Några korta reflektioner från Jubileumsderbyt

Då var det avgjort! Det 100:e Svenska Derbyt på Jägersro. Jag ska inte bli långrandig utan nöjer mig med några korta och högst personliga reflektioner från årets stora prestigedag i Svensk Galoppsport.

Vi kan börja med det sämsta, så är det undanstökat. Vädret sög verkligen. Det började regna en timme före start och strax efter att den sista besökaren lämnat banan lättade molntäcket. Snacka om otur!

Publiksiffran på drygt 5 200 personer var ändå bra. Riktigt bra med tanke på vädret. Annars tror jag att 7 000 personer hade varit fullt rimligt. Den tunga satsningen på marknadsföring gav bevisligen viss effekt.

Eftersom jag avsagt mig uppdraget att även skriva tävlingsreferatet hade jag en rimlig chans att ta mig ut på publikplats i ett par omgångar. Huvudrestaurangen var i stort sett fullsatt och det var gott om folk på caféläktaren. Ja, till och med i den alla andra dagar tomma totohallen var det riktigt välfyllt. För en gång skull användes hela den annars överdimensionerade läktaren en galoppdag på Jägersro.

I ”Derby Village” på innerplan såg det lite trångt ut. Även om det fanns ett stort och några mindre tält så byggde inte konceptet på alla skulle vistas under dessa. Jag gissar även att det var i kyligaste laget att sitta utomhus. 

Med galoppens mått mätt var totalomsättningen på spelet fantastisk. Jag kan ha fel, men jag har för mig att den tidigare rekordsiffran ligger på ca 13 miljoner kronor. Och det var ganska många år sedan nu.

Söndagens siffra uppgick till 13,4 miljoner kronor. Fast jag undrar just vad ATG säger om V75-omsättningen på knappt 7 miljoner kronor? När travet arrangerar V75 Grand Slam brukar omsättningen ligga på ca 13 miljoner kronor. Men nu blev det ju ändå jackpot, så i just det här fallet spelar det kanske mindre roll.

Rent sportsligt var det ju riktigt roligt att Dorcia fixade en hemmaseger. Lennart Jr Reuterskiöld och Carlos Lopez gjorde det igen, precis som med Duke of Burden ifjol. Dessutom kul när en av de mindre betrodda hästarna och därtill ett sto vinner.

För mig personligen var det ganska kämpigt och en arbetsdag jag mest ville ta mig igenom. Jag har egentligen inga problem med regn. Problemet är att kamerautrustningen snabbt blir genomvåt och förutsättningarna att få bra bilder blir allt annat än optimala. Men det blev ju bilder, även den här gången.

1+1-tips V4 Jägersro Galopp 8 juni

V4-omgången på Jägersro idag ser allt annat än lättlöst ut. Svårt att lösa rebusen på endast 16 rader utan spik, men vi gör ett försök.

Cuba Libre

V4-1: 2 Call Me Back + 7 Repeat Offender (8,6)
V4-2: 1 Cuba Libre + 6 Half Tiger (8,5)
V4-3: 2 The Olympus Man + 1 Night of St George (4,6)
V4-4: 8 Romanoff + 4 Fillip Stark (7,6)
= 16 rader / 32 kronor

V4-1: Call Me Back kommer med fina placeringar bakom bra hästar. Bra spår och fördelaktig lärlingslättnad.
V4-2: Cuba Libre övertygade rejält i förra starten. Höjd tre kilo nu. Öppet bakom.
V4-3: Ingen direkt het segerkandidat i denna bronslöpning. Jag chansar med innerspårens The Olympus Man och Night of St George, båda med hygglig form.
V4-4: En ur spelsynpunkt riktigt trevlig Silverhandicap. Romanoff är härdad i tuffare gäng och har en intressant uppgift med Elione Chaves på ryggen. Se upp för danske Fillip Stark, som vann på Jägersro i höstas och nu har ett lopp i kroppen.

Siffror från förr

Svensk Galopps tidigare generalsekreterare Björn Eklund är en av få personer i landet som driver en galoppblogg. Jag brukar besöka den lite då och då. I den senaste bloggposten gör han ett historiskt nedslag i den sista tävlingsdagen som reds på huvudstadsbanan Ulriksdal 1960.

Jag hejade genast till när jag såg siffrorna för spelomsättning och prispengar. Totalomsättningen på en galoppdag 1960 var 753 732 kronor (varav 219 700 kronor på V5). Vad motsvarar det i dagens penningvärde? Sådant går att räkna ut på nätet och det har jag gjort.

Svaret är drygt 8,5 miljoner kronor. Jämför det med söndagens totalomsättning på Jägersro som ”endast” kom upp i 3,5 miljoner kronor.

