Spelet på galoppen rasar

Jag har egentligen lagt ner alla ambitioner om att skapa någon slags opinion inom sporten, men när något känns riktigt fel kan jag liksom inte hålla mig.

Inför säsongen 2015 tog Svensk Galopp beslutet att överge onsdags och söndagsluncher med V4 och LD som fasta tävlingsdagar. Istället planerades det in ett antal kvällar. En salig blandning blev det, allt från måndagar och tisdagar till fredagar och lördagar. Snart vet ingen när det tävlas galopp på en svensk kapplöpningsbana.

Den här rockaden gjordes i högsta samförstånd med ATG. För med extra V75-omgångar på söndagarna fick galoppen inte plats. Men mig veterligen hade galoppens ledning inga som helst synpunkter på detta. Tvärt om! Istället såg man det som en utmärkt möjlighet att arrangera tävlingar på kvällar och på så sätt locka till sig publik, sponsorer och fler hästägare.

Jag var inte ensam om att föra fram argumentet att denna rockad skulle få förödande effekter på spelomsättningen. Väldigt få var intresserade av att lyssna då och jag förväntar mig egentligen inte att fler ska till sig budskapet den här gången.

Istället tycker jag vi låter totalomsättningarna från följande tävlingsdagar tala för sig själva:

Täby tisdag 2 juni: 1 324 464 kr
Jägersro måndag 15 juni: 1 349 569 kr
Göteborg fredag 26 juni: 510 656 kr
Täby tisdag 30 juni: 837 594 kr

För alla som inte är så bevandrade i galoppens omsättningssiffror kan jag tala om att vanliga onsdagsluncher brukar vi ha omsättningar på runt 4 miljoner kronor. Söndagar med V4 och LD ligger normalt på 3,5 miljoner.

Nu kan säkert alla räkna ut var det hela är på väg. När spelåret ska summeras på ATGs styrelsemöte i början av 2016 kommer galoppen att presentera illröda siffror. Galoppens redan blygsamma andel av spelet i ATG (mindre än 2 procent) har plötsligt blivit ännu mindre. Vad det kommer att få för konsekvenser i ett längre perspektiv gör i vilket fall mig väldigt orolig.

2 reaktioner till “Spelet på galoppen rasar”

 1. Jaja! Täby skall snart läggas ned, och något nytt bygge håller på att byggas i Bro! Till vilken nytta,då! När Galoppen ändå inte omsätter några större summor! Sälj Bro till Qatar så vi får bra prissummor i loppen! För konstigt nog så har vi ju bra hästfolk i Sverige, men vad hjälper det, när det är fel folk i toppen!

 2. Problemet är just att toppen inte förstår spelarkollektivet och inte klarar att leverera en spelprodukt vid återkommande tidpunkt!

  Du har rätt och Stefan har som vanligt en klarsynt analys. Detta är en stor, illröd förlust som kommer att ge stora efterverkningar.

  Det krävs en förståelse för vad spelare vill ha. Att få ut publiken till banan är två skilda saker som i slutändan ska generera samma sak – ökad intäkt och omsättning.

  Sätt folk på platserna som behövs. Jag har personligen anmält mitt intresse flera gånger trots jag i stort lagt galoppen bakom mig.
  Men jag är fortfarande spelare!

  Min erfarenhet hade kunnat användas, och jag var ledig, men inte ens ett mail.
  Så jag har lagt det bakom mig.

Kommentarer inaktiverade.