Dansk Derby

dansk_derbyDags för årets första skandinaviska Derby. Det ser jag verkligen fram emot. Den danska derbydagen brukar alltid vara riktigt trevlig och inget talar för att söndagen blir ett undantag. Festklädda människor, blänkande fullblod, Champagne och solsken. Det är så en riktig derbydag ska vara. De övriga skandinaviska galoppbanorna får ursäkta. Ingen annan bana kan bjuda på samma stämning och gemyt som Klampenborg. Så är det bara och än så länge har åtminstone inte jag inte hört någon som inte håller med mig. Sedan finns det naturligtvis en mängd saker där den danska huvudstadsbanan blir akterseglad, men det kan vi lägga därhän just nu.

Jag har hunnit se ett femtontal derbyn sedan jag började jobba med galoppen. 2008 års upplaga lär inte gå till historien som ett av de bättre. Men vad spelar det för roll. Ett Derby är alltid ett Derby och ingen annan löpning kan prestige- och känslomässigt mäta sig med just det här loppet. Det är Derbyt som alla vill vinna. Ur svensk synvinkel ser söndagens lopp riktigt spännande ut. Kan vi förvänta oss en svensk seger? Det tycker i vilket fall jag. Jag blir nog en smula besviken om det inte blir blågult i vinnarcirkeln. Åtta svenska hästar i fältet – varav inte mindre än fyra från Fredrik Reuterskiöld – nog borde någon av dem lyckas sätta nosen först? Men för att vara lite mer diplomatisk. Jag har inget emot om det blir en danksägd häst som vinner för en svensk tränare. Jag tänker naturligtvis på förhandstippade Carpe Diem. Han blir mitt något fantasilösa vinnarbud. Lennart Jr Reuterskiöld har visserligen bara haft hästen en dryg månad, men han vet hur en derbyvinnare ska matchas och jag är övertygad om att hästen har fått ett perfekt upplägg inför söndagens klassiker.

Mitt drömscenario måste bli att Carpe Diem och Itsagroom kliver fram i händelsernas centrum mitt på det långa upploppet och att publiken sedan bjuds på en rafflande upploppsduell mellan de båda treåringarna. Två hästar tränade av två bröder. En brödrakamp! Vem som drar det längsta strået spelar egentligen ingen roll – åtminstone inte för mig. Sedan gör det självklart inget om det blir svenskt även på tredjeplatsen. Varför inte Le Roi? Jag vet att Patrick Wahl har haft siktet inställt på det här loppet hela vintern. Hästen har tyvärr inte riktigt infriat förväntningarna, men jag är säker på att Le Roi kan mer än sitt aktuella formtal.

Inför söndagen måste jag naturligtvis även nämna Peas and Carrots. Han bör ta sin tredje raka storloppsseger i Pokallöp (L). Jag har väldigt svårt att se vem som skulle kunna stoppa honom. Vinner han på söndag är det nog bara att fastslå att Skandinaviens bästa häst inte är en import som är köpt för miljontals kronor på en auktion på Irland eller Frankrike, utan en häst uppfödd i Danmark med en förhållandevis ordinär härstamning. Det är faktiskt värt att uppmärksamma. Vi ses på söndag!