Träning på stranden och visst var det roligare förr

Många har säkert sett artikeln om Lennart Jarvén, som publicerades på Svensk Galopps hemsida för några dagar sedan. Bilderna i artikeln tog jag på stranden strax söder om Ängelholm då Lennart själv red Fiftyshadesfreed i ett förberedande jobb inför starten på Bro Park.

Trots att det var en ganska varm sommarförmiddag låg den vidsträckta stranden nästan helt öde. Här finns det gott om plats för både galopp- och travtränare att jobba sina hästar. Vilket många av tränarna i nordvästra Skåne även gör.

Lennart Jarvén och Fiftyshadesfreed

Det här var ett riktigt roligt fotojobb. Förr i tiden kunde det bli ganska många sådana jobb under ett år. Numera är de extremt sällsynta. Lite tråkigt tycker jag, för det finns även en vardag mellan tävlingsdagarna.

När jag körde hem från Ängelholm slog det mig att Lennart Jarvén måste vara en av väldigt få galopptränare som fortfarande är verksam från den tid då jag själv kom in i sporten. Nästan alla har antingen slutat med ålderns rätt eller helt enkelt lämnat jordelivet. Tänk så många hästkarlar (ja förr var det huvudsakligen män som tränade häst) som sporten har tappat under de senaste 25 åren.

Mischa Kahn, Bruno Nilsson, Nisse Lindgren, Lennart Sr Reuterskiöld, Tommy Gustafsson, Bengt Bengtsson, Jan Malmborg, Rolf Olsson, Bo Neuman, Hubert Doria, Olle Stenström, Janos Török… Listan kan göras hur lång som helst och jag har garanterat glömt bort flera namn.  

Tillsammans utgjorde de en så stor del av den svenska galoppsporten och idag finns i princip bara minnen kvar. Idag vill jag påstå att medelåldern bland de svenska proffstränarna är relativt låg. Många har mycket kvar att bevisa innan de kan nå en meritlista som matchar ovan nämnda namn.

Det låter så klart som en klyscha och kanske är det bara jag som börjar bli gammal. Men jag vill ändå påstå att det var roligare i galoppsporten förr. Och jag är förmodligen inte ensam om att sakna alla de gamla stora tränarnamnen.

Som tur är finns Lennart Jarvén kvar en stund till. I sällskap med Hans-Inge Larsen och Claes Björling. Men de börjar som sagt bli få nu.

Nåväl, jag hade tänkt skriva mer i den här bloggposten, men det får vänta till ett senare tillfälle. Håll tillgodo med bilderna på Lennart och Fiftyshadesfreed. Och sist men inte minst; Glad Midsommar!

Teknikstrul, Voterlöpning och fullspäckad helg

I söndags var det Voter- och Derby Trial-dag på Jägersro. Två av årets mest intressanta race på Malmö-ovalen. Fast det gick endast att kora vinnaren i ett av loppen.

Ett hydralikfel gjorde att startboxarna inte gick att flytta från banan och Derby Trial fick blåsas av. Det är sådant som händer. Teknik kan alltid strula. Synd bara att det inte kunde ske i ett ”vanligt” lopp. För nu fick flera treåringar ett ordentligt avbräck i matchningen mot Svenskt Derby.

Sedan kan jag inte förstå varför flera jockeys fortsatte att rida trots att löpningen var avblåst. Några hade tydligen inte hört eller sett signalen, andra slog kanske dövörat till och tog en chansning. Och så fanns det de ryttare som både hörde signalen och pullade upp sina hästar.

Oavsett hur det ligger till är det allvarligt. Nästa gång kan det vara någon helt annan incident som verkligen kräver att hästarna pullas upp så fort det bara är möjligt. Sist men inte minst hade Derby Trial eventuellt kunnat ridas om i slutet av dagen om flera hästar inte hade galopperat hela distansen i fullt tempo.

Voter är en löpning som enligt min mening aldrig riktigt får den uppmärksamhet den förtjänar. Vi ska ändå betänka att den samlade prissumman är 1,2 miljoner kronor, alltså lika mycket som Pramms Memorial. 577 personer valde att följa loppet från publikplats.

Förstapriset på 600 000 kronor gick något överraskande men välförtjänt till Nipozzano från Marc Stotts stall i Danmark. Oliver Wilson red suveränt och bedömde tempot klockrent. Irish Trilogy drog nog lite väl friskt genom sista sväng och fick nöja sig med andraplatsen.

