Video: Nationaldagsgaloppen 2017

Tidigare i veckan arrangerades ännu en Nationaldagsgalopp på Gärdet i Stockholm. En festlig tradition som bara tycks bli mer populär för varje år.

Okej, det ska erkännas att arrangemang som detta är extremt väderberoende. Nationaldagen 2017 bjöd på sol och en temperatur runt 20 grader. Bättre än så kan det knappast bli.

Nationaldagsgaloppen har sedan länge delat in sporten i två läger. Vissa tycker att detta är en fantastisk publikfest och ett utmärkt sätt att visa upp galoppsporten för helt nya människor. Andra hävdar att den kostar alldeles för mycket pengar och att den ändå inte drar någon ny publik till de permanenta banorna.

Även om jag nog tillhör den första hälften har jag respekt för alla ståndpunkter. Jag ser gärna att Nationaldagsgaloppen blir en tradition som fortsätter många år framöver. För när man står där mitt i publikhavet på Gärdet är det lätt att inse att detta är ett arrangemang som helt saknar motstycke i den skandinaviska galoppsporten.

Att räkna antalet besökare är i stort sett omöjligt, men jag har nog aldrig sett så många människor på Gärdet som just i år. Samtidigt går det inte att komma ifrån att dessa människor aldrig kommer att ta pendeltåget ut till Bro Park. Så här långt har vi i vilket fall inte sett några som helst tecken på det. Där har sporten ett problem och en enorm utmaning.

Oavsett vilket. Vid sidan om alla stillbilder jag tog den här dagen passade jag även på att göra några snabba videosvep. Synd att det är så svårt att fotografera stillbild och filma samtidigt. Annars hade det varit lätt att göra en riktigt cool och lite längre film från den här dagen. Men ni får nöja er med det något mer blygsamma hopkoket nedan.