Stjärnor som årsdebuterar, startlistor och tränarintervjuer

I och med den något försenade vårpremiären på Bro Park den gångna helgen får vi väl säga att galoppsäsongen är igång på riktigt. Så här långt har vi kanske inte sett några jätteprestationer på ovalerna, men förhoppningsvis blir det andra bullar i samband med onsdagens lunchrace på Jägersro. Visserligen små fält, men klassen är det sannerligen inget fel på.

Fjolårets treårsstjärna Stricker gör intressant årsdebut i en Guldhandicap över 1 730 meter. Francisco Castros adept var ju mer eller mindre Derbyfavorit under försommaren ifjol och gjorde knappast bort sig som tapper tvåa bakom Dorcia. Notera att Elione Chaves rider fuxen. Motståndet är dock inte så enkelt och vi kan se fram emot ett spännande race. Plata O Plomo avslutade fjolåret fint, stallkompisarna Be My Academy och Talk My Talk kan mycket i sina bästa stunder och nyförvärvet Vargar ska bli spännande att se.

Den här lunchen rids även handicapen Scania Mile för stona. Publikfavoriten Mrs Loreen blir nog mest betrodd på toton och är tillsammans med norska Appelina högst rankad i sexhästarsfältet. Båda har  90 i handicaptal.

Många har säkert noterad att startlistorna i banprogrammet ser lite annorlunda ut på onsdag. Detta är tydligen ett drag för att spara pengar. Bra så, men ingen kan väl påstå att det är en förbättring. Det lär nog dröja några veckor innan man hunnit vänja sig. Och vad ska uppfödarna säga nu när det inte går att se hur mycket bonus de svenskuppfödda hästarna har sprungit in? Skämt å sido, jag minns att det var visst ståhej kring detta när prispengarna inom parentes introducerades för ett tiotal år sedan.

På tal om startlistor. Jag har noterat att Svensk Galopp har ”förhandlat sig till” plats i Travronden så att tidningen ska innehålla tips och startlistor till galoppen. Även det är i grunden positivt. Galoppen behöver alla kanaler för att synas. Men allt ska naturligtvis sättas i relation till kostnaden. Vilken jag inte har den blekaste aning om.

Sedan har jag svårt att tänka mig att Travronden har samma genomslag som för ett antal år sedan. En stor del av redaktionen har lämnat tidningen och startat konkurrenten Sulkysport. Sedan kan jag inte erinra mig att omsättningen på galoppen sjönk nämnvärt när Travronden plockade bort galopptipsen från tidningen. Men om Svensk Galopp har fått en bra deal kan det så klart vara värt att testa och framför allt utvärdera.

Slutligen. Jag har lite svårt att förstå varför Svensk Galopp använder Facebook som kanal för att publicera inspelade intervjuer inför tävlingarna. För att hänga med i min argumentation bör man kanske ha elementära kunskaper om hur Facebooks ganska komplicerade algoritmer fungerar.

Men om jag ska uttrycka mig enkelt: Det blir riktigt rörigt i flödena. Gamla intervjuer kan plötsligt dyka upp i mitt flöde flera dagar efter att tävlingarna ridits. Sådant skapar bara irritation. Varför lägger man inte bara upp alla filmerna på Svensk Galopps hemsida? Eller på YouTube eller någon annan videotjänst för den delen. Så att allt finns samlat på ett ställe. Och varför görs det både bandade och skrivna tränarintervjuer? Blir det inte kaka på kaka?

Jägersro startar galoppsäsongen 2018

Vårpremiär! Ja, på onsdag är det äntligen dags. Jägersro avslutade den svenska galoppsäsongen i december förra året och inleder den även under nästa vecka. Något sådant har mig veterligen aldrig hänt i modern tid.

Vintern har haft svårt att ge efter i år. Det är säkert många som varit oroliga för både väder och bana. Även i Skåne. Men tro det eller ej, väderprognosen säger att det kan bli upp till 14 grader varmt på onsdag. Tävlingsdagen kommer med andra ord inte att avgöras i snöfall.

Jag bläddrar som hastigast i programmet och hittar fem typiska vardagslöpningar. Kanske lite tunna startfält, men det är snarare något som varit mer regel än undantag under senare år. Notera att V4-omgången numera börjar som lopp 2. Det är tydligen nytt från och med nu.