Från Eklunds blogg noterar jag även att det 1960 delades ut prispengar på 24 050 kronor fördelat på sju löpningar. I dagens penningvärde motsvarar det 270 000 kronor. På Jägersro i söndags fick hästägarna dela på 1 108 000 kronor.

Vad kan man då dra för slutsatser med detta underlag? Det mest uppenbara måste vara att galoppsportens egna försörjningsgrad var oerhört mycket bättre 1960.

Att spelomsättningen var mer än dubbelt så hög visar även att intresset för sporten var mycket större. Glöm inte bort att allt spel skedde direkt på banan. Den tredje slutsatsen måste vara att det delas ut betydligt mer prispengar idag än 1960.

Att jämföra siffrorna så här rakt av är naturligtvis inte helt relevant eftersom en mängd förutsättningar ändrats över tiden. Konkurrenssituationen är väl den mest uppenbara. Spelavdrag och totoskatt har antagligen också ändrats.

Men vi kan nog ändå slå fast att trenden över de senaste 55 åren inte ser direkt positiv ut. Galoppen lever idag på medel som i stor grad genererats via spel på travhästar. De närmaste åren kommer sporten att få ett litet och välbehövligt andrum genom försäljningen av Täby Galopp. Men på lång sikt är utmaningarna enorma. Spelet måste upp dramatiskt och intresset för sporten behöver öka rejält.

1+1-tips V4 Jägersro Galopp söndagen den 24 april

Mrs Loreen

Fullspäckat program på Jägersro idag. Om ni inte får nog av de nio ordinarie racen rids det även fyra ponnylopp framåt kvällskvisten. Men som vanligt koncentrerar jag mig på V4-spelet i denna bloggpost. Här är mitt 1+1-förslag.

V4-1: 2 Mrs Loreen + 5 Inaya (6,3)
V4-2: 10 Rossmos Secret + 1 My Dream (5,6)
V4-3: 9 Last Interviewer + 5 Heman Cross (8,11)
V4-4: 11 Valley of Thunder + 9 Bowl Along (10,5)
= 16 rader / 32 kronor

V4-1: Dagen inleds med huvudloppet Scania Sprint för stona. Mrs Loreen är regerande champion på banan och jagar sin tionde seger på Jägersro. Men det är ju en handicap och motståndet ser inte ofarligt ut. Inaya bär toppvikt och vann det här loppet ifjol.
V4-2: Rossmos Secret blev trött efter en ambitiös öppning i ledningen senast. Upplägget blir säkert detsamma nu och med lopp i kroppen håller det kanske hela vägen. My Dream avslutade fint senast och utan trafikproblem är treåringen segerfarlig.
V4-3: Flera intressanta treåringar i det här fältet. Last Interviewer är topprankad och har dessutom årsdebuten avklarad. Heman Cross visade fin talang ifjol och det ska bli intressant att se vad han kan uträtta i årets första start.
V4-4: Omgången avslutas med en öppen bronslöpning. Valley of Thunder blev nedspeedad av Lothiania i säsongsdebuten. Upplagt för revansch nu. Motbud finns det gott om. Jag väljer Bowl Along, som var hygglig tvåa för två veckor sedan.

> Jägersros V4 på ATG.se

1+1-tips V4 Jägersro söndag 10 april

Letsgoforit

Jag har lite tid över så här på fredagseftermiddagen och tänkte raskt komponera ihop ett 1+1-system inför söndagens V4-omgång på Jägersro. På pappret ser det inte speciellt svårlöst ut. Men vid den här tiden på året är skrällar knappast ovanliga.

V4-1: 1 Funinthesand + 4 Romanoff (3,4)
V4-2: 4 Let’sgoforit + 1 Frank Lloyd Wright (6,5)
V4-3: 6 Lindenthaler + 2 Copper Canyon (1,3)
V4-4: 2 Momo Barone + 6 Muspelheim (7,1)
= 16 rader / 32 kronor

V4-1: Funinthesand trivs på Jägersro, men är kanske inte helt pålitlig. Har startat i vinter, vilket är ett stort plus. Romanoff har lärlingslättnad och gör sällan bort sig.
V4-2: Stjärnan Let’sgoforit kommer att bli stor favorit här. Normalt sett ska grållen gå i land med uppgiften. Notera dock att han ger bort fem kilo till kapable Frank Lloyd Wright.
V4-3: Lindenthaler är vinnare på pappret. Det var dock ett tag sedan åttaåringen besökte vinnarcirkeln. Copper Canyon är en intressant utmanare. Har tävlat på Täby under vintern och bär endast 53 kilo med lärlingslättnaden.
V4-4: Momo Barone staplade segrar på hemmaplan under fjolåret. Stallet har relativt höga förväntningar på sexåringen och det ska bli intressant att se vad han kan uträtta här. Muspelheim har gjort det fint på Täby i vinter.