Teknikstrul, Voterlöpning och fullspäckad helg

I söndags var det Voter- och Derby Trial-dag på Jägersro. Två av årets mest intressanta race på Malmö-ovalen. Fast det gick endast att kora vinnaren i ett av loppen.

Ett hydralikfel gjorde att startboxarna inte gick att flytta från banan och Derby Trial fick blåsas av. Det är sådant som händer. Teknik kan alltid strula. Synd bara att det inte kunde ske i ett ”vanligt” lopp. För nu fick flera treåringar ett ordentligt avbräck i matchningen mot Svenskt Derby.

Sedan kan jag inte förstå varför flera jockeys fortsatte att rida trots att löpningen var avblåst. Några hade tydligen inte hört eller sett signalen, andra slog kanske dövörat till och tog en chansning. Och så fanns det de ryttare som både hörde signalen och pullade upp sina hästar.

Oavsett hur det ligger till är det allvarligt. Nästa gång kan det vara någon helt annan incident som verkligen kräver att hästarna pullas upp så fort det bara är möjligt. Sist men inte minst hade Derby Trial eventuellt kunnat ridas om i slutet av dagen om flera hästar inte hade galopperat hela distansen i fullt tempo.

Voter är en löpning som enligt min mening aldrig riktigt får den uppmärksamhet den förtjänar. Vi ska ändå betänka att den samlade prissumman är 1,2 miljoner kronor, alltså lika mycket som Pramms Memorial. 577 personer valde att följa loppet från publikplats.

Förstapriset på 600 000 kronor gick något överraskande men välförtjänt till Nipozzano från Marc Stotts stall i Danmark. Oliver Wilson red suveränt och bedömde tempot klockrent. Irish Trilogy drog nog lite väl friskt genom sista sväng och fick nöja sig med andraplatsen.

Även spelsiffrorna var dessvärre bleka i söndags. V64-omsättningen tog sig precis över miljonen. Främsta anledningen till det var nog att ATG lade allt fokus på V75-tävlingarna på norska Bjerke. Alltid är det något som gör att galoppen kommer i kläm. Men till viss del är det förståeligt med tanke på att V75-omsättningen var 30 gånger så hög som galoppen V64:a.

Den kommande helgen är fullspäckad med galopp. GN-tävlingar på Strömsholm på lördag och sedan Stockholms Stora Pris på söndag. Förr i tiden var detta två av mina absoluta favoritdagar under galoppåret. Men nu kommer jag endast att sitta hemma och skriva ett referat från söndagens tävlingar. Därför tänker jag inte göra någon större sak av helgens galopprace här på bloggen.

Positivt är trots allt att jag förmodligen får en del tid över att följa 24-timmars racet från franska Le Mans. All racing går nämligen inte i galopp…

Nationaldagsgaloppen och spännande söndag på Jägersro

Dagarna bara springer iväg så här års och det är en smula svårt att hinna med allt man vill göra. Men nu var det ett tag sedan jag skrev något här så jag får väl reservera några minuter och skriva några rader. För just nu är högtryck i Skandinavisk galoppsport och det tävlas flitigt på alla banor.

Det har så klart varit stort fokus på Nationaldagsgaloppen de senaste dagarna. Arrangemanget blev som vanligt en stor succé. Och med det menar jag främst en enorm publik och soligt väder. I år var det antagligen lika varmt och soligt som vid premiäromgången 2013.

Precis som ifjol var jag inte på plats på Gärdet. Istället följde jag tävlingsdagen hemifrån och skrev ett referat. Vilket var sådär lagom inspirerande. Dels för att vädret var lika bra och soligt i Skåne som Stockholm. Men även för att jag mer betraktar mig som fotograf än skribent. Ni vet säkert vad jag tycker är roligast.

Utifrån vad jag kunde se bjöds det på riktigt fin galoppreklam på Gärdet. Inga direkta incidenter vilket alltid är skönt och sedan var det extra kul att Ulrika Holmquist tog fyra segrar. Efter riktigt väl avvägda ritter dessutom. Galoppen är ju en ju en sport som gärna visar upp att tjejer och killar tävlar på lika villkor.

Av någon anledning noterar jag att V4-omsättningen var klart lägre  jämfört med fjolåret. Kanske berodde det på värmen. Och man kan ju fråga sig hur många (fler än jag) som verkligen satt inomhus på Nationaldagen och kollade på TV-sändningen.

Slutligen kan jag inte låta bli att notera att så många i sporten numera är positiva till Nationaldagsgaloppen. De högljudda kritikerna tycks ha tystnat. Annat var det inför den första upplagan 2013 då många i sporten hävdade att det var ren galenskap att arrangera tävlingar på Gärdet och att galoppen kunde använda pengarna till något bättre. Själv har jag alltid ställt mig någonstans i mitten. Grundfrågan är om arrangemanget kostar mer än vad det smakar och det är inte jag rätt person att svara på.

