Några snabba tankar om Derbydagen 2015

Jag har bevakat otaliga tävlingsdagar på Jägersro de senaste 20 åren. Både när det tävlas trav och galopp. Lördagens Derbykväll upplevde jag som en av de mer lyckade.

Derbydagen

Visserligen är jag kanske inte rätt person att uttala mig, med tanke på att jag i stort sett bara springer mellan mållinje, vinnarcirkel och min lilla (varma) arbetshörna ovanför vågrummet. Men människorna på publikplats såg i vilket ut att ha riktigt trevligt.

Att skippa VIP-området på innerplan var förmodligen även det ett bra drag. Nu fanns allt koncentrerat kring den stora vinnarcirkeln mitt på upploppet. Precis som det ska vara en stordag.

Dessutom gillade jag skarpt hur arrangörerna hade skapat en bar- och restaurang-gata längs hela läktaren. Något liknande har jag inte sett på Jägersro tidigare. Men nu är det förhoppningsvis inte sista gången. Däremot kan jag naturligtvis inte uttala mig om service och kvalitet på det som serverades.

Drygt 4 000 personer på plats måste betraktas som en fin siffra med dagens mått mätt. De senaste åren har Derbydagens publiksiffror varit betydligt lägre. Även på de båda söndagarna 2012 och 2013.

Att spelomsättningen inte skulle vara en höjdare var naturligtvis väntat. Ur ett spelperspektiv är lördagskvällar helt enkelt inte optimala. För att nå den omsättning som Derbydagen egentligen förtjänar krävs V64/DD. Eller varför inte en extra V75-omgång?

Personligen kan jag köpa att just Derbykvällen har lite lägre omsättning om nu lördagskvällen är så mycket bättre ur ett publik- arrangörsperspektiv. Däremot är det mer smårsmält att SG lagt in så många kvällslöpningar i år att det kommer att leda till stora speltapp. Men det har jag redan redogjort för i en tidigare bloggpost.

Inte heller sportsligt låg Derbykvällen på någon toppnivå. Och hur vissa jockeys lade upp taktiken kan både diskuteras och kritiseras. Men ingen skugga över vinnaren Bokan. Jan-Erik red genomtänkt och lät tätgruppen göra slut på musten innan han satte in slutstöten.