Även spelsiffrorna var dessvärre bleka i söndags. V64-omsättningen tog sig precis över miljonen. Främsta anledningen till det var nog att ATG lade allt fokus på V75-tävlingarna på norska Bjerke. Alltid är det något som gör att galoppen kommer i kläm. Men till viss del är det förståeligt med tanke på att V75-omsättningen var 30 gånger så hög som galoppen V64:a.

Den kommande helgen är fullspäckad med galopp. GN-tävlingar på Strömsholm på lördag och sedan Stockholms Stora Pris på söndag. Förr i tiden var detta två av mina absoluta favoritdagar under galoppåret. Men nu kommer jag endast att sitta hemma och skriva ett referat från söndagens tävlingar. Därför tänker jag inte göra någon större sak av helgens galopprace här på bloggen.

Positivt är trots allt att jag förmodligen får en del tid över att följa 24-timmars racet från franska Le Mans. All racing går nämligen inte i galopp…

Nationaldagsgaloppen och spännande söndag på Jägersro

Dagarna bara springer iväg så här års och det är en smula svårt att hinna med allt man vill göra. Men nu var det ett tag sedan jag skrev något här så jag får väl reservera några minuter och skriva några rader. För just nu är högtryck i Skandinavisk galoppsport och det tävlas flitigt på alla banor.

Det har så klart varit stort fokus på Nationaldagsgaloppen de senaste dagarna. Arrangemanget blev som vanligt en stor succé. Och med det menar jag främst en enorm publik och soligt väder. I år var det antagligen lika varmt och soligt som vid premiäromgången 2013.

Precis som ifjol var jag inte på plats på Gärdet. Istället följde jag tävlingsdagen hemifrån och skrev ett referat. Vilket var sådär lagom inspirerande. Dels för att vädret var lika bra och soligt i Skåne som Stockholm. Men även för att jag mer betraktar mig som fotograf än skribent. Ni vet säkert vad jag tycker är roligast.

Utifrån vad jag kunde se bjöds det på riktigt fin galoppreklam på Gärdet. Inga direkta incidenter vilket alltid är skönt och sedan var det extra kul att Ulrika Holmquist tog fyra segrar. Efter riktigt väl avvägda ritter dessutom. Galoppen är ju en ju en sport som gärna visar upp att tjejer och killar tävlar på lika villkor.

Av någon anledning noterar jag att V4-omsättningen var klart lägre  jämfört med fjolåret. Kanske berodde det på värmen. Och man kan ju fråga sig hur många (fler än jag) som verkligen satt inomhus på Nationaldagen och kollade på TV-sändningen.

Slutligen kan jag inte låta bli att notera att så många i sporten numera är positiva till Nationaldagsgaloppen. De högljudda kritikerna tycks ha tystnat. Annat var det inför den första upplagan 2013 då många i sporten hävdade att det var ren galenskap att arrangera tävlingar på Gärdet och att galoppen kunde använda pengarna till något bättre. Själv har jag alltid ställt mig någonstans i mitten. Grundfrågan är om arrangemanget kostar mer än vad det smakar och det är inte jag rätt person att svara på.

Voterlöpning och Derby Trial

Men nu riktar vi blickarna mot Jägersro för på söndag rids det riktigt spännande race. Voterlöpning är så klart russinet i kakan. Den 1 730 meter långa uppgörelsen ser väl främst ut att kunna bli en match mellan Irish Trilogy (hcp 90) och Privilegiado (hcp 82). Det var i stort sett jämnt skägg mellan de båda hästarna i Vinterfavoriternas pris, men därefter har Irish Trilogy bättrat på sitt handicaptal med fina prestationer i Dubai.

Trots att Irish Trilogy tränas på Jägersro gör han (med undantag för kvalet) sin första start på hemmabanan. Tidigare har irlandsimporten endast startat på gräs. Samma sak gäller för övrigt Privilegiado, men han har en liten fördel av en färsk seger på Övrevoll.

Andra spännande treåringar i fältet är Red Cactus (hcp 87), som slog Jazz Explosion (hcp 82) på Jägersro i slutet av april. Sedan ska vi nog inte glömma bort Amon Ra (hcp 82).

I Derby Trial kan det mycket väl bli dansk seger i år. Sir Churchill (hcp 83) är topprankad, men var kanske en liten besvikelse som fyra i Jydsk Derby senast. Geranium (hcp 76) var trea i Jydks Derby, men var samtidigt blek i starten på Jägersro i december. Han är dessutom fortfarande maiden. Mellan de båda stallkompisarna Orb Craft (hcp 78) och All Run (hcp 76) skiljer det antagligen inte så mycket, men jag noterar att Jacob valt att rida All Run.