Voterlöpning och Derby Trial

Men nu riktar vi blickarna mot Jägersro för på söndag rids det riktigt spännande race. Voterlöpning är så klart russinet i kakan. Den 1 730 meter långa uppgörelsen ser väl främst ut att kunna bli en match mellan Irish Trilogy (hcp 90) och Privilegiado (hcp 82). Det var i stort sett jämnt skägg mellan de båda hästarna i Vinterfavoriternas pris, men därefter har Irish Trilogy bättrat på sitt handicaptal med fina prestationer i Dubai.

Trots att Irish Trilogy tränas på Jägersro gör han (med undantag för kvalet) sin första start på hemmabanan. Tidigare har irlandsimporten endast startat på gräs. Samma sak gäller för övrigt Privilegiado, men han har en liten fördel av en färsk seger på Övrevoll.

Andra spännande treåringar i fältet är Red Cactus (hcp 87), som slog Jazz Explosion (hcp 82) på Jägersro i slutet av april. Sedan ska vi nog inte glömma bort Amon Ra (hcp 82).

I Derby Trial kan det mycket väl bli dansk seger i år. Sir Churchill (hcp 83) är topprankad, men var kanske en liten besvikelse som fyra i Jydsk Derby senast. Geranium (hcp 76) var trea i Jydks Derby, men var samtidigt blek i starten på Jägersro i december. Han är dessutom fortfarande maiden. Mellan de båda stallkompisarna Orb Craft (hcp 78) och All Run (hcp 76) skiljer det antagligen inte så mycket, men jag noterar att Jacob valt att rida All Run.

Nåväl, nog skrivet för den här gången. Vi ses på kapplöpningsbanan!

Prammsdagen 2019 och småmysiga steeplechaser vid Ringsjön

Den gångna helgen handlade till stor del om galoppsport för min del. På lördagen reds steeplechasen Gyllene Hästen på Blommeröd och sedan var det ju storlopp med Pramms Memorial på Jägersro i söndags.

Jag tycker att det är lite småmysigt med hinderloppen på Blommeröd. Stämningen är minst sagt familjär och för att räkna publiken behövs inte mycket mer än tio fingrar. Men det är lite synd att det inte rids mer än ett lopp per tillfälle. Man hinner knappt komma dit innan det är dags att åka hem. Den skånska hindersporten har genom dessa tävlingar fått ett litet uppsving under senare år. Jag är dock rädd för att det inte blir fler hinderlopp i Skåne när den nya hinderbanan är klar på Bro Park.

Imponerande stalldubbel

Även Pramms-dagen blev en trevlig tillställning. Det varma och härliga vädret gjorde så klart sitt till. Men även prestationerna på banan värmde. Susanne Berneklint och Carlos Lopez tog en klockren storloppsdubbel med Plata O Plomo och I Kirk. Ett imponerande facit! Många menar att I Kirk är bland det bästa vi har sett i sprinterväg på Jägersro och jag är benägen att hålla med.

I Kirk och Carlos Lopez

I söndags skrev jag inte tävlingsreferatet från banan och kunde därför koncentrera mig på fotograferingen. Det innebar även att jag hade lite tid över att se hästarna i ledvolten och uppleva stämningen inför de stora loppen. Något jag gjorde (och uppskattade) mycket förr i tiden men i princip aldrig haft tid med under senare år.

De flesta hade säkert hoppats på en bättre publiksiffra än de 1004 personer som följde loppen på plats. Men som situationen ser ut med vikande publiksiffror på alla kapplöpningsbanor var det kanske en godkänd siffra trots allt. Och dessutom lite bättre än ifjol då tävlingarna reds på en måndagskväll. Det nya V64-spelet uppfattar jag däremot fortfarande som svagt. Vi får se om nya sajten galopptips.se kan lyfta siffrorna de närmaste veckorna.

Skisser på ny bana

I samband med SFK:s stämma på måndagskvällen visades en del ritningar på hur en ny bana i Skåne skulle kunna se ut. Än så länge handlar det bara om grova idéskisser och väldigt mycket kommer så klart att ändras. Men det var ändå kul att få se något konkret.

Imorgon, onsdag är det lunchgalopp på Bro Park. V4-loppen håller ovanligt hög kvalitet och blir riktigt intressanta att följa. Och i helgen har vi ingen galopp i Sverige. Norröver körs det tydligen ett större travlopp en gång om året…

Pramms Memorial på söndag och säsongspremiären avklarad på Göteborg Galopp

Som jag antydde i föregående bloggpost tänkte jag åtminstone hålla den här bloggen vid liv genom att skriva några rader då och då. Min prioritet är egentligen att hålla det så kort och pretentionslöst som möjligt. Annars kommer jag aldrig att komma till skott och skriva nya bloggposter.

I och med säsongsstarten på Göteborg Galopp i söndags är nu tävlandet igång på alla svenska banor. Vi har redan fått se några hyggliga hästar ute på ovalerna och mer lär följa.

