När kommer travets sparpaket?

Galoppens sparpaket på 14 miljoner slog ner som en bomb för en knapp vecka sedan. Nu talar i stort sett alla i galoppsporten om hur de minskade intäkterna ska hanteras och fördelas för att minimera skadeverkningarna. Idéerna tycks vara lika många som utövarna.

Men galoppens sparpaket är bara toppen av ett isberg. Jag har hört lösa rykten om att Svensk Travsport kommer att offentliggöra sitt sparkrav i nästa vecka. Här snackar vi inte om några 14 miljoner utan ett belopp som logiskt sett måste vara nio gånger så stort. En bra bit över 100 miljoner kronor alltså. Det är nästan lika mycket som galoppens totala budget under ett år.

Minskade prismedel är naturligtvis en självskriven konsekvens av de minskade intäkterna från ATG. Den stora frågan är däremot om en eller till och med flera travbanor måste stängas.

Sedan kan vi i galoppen förmodligen räkna med att det gamla slitna påståendet att galoppen snyltar på travsportens pengar kommer som ett brev på posten. Det kan nog vara bra att redan nu börja fundera på väl avvägda motargument.