Totalfinal på Täby Galopp, gräsbanor, premiumdagar och lite annat

Posterna på denna blogg tycks dyka upp när man minst anar det. Nu kände jag att det plötsligt blev dags att skriva några rader.

Täby vy

På onsdag rids de allra sista löpningarna på Sveriges enda riktiga huvudstadsbana Täby Galopp. Jag är nog inte den enda galoppentusiasten i landet som tycker att det känns både konstigt och en smula vemodigt. Men nu är det som det är. Och det finns inget annat alternativ än att se framåt.

Det har förresten varit många turer gällande mitt engagemang på Täbys Tribute Day. Först skulle jag arbeta på tävlingsdagen. Sedan skulle jag inte göra det. Och nu, ja om inga ändringar sker de närmaste 24 timmarna, så kommer jag förhoppningsvis att vara på plats och dela dagen med många andra galoppvänner. För mig är det dock en arbetsdag. Så sorry, jag kommer antagligen inte att ha speciellt mycket tid för att stanna upp och dela gamla minnen. Men kul ska det förhoppningsvis bli!

Från en bana till en annan. Den 19 juni är det stor invigning av nya galoppbanan Bro Park. Jag hoppas innerligt att den här dagen bjuder på kanonväder, stor publik och galoppsport av bästa märke. För hur ofta får vi chansen att inviga en ny bana? Och som jag skrev i en tidigare bloggpost; blir det inte rätt från början är hälften redan förlorat. Den senaste tiden har det dessvärre dykt upp ett par saker som börjat göra mig en smula bekymrad.

Det första var pratet om att huvudläktaren eventuellt inte skulle bli klar till premiären. Den frågan ser förhoppningsvis ut att lösas.

Det andra är gräsbanan, och det här känns mer oroande än läktarbyggnaden. Den färdigställda och än så länge helt oanvända gräsbanan anses nämligen inte vara i sådant skick att den går att tävla på under smygpremiären den 1 juni, alltså blott två veckor före den stora premiären. Jag hoppas att min oro bara beror på att jag har för dåligt med fakta. Men den blygsamma erfarenhet och kunskap jag har säger dock att man inte rättar till gräsbanor i en handvändning.

Hurricane Red Pramms

Sportsligt sett blev Pramms-kvällen en kanonfin tävlingsdag. Att en stor del av loppen, däribland de båda huvuduppgörelserna, gick till hemmatränade hästar gjorde naturligtvis inte saken sämre. Jag gillar verkligen det nya konceptet med Premiumdagar där de bästa hästarna möts och tävlar om lite högre prispengar. MEN, premiumdagarna måste även locka publik. Ingen kan vara nöjd med att blott 1 013 personer var på plats när sporten visade upp sin bästa sida.

I förra veckan var det årsstämma i Skånska Fältrittklubben. Eftersom jag numera har en liten sekreterartjänst i föreningen var jag naturligtvis på plats. Jag ska inte kommentera mötet i sig. Däremot har jag under senare år noterat att allt färre medlemmar deltar på stämmorna. Och det är ett problem som alla sällskapen delar. Svensk Galopp ska vara en demokratisk organisation. Men hur väl fungerar demokratin när långt mindre än hälften av medlemmarna är med och utser styrelser, fullmäktigeledamöter och valberedningar?

På söndag är det förresten säsongspremiär på Göteborg Galopp. En hel del krut har lagts på marknadsföring och olika arrangemang på banan. Nu hoppas jag på mycket väder och glad publik.

Det var allt för nu. Någon gång i framtiden återkommer jag säkert med en ny bloggpost.