En novislöpning över raska 1 000 meter ser ut att vara dagens sportsliga topp. Här sadlar Jessica Long ut nyförvärvet Sarookh. Om USA-importen infriar handicaptalet 84 ska han vara vinna lekande lätt. Men gamla handicaptal ska man inte lägga för stor vikt vid. I utmanarskaran hittar vi bland annat Vanja Sandrups-duo Sambaheat och Bearhunter. Även Francisco Castro-tränade Primera Mano känns intressant.

Igår reds för övrigt den 23:e upplagan av Dubai World Cup. Hemmahästen Thunder Snow besegrade storfavoriten West Coast. Saeed Bin Suroor tränar och Christophe Soumillon satt i segersadeln. Om du mot förmodan har missat loppet finner du en repris nedan.

Vårpremiären närmar sig

Vintern har svårt att släppa sitt grepp i år och den svenska galoppsporten ser ut att få en lite trevande start på säsongen. På Bro Park har de två första tävlingsdagarna redan ställts in. Jägersro planerar att öppna portarna onsdagen den 4 april och sedan ska det vara hinderlopp på Blommeröd redan den 7:e. Men osvuret är nog bäst. För än så länge är det tjäle i marken, även i Skåne.

Trevande har även den här bloggen varit under senare år. Många känner förmodligen till anledningen. I annat fall är det bara att bläddra i bloggarkivet. Jag har helt enkelt inte samma engagemang i sporten som tidigare. Under senare år har jag mest arbetat tävlingsdagar. Därutöver har jag ett mindre uppdrag som sekreterare i Skånska Fältrittklubben. Men den där dagliga kontakten med galoppsporten som jag hade förr finns tyvärr inte kvar längre.

Samtidigt känner jag att så länge jag åtminstone har en fot kvar i sporten så hade det varit kul att hålla den här bloggen vid liv. Det är svårt att släppa något man jobbat med i 25 år. Den rätta lösningen är förmodligen att sänka ambitionsnivån och hålla bloggposterna väldigt korta. Vi får se hur det blir med den saken. 

Är det förresten någon som känner igen vinnarekipaget ovan? Jo, det är Hardy Norseman och Madeleine Smith. Anledningen till att jag valde just den bilden är att hästen vann årets första lopp på Jägersro 2008, alltså för tio år sedan. Faktum är att det är på dagen tio år sedan. Som ni ser var det ingen riktig vår den dagen heller. 

Skånska Fältrittklubbens stallrunda på Jägersro 2018

Skånska Fältrittklubbens stallrundor har hunnit bli en god tradition på Jägersro. Lite som en trevlig kickoff inför den stundande galoppsäsongen. Eftersom stallrundorna går av stapeln tidigt på säsongen brukar de alltid vara en smula kylslagna. Men i år slogs nog alla rekord gällande just den biten. Lördagen bjöd på några minusgrader, snöbyar och friska vindar. Men lyckligtvis även en hel del sol.

Vädret gjorde så klart att inte riktigt lika många som vanligt deltog på stallrundan. Men drygt 40 personer tycker jag ändå är en bra siffra med tanke på omständigheterna.

Precis som tidigare år passade jag på att filma en del under stallrundan och resultatet ser ni ovan. Det hade så klart varit kul att få med lite ljudupptagningar i samband med stallrundan, men att få till bra ljud är tekniskt komplicerat. I synnerhet när det är halv storm ute. Så ni får nöja er med bilderna.

Filmen är gjord för Skånska Fältrittklubbens räkning. Av någon anledning har inte Svensk Galopp, i motsats till tidigare år, inte visat något intresse för stallrundorna den här våren. Så ni lär nog inte få se filmen på svenskgalopp.se i år. Men här är den, och på SFKs hemsida så klart! 

Video från Skånska Fältrittklubbens stallrunda hos Kvarnby-tränarna

Ett 20-tal galoppentusiaster trotsade snö och kyla när Skånska Fältrittklubben arrangerade den första av försäsongens två stallrundor på lördagen.

Stallrundan var förlagd till Kvarnby strax öster om Jägersro där Ricardo Ramallo, Jan-Erik Pettersson och från och med i år även Pia Höiom har sina träningscamper.