På söndag rids Pramms Memorial (L) på Jägersro. Loppets rids ovanligt tidigt, redan klockan 14.16. Det måste väl vara någon form av rekord för ett så stort lopp? Plata O Plomo (hcp 92) imponerade i senaste starten och jag tror att grållen kommer att få axla favoritskapet. Men tyska gästen Wonnemond med ett handicaptal på höga 96 kan bli en tuff nöt att knäcka. Sedan blir det spännande att se vad årsdebuterande Gold Tyranny (hcp 94) kan uträtta över en distans som möjligen är i kortaste laget.

Fjolårsvinnaren I Kirk (hcp 95) ser ut att ha en toppchans i Lanwades Stud Jägersro Sprint (L). Stall Castro har hela tre av de åtta hästarna i fältet; Breakdancer (91), Land’s End (89) och Riwaj (86).

I söndags var det som tidigare nämndes säsongspremiär på Göteborg Galopp. Nytt för i år var en uppfräschad ledvolt och vinnarcirkel. Förhoppningsvis är den nya både säkrare och mer funktionell. Men personligen tyckte jag nästan att den gamla smälte in bättre i den speciella miljö som Göteborg Galopp erbjuder. Men vad vet jag, det är kanske bara en vanesak och det blir antagligen annorlunda när den nya läktarbyggnaden är på plats.

Ny ledvolt och vinnarcirkel på Göteborg Galopp

Vädret var väl sådär. Blåsten och kylan bidrog kanske till att det var ovanligt glest på publikplats för att vara en premiärdag på Göteborg Galopp. Inte heller spelomsättnigen var mycket att hurra över. Med tuff konkurrens från en V75 omgång på Charlottenlund nådde V64-omsättningen – trots Jackpot – endast upp till knappt 1,2 miljoner kronor. Många i galoppen hade nog hoppats på att de nya V64-söndagarna skulle bli ett lyft. Men vad jag kan se – nuförtiden är det ganska svårt att få fram totalomsättningen på tävlingsdagarna – ligger spelet på ungefär samma nivå som söndagarna ifjol då vi hade V4 och V5.

Nåväl, nog skrivet. På onsdag är det lunchtävlingar på Bro Park, på lördag rids en steeplechase på Blommeröd och så avslutar vi veckan med storlopp på Jägersro. Vi ses på banan!

Några korta reflektioner från Jubileumsderbyt

Då var det avgjort! Det 100:e Svenska Derbyt på Jägersro. Jag ska inte bli långrandig utan nöjer mig med några korta och högst personliga reflektioner från årets stora prestigedag i Svensk Galoppsport.

Vi kan börja med det sämsta, så är det undanstökat. Vädret sög verkligen. Det började regna en timme före start och strax efter att den sista besökaren lämnat banan lättade molntäcket. Snacka om otur!

Publiksiffran på drygt 5 200 personer var ändå bra. Riktigt bra med tanke på vädret. Annars tror jag att 7 000 personer hade varit fullt rimligt. Den tunga satsningen på marknadsföring gav bevisligen viss effekt.

Eftersom jag avsagt mig uppdraget att även skriva tävlingsreferatet hade jag en rimlig chans att ta mig ut på publikplats i ett par omgångar. Huvudrestaurangen var i stort sett fullsatt och det var gott om folk på caféläktaren. Ja, till och med i den alla andra dagar tomma totohallen var det riktigt välfyllt. För en gång skull användes hela den annars överdimensionerade läktaren en galoppdag på Jägersro.

I ”Derby Village” på innerplan såg det lite trångt ut. Även om det fanns ett stort och några mindre tält så byggde inte konceptet på alla skulle vistas under dessa. Jag gissar även att det var i kyligaste laget att sitta utomhus. 

Med galoppens mått mätt var totalomsättningen på spelet fantastisk. Jag kan ha fel, men jag har för mig att den tidigare rekordsiffran ligger på ca 13 miljoner kronor. Och det var ganska många år sedan nu.

Söndagens siffra uppgick till 13,4 miljoner kronor. Fast jag undrar just vad ATG säger om V75-omsättningen på knappt 7 miljoner kronor? När travet arrangerar V75 Grand Slam brukar omsättningen ligga på ca 13 miljoner kronor. Men nu blev det ju ändå jackpot, så i just det här fallet spelar det kanske mindre roll.

Rent sportsligt var det ju riktigt roligt att Dorcia fixade en hemmaseger. Lennart Jr Reuterskiöld och Carlos Lopez gjorde det igen, precis som med Duke of Burden ifjol. Dessutom kul när en av de mindre betrodda hästarna och därtill ett sto vinner.

För mig personligen var det ganska kämpigt och en arbetsdag jag mest ville ta mig igenom. Jag har egentligen inga problem med regn. Problemet är att kamerautrustningen snabbt blir genomvåt och förutsättningarna att få bra bilder blir allt annat än optimala. Men det blev ju bilder, även den här gången.