Viloläge

Som de flesta säkert redan noterat har jag än en gång lagt den här bloggen i träda. Under rådande omständigheter känner jag helt enkelt att jag saknar tid, resurser och engagemang för att bidra med så mycket. Jag har försökt ta upp tråden vid ett par tillfällen men det har misslyckats varje gång.

Av samma orsak pausade jag även uppdateringarna på min Facebook-sida för ett tag sedan.

Anledningen till att jag inte stänger ner bloggen helt är att den innehåller en hel del minnen och bilder från de gångna åren. De kan möjligtvis vara till glädje för någon.

Om du vill se fler av mina foton, besök gärna Bildbloggen.
Eller följ mig på Instagram, Facebook och Twitter.

Blir det dansk seger i Svenskt Derby?

Det finns en hel del som talar för dansk seger i Svenskt Derby, som rids på Jägersro om några veckor. Med tanke på hur Red Cactus lekte med motståndarna i Derby Trial tidigare i veckan tror jag att Bent Olsens adept kommer att bli svår att besegra. Carlos Lopez placerade Red Cactus längst bak i fältet och när USA-importen fick marschorder rundade han hela fältet på ett mycket övertygande sätt.

Värsta utmanaren i skrivande stund är väl en annan dansk häst, Queen Rouge från Marc Stotts stall. Stoet har tre viktorior på lika många starter i år. Hon gjorde två starter på Jägersro som tvååring och känner alltså banan. Men om hon verkligen står full distans återstår att se.

På tal om onsdagens tävlingar. I kvalet fick vi se en riktigt fin insats av Da Karla från Vanja Sandrups stall. Skimmelstoet glänste ordentligt när hon avverkade de 800 meterna på 50 sekunder blankt. Här kan ägarkonsortiet SGS III, som skördat så fina framgångar de senaste åren, ha ytterligare en häst för de större loppen.

Da Karla kvalar

Högsommarvärmen ser ut att ligga kvar några dagar till. Ser att det ska bli närmare 30 grader varmt när Women Jockeys World Cup avgörs på Bro Park på söndag. Ungefär lika varmt som på Jägersro i onsdags. Det är knappast optimalt, varken för hästar eller aktiva.

Slutligen vill jag bara nämna att mitt referat från onsdagens tävlingar på Jägersro blev ganska misslyckat. Fram till lopp 7 var ljudet i vinnarcirkeln så pass lågt att det endast gick att höra små fragment av vinnarintervjuerna. Problemet är knappast nytt men det ställer verkligen till det för min del. Jag har egentligen inga problem att göra ”dubbla” jobb under tävlingsdagarna, men för att allt ska klaffa måste så klart förutsättningarna finnas där.

Det var allt för den här gången. Trevlig fortsättning på sommaren!

Att blogga eller inte blogga…

De få personer som fortfarande kikar in på min blogg ibland har sedan länge noterat att jag inte skrivit något sedan i juni ifjol. Under vintern har jag mer än en gång funderat på att packa ihop och lägga ner sajten helt. Har man inget roligt att skriva om är det liksom bättre att inte skriva något alls.

Men å andra sidan. Det gör lite ont att behöva stänga ner en sajt som varit online i så många år. Kollar ni bloggens arkiv så kan ni gå tillbaka hela vägen till 2008. Under elva år har det blivit en himla massa bloggposter…

Och det är egentligen inget jämfört när jag startade upp galoppbilder.se från första början. Sajten drog igång redan 1995, när internet fortfarande var något helt nytt och fräscht. Tusan vad tiden går…

Så jag får kanske fundera en vända till. Nu är ju en ny galoppsäsong igång. Förhoppningsvis kan jag komma på något trevligt koncept som fungerar och som inte tar för mycket energi.

Högsommarvärme och missade tävlingsdagar

Nu har vi kommit en bit in på galoppsäsongen. Sommaren har sedan några veckor tillbaka kopplat sitt grepp över hela Sverige och jag misstänker att många – inte minst personalen som sköter banorna – börjar önska sig lite nederbörd. Men regn är inget som går att skåda när man läser SMHI:s prognos för de närmaste tio dygnen. Det blir med andra ord till att köra bevattningsanläggningarna så mycket det bara går.

