beslut gällande den 7 maj får vi tydligen vänta med tills nästa nästa fredag… 

Oavsett vilket. Det är ju en väldig tur att vi har dirttrack, ett underlag vi kan tävla på året runt oavsett temperaturer, soltimmar och nederbörd.

 

TBT: Svenskt Derby 2006

Det är torsdag och åter dags för en ”Throwback Thursday-post” på bloggen. Det har ju blivit populärt att dela olika Derbyminnen inför det 100:e Derbyt. Vid det här laget har jag bevakat ganska många galoppderbyn på Jägersro och jag vill inte vara sämre.

Bilden är från 2006 då hemmahästen Mad Dog Slew besegrade favoritspelade Nobileo med en säker längd. USA-importen reds av Manuel Martinez, tränades av Fredrik Reuterskiöld och tävlade i Mec-Com Klippans AB:s ägarfärger. Två år senare gjorde samma konstellation om prestationen med Swing That Cat.