Nåväl, nog skrivet för den här gången. Vi ses på kapplöpningsbanan!

Throwback Thursday: Pramms Memorial 2008

Ibland händer det att jag plockar fram äldre bilder från arkivet. Det kan ju vara kul att återuppliva gamla minnen från alla år i galoppsporten. Eftersom Pramms Memorial rids på söndag och att det dessutom råkar vara torsdag kan det ju vara väldigt passande med en Throwback Thursday. 

Året var 2008 och Pramms Memorial hade en samlad prispott på en miljon kronor. Jägersropubliken bjöds på ett riktigt härligt upplopp där hemmafavoriten Peas And Carrots besegrade Täby-gästen Maybach med ett huvud. Trots det var Manuel Santos säker på sin sak för han lyfte sitt spö i en härlig segergest i god tid före mållinjen. Eller handlade det kanske bara om ren eufori…?

Peas and Carrots vinner Pramms Memorial på Jägersro

Peas And Carrots hade en helt fantastisk karriär hos Lennart Jr Reuterskiöld och sprang totalt in 6,2 miljoner kronor, primärt åt sin ägare Omar Zawawi. Det skulle bli fler framgångar senare i karriären och Peas And Carrots utsågs även till Åres Häst.

Men han var förmodligen som bäst just vid den här tiden. För bara ett par veckor senare reste Final Appearance-sonen upp till Täby och besegrade självaste Appel Au Maitre i Stockholms Stora Pris. 

Pramms Memorial på söndag och säsongspremiären avklarad på Göteborg Galopp

Som jag antydde i föregående bloggpost tänkte jag åtminstone hålla den här bloggen vid liv genom att skriva några rader då och då. Min prioritet är egentligen att hålla det så kort och pretentionslöst som möjligt. Annars kommer jag aldrig att komma till skott och skriva nya bloggposter.

I och med säsongsstarten på Göteborg Galopp i söndags är nu tävlandet igång på alla svenska banor. Vi har redan fått se några hyggliga hästar ute på ovalerna och mer lär följa.

På söndag rids Pramms Memorial (L) på Jägersro. Loppets rids ovanligt tidigt, redan klockan 14.16. Det måste väl vara någon form av rekord för ett så stort lopp? Plata O Plomo (hcp 92) imponerade i senaste starten och jag tror att grållen kommer att få axla favoritskapet. Men tyska gästen Wonnemond med ett handicaptal på höga 96 kan bli en tuff nöt att knäcka. Sedan blir det spännande att se vad årsdebuterande Gold Tyranny (hcp 94) kan uträtta över en distans som möjligen är i kortaste laget.

Fjolårsvinnaren I Kirk (hcp 95) ser ut att ha en toppchans i Lanwades Stud Jägersro Sprint (L). Stall Castro har hela tre av de åtta hästarna i fältet; Breakdancer (91), Land’s End (89) och Riwaj (86).

I söndags var det som tidigare nämndes säsongspremiär på Göteborg Galopp. Nytt för i år var en uppfräschad ledvolt och vinnarcirkel. Förhoppningsvis är den nya både säkrare och mer funktionell. Men personligen tyckte jag nästan att den gamla smälte in bättre i den speciella miljö som Göteborg Galopp erbjuder. Men vad vet jag, det är kanske bara en vanesak och det blir antagligen annorlunda när den nya läktarbyggnaden är på plats.

Ny ledvolt och vinnarcirkel på Göteborg Galopp

Vädret var väl sådär. Blåsten och kylan bidrog kanske till att det var ovanligt glest på publikplats för att vara en premiärdag på Göteborg Galopp. Inte heller spelomsättnigen var mycket att hurra över. Med tuff konkurrens från en V75 omgång på Charlottenlund nådde V64-omsättningen – trots Jackpot – endast upp till knappt 1,2 miljoner kronor. Många i galoppen hade nog hoppats på att de nya V64-söndagarna skulle bli ett lyft. Men vad jag kan se – nuförtiden är det ganska svårt att få fram totalomsättningen på tävlingsdagarna – ligger spelet på ungefär samma nivå som söndagarna ifjol då vi hade V4 och V5.

Nåväl, nog skrivet. På onsdag är det lunchtävlingar på Bro Park, på lördag rids en steeplechase på Blommeröd och så avslutar vi veckan med storlopp på Jägersro. Vi ses på banan!