Närmaste stora arrangemang i galoppsporten är Nationaldagsgaloppen nu på onsdag, 6 juni. På många sätt tycker jag att det är ett väldigt trevligt arrangemang. Jag var med när vi drog igång Nationaldagsgaloppen en gång i tiden – från idéstadiet, provridningen fram till premiären 2013. Sedan dess har jag varit på plats alla år. Men så kommer det inte att bli den här gången. Det finns olika anledningar till att jag tackade nej i år.

Dels är det ofta en ganska strulig arbetsdag. Det går inte många flyg till Stockholm på nationaldagen och det blir mycket restid i förhållande till fakturerade arbetstimmar. Sedan är arbetsförhållandena på Gärdet en smula primitiva. De senaste åren har jag försökt ladda upp bilder från en blå container som står på innerplan. Resten har jag fått göra från en bänk på Stockholms Central, på flygterminalen, ja till och med från flygbussen. Allt för att få ut bilderna så snabbt som möjligt.

Vidare är ju inte den sportliga nivån på Nationaldagsgaloppen mycket att hurra över. Det enda galopparrangemanget jag bevakade på plats i Stockholms-regionen förra året var just Gärdet. Jag satte exempelvis inte min fot på Bro Park, varken på Stockholms Stora-dagen eller Cup-dagen. För mig som gillar bra galoppsport blir det bara konstigt. Om det ska vara på det viset kan jag ju enkelt stå över Gärdet också.

Ett arrangemang som jag är mer ledsen över att jag missar är Svenskt Grand National på Strömsholm. Bland alla tävlingsdagar är GN-dagen tveklöst en av de trevligaste. I våras var det i princip bestämt att jag skulle vara på plats som vanligt. Fram till dess att jag upptäckte att Göteborg Galopp fått en tävlingsdag dagen efter Strömsholm, d v s den 17 juni. Denna dag lades in sent i tävlingsplaneringen och fanns inte med i den preliminära kalendern.

Visst, jag hade kunnat bevaka Jägersros kvällstävlingar på torsdagen, köra upp till Strömsholm på fredagen, bevaka GN-tävlingarna på lördagen, köra vidare till Göteborg på söndagsmorgonen och sedan hem till Skåne på kvällen. Liknande, ja till och med värre saker, gjorde jag ofta när jag hade ett större engagemang i Svensk Galopp. Men nu ser jag ingen anledning längre. För jag vet att det kostar på och helt ärligt, det är speciellt roligt heller.

Men som avslutning vill jag önska ett stort lycka till, både till arrangörerna bakom Nationaldagsgaloppen och Svenskt Grand National. I en värld där galoppsporten brottas med vikande publiksiffror är det roligt att åtminstone ett par arrangemang lockar stora skaror. 

Throwback Thursday: Yankee Bloom

Det är torsdag och jag får ett plötsligt infall och lägger upp en Throwback Thursday-post här på bloggen. Den här bilden tog jag på Jägersro den 25 april 2001, alltså för nästan exakt 17 år sedan. Många känner säkert igen den vänstra hästen på bilden, eller åtminstone ägarfärgerna. Visst, det är stoet Yankee Bloom. 

Yankee Bloom inledde sin tävlingskarriär hos Tommy Gustafsson 1998. Redan som tvååring vann hon både Svealand- och Amacitalöpning. Treåringssäsongen var inte så tokig den heller, även om den riktiga fullträffen aldrig kom. I Svenskt Oaks var hon tvåa bakom El Corazon och i Derbyt blev det en fjärdeplats bakom en viss Valley Chapel. 

Som femåring sattes Yankee Bloom i träning hos Lennart Reuterskiöld (sr) på Jägersro. Här tog hon två fina segrar på vårkanten och bilden är från en av dessa. Hon rids här till seger av Troy Durant och tvåan på bilden är Bluebell Wood, som tränades av Fredrik Reuterskiöld och reds av Nicholas Cordrey.

Att Yankee Bloom sedan har fortsatt skörda framgångar som avelssto känner säkert många till. Den mest kända avkomman är såklart Tertio Bloom, men även Senorita Bloom och Milibloom sprang in fina summor.