Årets galoppörer 2016

Eftersom jag varken är delaktig i nomineringen eller röstningen tänkte jag spekulera lite kring vilka hästar som blir årets galoppörer 2016. Facit har vi den 21 januari.

Som alltid när det gäller den här typen av utnämningar handlar det mycket om personliga preferenser. Vad ska meriteras högst: Insprungna pengar, segrar i prestigefyllda lopp, handicaptal eller bara antalet segrar? I den bästa av världar ska det naturligvis vara en kombination av allt. Ytterligare en komponent jag brukar ta med i värderingen är om hästarna presterat jämnt över hela året. Och floppar, alltså mindre lyckade insatser, måste hamna på den negativa sidan av vågskålen.

Årets tvååring

Victor Kalejs – Trickbag – The Danish Girl

Victor Kalejs är tveklöst vinnaren enligt min mening. Roy Arne Kvislas adept vann såväl Norskt Kriterium och Skånelandlöpning, meriter som de två andra kandidaterna inte kan matcha. Mellan Trickbag och The Danish Girl är det i stort sett dött lopp. Trickbags seger i Lambada Cup väger kanske något högre.

Årets treåring

Gunvald – Suspicious Mind – Duke of Burden

Denna kategori är tveklöst den mest jämna och svårlösta. Så pass svår att jag inte riktigt kan ta ställning. Derbysegrar borde naturligtvis premieras. Två av hästarna i kategorin har en Derbyseger på sin meritlista. Duke of Burden hade som bekant halsen först i Svenskt Derby. Men Gunvald var bara halsen bakom då han delade andraplatsen med stallkompisen Ramstein. Dessutom nådde han handicaptalet 90 och vann prestigefyllda Voterlöpning i fin stil. Duke of Burden, hcp 87, tog utöver segern i Svenskt Derby en andraplats i norska Breeders Prize och sprang in mer pengar än Gunvald. Suspicious Mind , ft 88, vann i sin tur Dansk Derby, Bro Park Classic och Dansk St Leger. Vidare var han tvåa i både Danskt och Svenskt 2000 Guineas. Suspicious Mind sprang dessutom in mest pengar i trion. Men i Svenskt Derby var han ”bara” femma. Eftersom jag inte riktigt själv kan ta ställning får handicaptalet avgöra saken. Gunvald får titeln nosen före Suspicious Mind och Duke of Burden.

Årets äldre häst

Hurricane Red – Giftorm – Let’sgoforit

Hurricane Red vann såväl Pramms Memorial som Oslo Cup, två av de mest prestigefyllda loppen för de äldre hästarna i Skandinavien. Det bör enligt min mening ge honom titeln Årets äldre häst. Giftorm vann Zawawi Cup och var dessutom god tvåa i ett tufft gäng i Dubai. Lägg därtill flera goda placeringar i skandinaviska Black Type-löpningar. Titelförsvararen Let’sgoforit vann Jägersro Sprint, men fick spela andrafiolen bakom Giftorm i Zawawi Cup. I år räcker meriterna bara till tredjeplatsen.

Årets sto

Arabda – Pocahontas Face – Mrs Loreen

Arabda gick från hcp 79 till 90 under fjolåret och vann fem av sina sex starter, bland annat Lanwades Stud Stakes (L). Ett riktigt imponerande facit som bör ge henne titeln årets sto. Pocahontas Face inledde säsongen starkt med två raka segrar där triumfen i Dianalöpning imponerade mest. Därefter gick det lite grus i maskineriet. En klassisk seger väger ändå tungt. Titelförsvararen Mrs Loreen har haft ytterligare en stark säsong. Meriterna räcker absolut till en nominering, men når inte riktigt upp i Arabdas kaliber.

Årets hinderhäst

Calvados – Lindenthaler – El Gran Mago

Evigt unge Calvados hade väl inte sin bästa säsong ifjol. Men tog ändå en stark seger i en polsk häcklöpning värd goda 130 000 kronor. Dessutom flera fina placeringar i de bättre häcklöpningarna på hemmaplan. Lindenthaler utvecklades enormt över häckar under slutet av säsongen och tog fler segrar än Calvados, dock i enklare sällskap. El Gran Mago får nog nöja sig med tredjeplatsen.

Årets arabhäst

Macallan – Al Janoob – Toutatix

Macallan blev årets arabgaloppör ifjol och har goda förutsättningar att behålla titeln ytterligare ett år. Fyra segrar på åtta starter blev fjolårets facit. Stallkompisarna Al Janoob och Toutatix är i stort sett jämbördiga och får dela andraplatsen.  

Ikväll rids Svenskt Derby på Jägersro

Så är det dags igen! Senare ikväll rids Svenskt Derby på Jägersro. Det allra finaste och mest prestigefyllda loppet vi har i galoppsporten.

Derbydag på Jägersro

Jag önskar att jag hade kunnat dela med mig lite roligt förhandsmaterial här på bloggen. Men jag har liksom inte så mycket intressant att komma med.

