Högsommarvärme och missade tävlingsdagar

Nu har vi kommit en bit in på galoppsäsongen. Sommaren har sedan några veckor tillbaka kopplat sitt grepp över hela Sverige och jag misstänker att många – inte minst personalen som sköter banorna – börjar önska sig lite nederbörd. Men regn är inget som går att skåda när man läser SMHI:s prognos för de närmaste tio dygnen. Det blir med andra ord till att köra bevattningsanläggningarna så mycket det bara går.

Närmaste stora arrangemang i galoppsporten är Nationaldagsgaloppen nu på onsdag, 6 juni. På många sätt tycker jag att det är ett väldigt trevligt arrangemang. Jag var med när vi drog igång Nationaldagsgaloppen en gång i tiden – från idéstadiet, provridningen fram till premiären 2013. Sedan dess har jag varit på plats alla år. Men så kommer det inte att bli den här gången. Det finns olika anledningar till att jag tackade nej i år.

Dels är det ofta en ganska strulig arbetsdag. Det går inte många flyg till Stockholm på nationaldagen och det blir mycket restid i förhållande till fakturerade arbetstimmar. Sedan är arbetsförhållandena på Gärdet en smula primitiva. De senaste åren har jag försökt ladda upp bilder från en blå container som står på innerplan. Resten har jag fått göra från en bänk på Stockholms Central, på flygterminalen, ja till och med från flygbussen. Allt för att få ut bilderna så snabbt som möjligt.

Vidare är ju inte den sportliga nivån på Nationaldagsgaloppen mycket att hurra över. Det enda galopparrangemanget jag bevakade på plats i Stockholms-regionen förra året var just Gärdet. Jag satte exempelvis inte min fot på Bro Park, varken på Stockholms Stora-dagen eller Cup-dagen. För mig som gillar bra galoppsport blir det bara konstigt. Om det ska vara på det viset kan jag ju enkelt stå över Gärdet också.

Ett arrangemang som jag är mer ledsen över att jag missar är Svenskt Grand National på Strömsholm. Bland alla tävlingsdagar är GN-dagen tveklöst en av de trevligaste. I våras var det i princip bestämt att jag skulle vara på plats som vanligt. Fram till dess att jag upptäckte att Göteborg Galopp fått en tävlingsdag dagen efter Strömsholm, d v s den 17 juni. Denna dag lades in sent i tävlingsplaneringen och fanns inte med i den preliminära kalendern.

Visst, jag hade kunnat bevaka Jägersros kvällstävlingar på torsdagen, köra upp till Strömsholm på fredagen, bevaka GN-tävlingarna på lördagen, köra vidare till Göteborg på söndagsmorgonen och sedan hem till Skåne på kvällen. Liknande, ja till och med värre saker, gjorde jag ofta när jag hade ett större engagemang i Svensk Galopp. Men nu ser jag ingen anledning längre. För jag vet att det kostar på och helt ärligt, det är speciellt roligt heller.

Men som avslutning vill jag önska ett stort lycka till, både till arrangörerna bakom Nationaldagsgaloppen och Svenskt Grand National. I en värld där galoppsporten brottas med vikande publiksiffror är det roligt att åtminstone ett par arrangemang lockar stora skaror. 

Throwback Thursday: Yankee Bloom

Det är torsdag och jag får ett plötsligt infall och lägger upp en Throwback Thursday-post här på bloggen. Den här bilden tog jag på Jägersro den 25 april 2001, alltså för nästan exakt 17 år sedan. Många känner säkert igen den vänstra hästen på bilden, eller åtminstone ägarfärgerna. Visst, det är stoet Yankee Bloom. 

Yankee Bloom inledde sin tävlingskarriär hos Tommy Gustafsson 1998. Redan som tvååring vann hon både Svealand- och Amacitalöpning. Treåringssäsongen var inte så tokig den heller, även om den riktiga fullträffen aldrig kom. I Svenskt Oaks var hon tvåa bakom El Corazon och i Derbyt blev det en fjärdeplats bakom en viss Valley Chapel. 

Som femåring sattes Yankee Bloom i träning hos Lennart Reuterskiöld (sr) på Jägersro. Här tog hon två fina segrar på vårkanten och bilden är från en av dessa. Hon rids här till seger av Troy Durant och tvåan på bilden är Bluebell Wood, som tränades av Fredrik Reuterskiöld och reds av Nicholas Cordrey.

Att Yankee Bloom sedan har fortsatt skörda framgångar som avelssto känner säkert många till. Den mest kända avkomman är såklart Tertio Bloom, men även Senorita Bloom och Milibloom sprang in fina summor.

 

Stjärnor som årsdebuterar, startlistor och tränarintervjuer

I och med den något försenade vårpremiären på Bro Park den gångna helgen får vi väl säga att galoppsäsongen är igång på riktigt. Så här långt har vi kanske inte sett några jätteprestationer på ovalerna, men förhoppningsvis blir det andra bullar i samband med onsdagens lunchrace på Jägersro. Visserligen små fält, men klassen är det sannerligen inget fel på.

Fjolårets treårsstjärna Stricker gör intressant årsdebut i en Guldhandicap över 1 730 meter. Francisco Castros adept var ju mer eller mindre Derbyfavorit under försommaren ifjol och gjorde knappast bort sig som tapper tvåa bakom Dorcia. Notera att Elione Chaves rider fuxen. Motståndet är dock inte så enkelt och vi kan se fram emot ett spännande race. Plata O Plomo avslutade fjolåret fint, stallkompisarna Be My Academy och Talk My Talk kan mycket i sina bästa stunder och nyförvärvet Vargar ska bli spännande att se.

