Några korta reflektioner från Jubileumsderbyt

Då var det avgjort! Det 100:e Svenska Derbyt på Jägersro. Jag ska inte bli långrandig utan nöjer mig med några korta och högst personliga reflektioner från årets stora prestigedag i Svensk Galoppsport.

Vi kan börja med det sämsta, så är det undanstökat. Vädret sög verkligen. Det började regna en timme före start och strax efter att den sista besökaren lämnat banan lättade molntäcket. Snacka om otur!

Publiksiffran på drygt 5 200 personer var ändå bra. Riktigt bra med tanke på vädret. Annars tror jag att 7 000 personer hade varit fullt rimligt. Den tunga satsningen på marknadsföring gav bevisligen viss effekt.

Eftersom jag avsagt mig uppdraget att även skriva tävlingsreferatet hade jag en rimlig chans att ta mig ut på publikplats i ett par omgångar. Huvudrestaurangen var i stort sett fullsatt och det var gott om folk på caféläktaren. Ja, till och med i den alla andra dagar tomma totohallen var det riktigt välfyllt. För en gång skull användes hela den annars överdimensionerade läktaren en galoppdag på Jägersro.

I ”Derby Village” på innerplan såg det lite trångt ut. Även om det fanns ett stort och några mindre tält så byggde inte konceptet på alla skulle vistas under dessa. Jag gissar även att det var i kyligaste laget att sitta utomhus. 

Med galoppens mått mätt var totalomsättningen på spelet fantastisk. Jag kan ha fel, men jag har för mig att den tidigare rekordsiffran ligger på ca 13 miljoner kronor. Och det var ganska många år sedan nu.

Söndagens siffra uppgick till 13,4 miljoner kronor. Fast jag undrar just vad ATG säger om V75-omsättningen på knappt 7 miljoner kronor? När travet arrangerar V75 Grand Slam brukar omsättningen ligga på ca 13 miljoner kronor. Men nu blev det ju ändå jackpot, så i just det här fallet spelar det kanske mindre roll.

Rent sportsligt var det ju riktigt roligt att Dorcia fixade en hemmaseger. Lennart Jr Reuterskiöld och Carlos Lopez gjorde det igen, precis som med Duke of Burden ifjol. Dessutom kul när en av de mindre betrodda hästarna och därtill ett sto vinner.

För mig personligen var det ganska kämpigt och en arbetsdag jag mest ville ta mig igenom. Jag har egentligen inga problem med regn. Problemet är att kamerautrustningen snabbt blir genomvåt och förutsättningarna att få bra bilder blir allt annat än optimala. Men det blev ju bilder, även den här gången.

Siffror från förr

Svensk Galopps tidigare generalsekreterare Björn Eklund är en av få personer i landet som driver en galoppblogg. Jag brukar besöka den lite då och då. I den senaste bloggposten gör han ett historiskt nedslag i den sista tävlingsdagen som reds på huvudstadsbanan Ulriksdal 1960.

Jag hejade genast till när jag såg siffrorna för spelomsättning och prispengar. Totalomsättningen på en galoppdag 1960 var 753 732 kronor (varav 219 700 kronor på V5). Vad motsvarar det i dagens penningvärde? Sådant går att räkna ut på nätet och det har jag gjort.

Svaret är drygt 8,5 miljoner kronor. Jämför det med söndagens totalomsättning på Jägersro som ”endast” kom upp i 3,5 miljoner kronor.

Från Eklunds blogg noterar jag även att det 1960 delades ut prispengar på 24 050 kronor fördelat på sju löpningar. I dagens penningvärde motsvarar det 270 000 kronor. På Jägersro i söndags fick hästägarna dela på 1 108 000 kronor.

Vad kan man då dra för slutsatser med detta underlag? Det mest uppenbara måste vara att galoppsportens egna försörjningsgrad var oerhört mycket bättre 1960.

Att spelomsättningen var mer än dubbelt så hög visar även att intresset för sporten var mycket större. Glöm inte bort att allt spel skedde direkt på banan. Den tredje slutsatsen måste vara att det delas ut betydligt mer prispengar idag än 1960.