Min roll i svensk galoppsport är som bekant långt ifrån vad den en gång har varit. Och så här i storloppstider blir jag alltid extra påmind som det. Konsekvensen blir tyvärr att jag skiftar fokus till helt andra saker än galoppsport.

Men hur det än ligger till med den saken rids den 99e upplagan av Svenskt Derby ikväll. För min del – åtminstone som arbetande fotograf – blir det den 22e upplagan. Om jag har räknat rätt…

Vem tror jag då vinner? Alla andra har ju redan fått den frågan. Ja, det känns nästan lite fantasilöst att säga Ramstein. Men Fredrik Reuterskiölds adept har ju lekt med motståndet på hemmaplan så här långt och jag har svårt att se hur han ska förlora. Men ett handicaptal på 90 känns kanske lite väl saftigt.

Om vi letar motbud behöver vi inte gå längre än till listan över vinnare från de senaste 30 åren. 12 har kommit från Wido Neuroths stall. I år har den norske stortränaren två hästar i fältet. Pas Des Secrets tycker jag ser mest intressant ut på förhand. Om han nu står distansen.

Distansförmågan är även ett frågetecken för Gunvald, Fredrik Reuterskölds andra häst i fältet. Att kapaciteten finns där har vi redan sett.

Själv kommer jag bara att fotografera ikväll, vilket förhoppningsvis ger mig möjlighet att se lite mer av tävlingsdagen än bara mållinje, vinnarcirkel och min datorskärm. Dessutom behöver jag kanske inte sitta uppe hela natten och jobba.

Så nu avslutar jag med att önska alla en riktigt fin kväll högklassig galoppsport. För Svenskt Derby är det absolut bästa vi har. Väderprognosen säger halvklart och +18 grader. Men ta gärna med en extra jacka för det blåser rejält i Skåne.

Invigningsdagen på Bro Park

Precis som i stort sett alla andra i galoppsverige var jag på Bro Park i samband med att den nya huvudstadsbanan invigdes i söndags.

Eftersom superlativ som ”fantastiskt” och ”underbart” har upprepats så många gånger vid det här laget tänkte jag bespara er från sådant. Men visst, på det hela taget är Bro Park en riktigt schysst anläggning och tävlingsarena. Mindre ska man naturligtvis inte förvänta sig för 600 miljoner kronor.

Jag åkte upp till Bro Park med Skånska Fältrittklubbens ”galopptåg”. Hela arrangemanget blev riktigt lyckat och vad jag kan förstå även uppskattat. Tåg och förbindelsebussar höll tiderna och konferensanläggningen Aronsborg kan jag varmt rekommendera till alla som söker logi i närheten av galoppbanan fortsättningsvis. Det enda tråkiga är att de stänger under sommarmånaderna.

Pro Park

Jag hade egentligen hoppats på att få fler intryck med mig hem från Bro Park. Det här var trots allt mitt allra första besök på banan. Men det var ju dessvärre även en storloppsdag med en himla massa lopp. Och eftersom jag laddade upp bilder kontinuerligt fanns det liksom inte mycket tid över till att ta del av alla andra faciliteter.

För min del spenderade jag den mesta av tiden vid mållinjen, vinnarcirkeln och datorn samt allt som låg däremellan. Jag konstaterade dessutom snabbt att banan helt verkar sakna arbetsplatser för oss som skriver och fotograferar. Trots att jag faktiskt tidigt i byggprocessen lämnade in önskemål om just detta.

Någon officiell publiksiffra publicerades aldrig från tävlingsdagen. Förmodligen för att ingen räknade exakt. Men en siffra på mellan 7000-9000 är nog lika rimlig som positiv. Hur som helst lär det nog dröja innan vi åter når upp i en motsvarande siffra. Många i publiken började dock gå hem redan efter ponnyloppen och invigningsceremonin. Och när det var dags för Stockholms Stora Pris såg det nästan lite glest ut på publikplats. Lite tråkigt men fullt förståligt. Tävlingarna började klockan 12 och var slut först efter 18. Man måste nog vara ganska biten för att ta sig igenom sex timmar på kapplöpningsbanan.

Stockholms Stora Pris

Trots ihållande regn hela lördagen var gräsbanan förvånansvärt fast. Dräneringen verkar det inte vara något fel på. Men om banan var åt det lättare hållet i söndags, hur kommer den då att vara en varm sommardag då det inte har regnat på ett par veckor?

Att arrangera en internationell jockeyturnering för kvinnor var ett riktigt trevligt inslag. Jag tyckte dock att denna hamnade lite i skymundan av invigningen och alla andra nya intryck. Ett bättre drag hade nog varit att arrangera denna vid ett annat tillfälle. Folk hade kommit till invigningsdagen oavsett vilket. Och tävlingsdagar helt utan extra attraktioner för publiken är sannerligen ingen bristvara i galoppsporten.

Tack vare jackpot och massiv markandsföring kom totalomsättningen upp i hela 11,6 miljoner kronor. En riktigt stark siffra som visar att galoppen kan dra spel när förutsättningarna finns där.