Den här lunchen rids även handicapen Scania Mile för stona. Publikfavoriten Mrs Loreen blir nog mest betrodd på toton och är tillsammans med norska Appelina högst rankad i sexhästarsfältet. Båda har  90 i handicaptal.

Många har säkert noterad att startlistorna i banprogrammet ser lite annorlunda ut på onsdag. Detta är tydligen ett drag för att spara pengar. Bra så, men ingen kan väl påstå att det är en förbättring. Det lär nog dröja några veckor innan man hunnit vänja sig. Och vad ska uppfödarna säga nu när det inte går att se hur mycket bonus de svenskuppfödda hästarna har sprungit in? Skämt å sido, jag minns att det var visst ståhej kring detta när prispengarna inom parentes introducerades för ett tiotal år sedan.

På tal om startlistor. Jag har noterat att Svensk Galopp har ”förhandlat sig till” plats i Travronden så att tidningen ska innehålla tips och startlistor till galoppen. Även det är i grunden positivt. Galoppen behöver alla kanaler för att synas. Men allt ska naturligtvis sättas i relation till kostnaden. Vilken jag inte har den blekaste aning om.

Sedan har jag svårt att tänka mig att Travronden har samma genomslag som för ett antal år sedan. En stor del av redaktionen har lämnat tidningen och startat konkurrenten Sulkysport. Sedan kan jag inte erinra mig att omsättningen på galoppen sjönk nämnvärt när Travronden plockade bort galopptipsen från tidningen. Men om Svensk Galopp har fått en bra deal kan det så klart vara värt att testa och framför allt utvärdera.

Slutligen. Jag har lite svårt att förstå varför Svensk Galopp använder Facebook som kanal för att publicera inspelade intervjuer inför tävlingarna. För att hänga med i min argumentation bör man kanske ha elementära kunskaper om hur Facebooks ganska komplicerade algoritmer fungerar.

Men om jag ska uttrycka mig enkelt: Det blir riktigt rörigt i flödena. Gamla intervjuer kan plötsligt dyka upp i mitt flöde flera dagar efter att tävlingarna ridits. Sådant skapar bara irritation. Varför lägger man inte bara upp alla filmerna på Svensk Galopps hemsida? Eller på YouTube eller någon annan videotjänst för den delen. Så att allt finns samlat på ett ställe. Och varför görs det både bandade och skrivna tränarintervjuer? Blir det inte kaka på kaka?

Jägersro startar galoppsäsongen 2018

Vårpremiär! Ja, på onsdag är det äntligen dags. Jägersro avslutade den svenska galoppsäsongen i december förra året och inleder den även under nästa vecka. Något sådant har mig veterligen aldrig hänt i modern tid.

Vintern har haft svårt att ge efter i år. Det är säkert många som varit oroliga för både väder och bana. Även i Skåne. Men tro det eller ej, väderprognosen säger att det kan bli upp till 14 grader varmt på onsdag. Tävlingsdagen kommer med andra ord inte att avgöras i snöfall.

Jag bläddrar som hastigast i programmet och hittar fem typiska vardagslöpningar. Kanske lite tunna startfält, men det är snarare något som varit mer regel än undantag under senare år. Notera att V4-omgången numera börjar som lopp 2. Det är tydligen nytt från och med nu.

En novislöpning över raska 1 000 meter ser ut att vara dagens sportsliga topp. Här sadlar Jessica Long ut nyförvärvet Sarookh. Om USA-importen infriar handicaptalet 84 ska han vara vinna lekande lätt. Men gamla handicaptal ska man inte lägga för stor vikt vid. I utmanarskaran hittar vi bland annat Vanja Sandrups-duo Sambaheat och Bearhunter. Även Francisco Castro-tränade Primera Mano känns intressant.

Igår reds för övrigt den 23:e upplagan av Dubai World Cup. Hemmahästen Thunder Snow besegrade storfavoriten West Coast. Saeed Bin Suroor tränar och Christophe Soumillon satt i segersadeln. Om du mot förmodan har missat loppet finner du en repris nedan.

Vårpremiären närmar sig

Vintern har svårt att släppa sitt grepp i år och den svenska galoppsporten ser ut att få en lite trevande start på säsongen. På Bro Park har de två första tävlingsdagarna redan ställts in. Jägersro planerar att öppna portarna onsdagen den 4 april och sedan ska det vara hinderlopp på Blommeröd redan den 7:e. Men osvuret är nog bäst. För än så länge är det tjäle i marken, även i Skåne.

Trevande har även den här bloggen varit under senare år. Många känner förmodligen till anledningen. I annat fall är det bara att bläddra i bloggarkivet. Jag har helt enkelt inte samma engagemang i sporten som tidigare. Under senare år har jag mest arbetat tävlingsdagar. Därutöver har jag ett mindre uppdrag som sekreterare i Skånska Fältrittklubben. Men den där dagliga kontakten med galoppsporten som jag hade förr finns tyvärr inte kvar längre.

Samtidigt känner jag att så länge jag åtminstone har en fot kvar i sporten så hade det varit kul att hålla den här bloggen vid liv. Det är svårt att släppa något man jobbat med i 25 år. Den rätta lösningen är förmodligen att sänka ambitionsnivån och hålla bloggposterna väldigt korta. Vi får se hur det blir med den saken. 

Är det förresten någon som känner igen vinnarekipaget ovan? Jo, det är Hardy Norseman och Madeleine Smith. Anledningen till att jag valde just den bilden är att hästen vann årets första lopp på Jägersro 2008, alltså för tio år sedan. Faktum är att det är på dagen tio år sedan. Som ni ser var det ingen riktig vår den dagen heller.