Att jämföra siffrorna så här rakt av är naturligtvis inte helt relevant eftersom en mängd förutsättningar ändrats över tiden. Konkurrenssituationen är väl den mest uppenbara. Spelavdrag och totoskatt har antagligen också ändrats.

Men vi kan nog ändå slå fast att trenden över de senaste 55 åren inte ser direkt positiv ut. Galoppen lever idag på medel som i stor grad genererats via spel på travhästar. De närmaste åren kommer sporten att få ett litet och välbehövligt andrum genom försäljningen av Täby Galopp. Men på lång sikt är utmaningarna enorma. Spelet måste upp dramatiskt och intresset för sporten behöver öka rejält.

Nya ATG.se och större valmöjligheter i livesändningen

Få har väl undgått att se att ATG är på väg att lansera en ny sajt. En beta-variant har legat uppe ett bra tag nu. Alla har haft möjlighet att testköra den. Officiell release är måndagen den 14 september.

nya-atg

Personligen tycker jag den nya sidan är ett rejält lyft jämfört med den tidigare Flash-baserade varianten, som jag alltid upplevt som extremt långsam. Den nya sajten är dessutom responsiv, vilket gör att den går att köra på alla plattformar, från mobiler till stationära datorer. Det var förresten något vi tyvärr fick prioritera bort i utvecklingsarbetet av svenskgalopp.se.

Samtidigt kommer riktigt gamla ATG Classic att utgå helt. Lite synd eftersom jag tror att många fortfarande uppskattar sidans enkla gränssnitt. Men alla sajter har väl ett bäst före datum?

Ytterligare en nyhet på den nya sajten är att det ska gå att välja vilken bana man vill följa i Live-fönstret. Utöver huvudkanalen ska det alltså även gå att välja en specifik bana. Nu hurrar säkert många galoppentusiaster. Snart går det att följa en hel tävlingsdag från exempelvis Täby Galopp utan en massa trav. Ungefär på samma sätt som extrakanalen fungerat det senaste året.

Det som oroar mig är vad som kommer att hända med omsättningen. Vid det här laget kan säkert alla hålla med mig om att fredagskvällar med galopp i enbart extrakanalen är en spelmässig katastrof. Anledningen är helt enkelt att alldeles för få följer galoppen i extrakanalen. Förmodligen handlar det bara om ett hundratal galoppintresserade, som antagligen är mer intresserade av sporten än av spelet.

De gånger som galoppen verkligen lyckats höja spelet är när loppen legat saxade tillsammans med travet i huvudkanalen. Exempelvis på onsdags- och söndagsluncherna. Många spelare som egentligen mest är intresserade av trav gör ofta ett spontanlir på galoppen eftersom loppet ändå ligger i livefönstret. Galoppen blir helt enkelt mer synlig för fler spelare.

Vad som kommer att hända efter denna förändring kan vi bara spekulera i. Jag tror tyvärr inte att galoppen blir någon vinnare. För lika mycket som galoppintresserade har möjlighet att välja bort travet har de travintresserade möjlighet att välja bort galoppen de få gånger sporten får utrymme i huvudkanalen. Och vi vet ju vilken av sporterna som majoriteten av spelarna väljer. Men låt oss hoppas att jag har fel.

Spelet på galoppen rasar

Jag har egentligen lagt ner alla ambitioner om att skapa någon slags opinion inom sporten, men när något känns riktigt fel kan jag liksom inte hålla mig.

Inför säsongen 2015 tog Svensk Galopp beslutet att överge onsdags och söndagsluncher med V4 och LD som fasta tävlingsdagar. Istället planerades det in ett antal kvällar. En salig blandning blev det, allt från måndagar och tisdagar till fredagar och lördagar. Snart vet ingen när det tävlas galopp på en svensk kapplöpningsbana.

Den här rockaden gjordes i högsta samförstånd med ATG. För med extra V75-omgångar på söndagarna fick galoppen inte plats. Men mig veterligen hade galoppens ledning inga som helst synpunkter på detta. Tvärt om! Istället såg man det som en utmärkt möjlighet att arrangera tävlingar på kvällar och på så sätt locka till sig publik, sponsorer och fler hästägare.

Jag var inte ensam om att föra fram argumentet att denna rockad skulle få förödande effekter på spelomsättningen. Väldigt få var intresserade av att lyssna då och jag förväntar mig egentligen inte att fler ska till sig budskapet den här gången.