Det finns säkert mycket mer att säga om nya Bro Park. Fler intryck får jag försöka snappa upp i samband med kommande besök. Även om det inte lär bli speciellt många inom en överskådlig framtid.

Jag hade även tänkt skriva lite om publik/omsättningen på Jägersros Voterkväll, samt utfallet av SGs årsstämma. Men vi sparar det den här gången.

Härlig lördag på Strömsholm

Grand National Strömsholm

I lördags reds den 46 upplagan av Svenskt Grand National på Strömsholm. Jag hade förmånen att få bevaka tävlingarna. Ja, i det här fallet skriver jag förmån. För om mitt jobb många gånger bara är just ett jobb så är arrangemanget på Strömsholm faktiskt lite mer än så.

Jag har genom åren verkligen börjat gilla GN-dagen på Österängen. Tävlingsdagen och arenan är unik på så många sätt. Här jag finner det engagemang och den brinnande entusiasm som jag anser till visst del har gått förlorad inom svensk galoppsport under senare år. Att SG som organisation inte visar något jättestort intresse för denna tävlingsdag, som faktiskt får uppmärksamhet långt utanför landets gränser, gör åtminstone mig något förbryllad.

Grand National Strömsholm

Själv kom jag upp till Strömsholm på fredagskvällen. Och efter en lugn kväll i goda vänners lag övernattade jag i en av de många utmärkta gästrum som finns i direkt anslutning till Strömsholms anläggning. Frukosten intogs naturligtvis på Markan innan det var dags att bege sig ner till banan för att fotografera ponnygaloppen och de nio löpningarna.

Allt löpte på väldigt smidigt. Att jag hade bilder från samtliga lopp ute på nätet klockan 18 får jag vara nöjd med. Trots att GN-arenan ligger mitt i ett naturskyddat område har arbetsförhållandena alltid varit riktigt hyggliga. Betydligt bättre än på exempelvis Göteborg Galopp. Sedan stod jag över efterfesten och drog rakt söderut mot Skåne. Det blev en väldigt lång lördag, men även en trevlig sådan.

Novishäcken undantagen var det de utländska gästerna som dominerade i hinderloppen. Kazzio var ungefär lika överlägsen i Svenskt Grand National som han var på pappret och oddstavlan inför loppet. Men hemmaekipaget Rockinger och Niklas Lovén ska ha en stor stjärna för sin show och tredjeplats.

Utländska gäster är nödvändiga för att det över huvud taget ska bli acceptabla startfält i de större hinderloppen på Strömsholm. Men jag undrar just om hemmalaget kommer att fortsätta satsa om framgångarna uteblir ytterligare några år? Det är ändå sex år sedan vi hade en svensk vinnare i Grand National.

Publikmässigt tyckte jag att det var skapligt med folk på plats, dock inte lika många som förra året, vilket säkert kan tillskrivas det något kyliga vädret. Aningen små startfält i vissa lopp gjorde även att totalomsättningen inte riktigt kom upp i fjolårets siffra.

Även den kommande veckan blir högintressant ur ett galopperspektiv. Lunchtävlingar på Göteborg Galopp på onsdag, Voterlöpning och Derby Trial på Jägersro torsdag och sedan naturligtvis stor invigningsfest på Bro Park på söndag.

På lördag rids Svenskt Grand National på Strömsholm

Redan nu på lördag gör vi nästa anhalt bland galoppens alla publikfester. Då rids nämligen de traditionella kapplöpningarna på Österängen, strax intill Strömsholms slott. Sportslig höjdpunkt är naturligtvis Svenskt Grand National, som rids för 46:e gången.  

Grand National på Strömsholm

Det finns många saker som jag gillar med tävlingarna på Strömsholm. Till viss del är det traditionen och den härliga miljön, men lika mycket engagemanget bland alla volontärer och den goda stämningen.

På Strömsholm rids det bara galopp en gång om året (även om det eventuellt blir annorlunda just i år). Att tävlingarna äger rum vid en tid då sommarsverige är som alla fagrast gör naturligtvis inte saken sämre. Många har berättat för mig att för dem betyder Svenskt Grand National startskottet på den riktiga sommaren. Och det är inte så svårt att förstå.

stromsholm-34

Tävlingarna på Strömsholm är alltså betydligt mer än bara sport. Men det är naturligtvis även en hel del racing. Inte minst över hinder. Svenskt Grand National har två utomskandinaviska gäster och jag undrar just om inte tyske Kazzio triumferar i år. Omoto Sando var visserligen fin på Täby, men Strömsholms hinderbana är av en helt annan kaliber.

Tio hästar i Champion Hurdle är inte alls så tokig. Hemmahästen Calvados med Niklas Lovén på ryggen har säkert många fans, men motståndet går inte av för hackor.

Det här kommer att bli en riktigt fin dag. Hoppas bara att vädrets makter visar sin vänliga sida.