Istället tycker jag vi låter totalomsättningarna från följande tävlingsdagar tala för sig själva:

Täby tisdag 2 juni: 1 324 464 kr
Jägersro måndag 15 juni: 1 349 569 kr
Göteborg fredag 26 juni: 510 656 kr
Täby tisdag 30 juni: 837 594 kr

För alla som inte är så bevandrade i galoppens omsättningssiffror kan jag tala om att vanliga onsdagsluncher brukar vi ha omsättningar på runt 4 miljoner kronor. Söndagar med V4 och LD ligger normalt på 3,5 miljoner.

Nu kan säkert alla räkna ut var det hela är på väg. När spelåret ska summeras på ATGs styrelsemöte i början av 2016 kommer galoppen att presentera illröda siffror. Galoppens redan blygsamma andel av spelet i ATG (mindre än 2 procent) har plötsligt blivit ännu mindre. Vad det kommer att få för konsekvenser i ett längre perspektiv gör i vilket fall mig väldigt orolig.

Publikfester och galoppen i ATG Live

Efter en intensiv start på veckan har jag nästan tvingat mig till lite ledighet idag. Det behövs för inom kort väntar nya äventyr. Men först hinner jag nog skriva några rader i bloggen.

Publik | Gärdet 130606 | Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
Storpublik på Gärdet.

Det har hänt väldigt mycket i galoppens värld på sistone. Den största händelsen på hemmaplan är tveklöst Nationaldagsgaloppen. Att så många skulle bege sig ut till Gärdet och fira nationaldagen tillsammans med oss överträffade mina vildaste fantasier. Publikt var arrangemanget en total succé. Väldigt många stockholmare gjorde sin allra första bekantskap med galoppsporten. Förhoppningsvis inte den sista. Om lika många kommer nästa år kommer det nog inte att bli så svårt att finansiera festen med sponsorintäkter.

Galoppens prioritering och utrymme i ATG Live har debatterats en del den senaste tiden. Inte minst i sociala media. Personligen tycker jag naturligtvis att det borde visas mer galopp och lite mindre trav i sändningen.

Men! Myntet har två sidor och vår lilla sport befinner sig på sätt och vis i ett moment 22. Vi lever nämligen på pengar som genereras av spel på travhästar. Utan travet och framför allt V75 hade vi tävlat om kaffepengar. Det är en realitet, varken vi vill det eller ej.

ATG som till 100 procent ägs av trav- och galoppsporten har ett ganska enkelt uppdrag och affärsidé. Nämligen att generera så stora spelintäkter som möjligt. Intäkter som i sin tur blir prispengar och levebröd för tiotusentals personer.

Folket på ATG är inte dumma. De har experter som inte gör annat än att räkna på speloptimering och vet exakt vad som drar in mest pengar till kassan. Att exempelvis gå igenom värmningarna inför V75 istället för att direktsända upplösningen av galoppens V4-omgång ökar helt enkelt omsättningen och sportens intäkter. De aktiva i sporten borde väl egentligen ha så svårt att finna sig i detta?

Då har jag betydligt mer förståelse för att en galoppintresserad spelare anser att ATG inte levererar en tillfredsställande produkt. Spelarna lever ju inte på prismedel utan betalar snarare för en upplevelse.

GN på Strömsholm
Svenskt Grand National på Strömsholm

På söndag är det Grand National på Strömsholm. Nu håller vi naturligtvis alla tummar för att regnmolnen ska hålla sig borta så att det inte blir en repris av fjolåret. Ibland hänger skillnaden mellan publiksuccé och fiasko på en rejäl förmiddagsskur.

Till skillnad från oss avlönade är det många frivilliga som ställer upp och jobbar hårt inför, under och efter tävlingarna. Utan dessa ideella krafter hade vi aldrig kunnat genomföra tävlingarna på Österängen. Besök gärna Strömsholms hemsida där det finns en del rapporter och bilder från förberedelserna.

Själv brukar jag ta GN-helgen som en liten utflykt och kortsemester i sommarsverige. Ja, åtminstone fram till lopp 1. Sedan är semestern definitivt slut. Jag hoppas att vi ses på söndag.