Siffror från förr

Svensk Galopps tidigare generalsekreterare Björn Eklund är en av få personer i landet som driver en galoppblogg. Jag brukar besöka den lite då och då. I den senaste bloggposten gör han ett historiskt nedslag i den sista tävlingsdagen som reds på huvudstadsbanan Ulriksdal 1960.

Jag hejade genast till när jag såg siffrorna för spelomsättning och prispengar. Totalomsättningen på en galoppdag 1960 var 753 732 kronor (varav 219 700 kronor på V5). Vad motsvarar det i dagens penningvärde? Sådant går att räkna ut på nätet och det har jag gjort.

Svaret är drygt 8,5 miljoner kronor. Jämför det med söndagens totalomsättning på Jägersro som ”endast” kom upp i 3,5 miljoner kronor.

Från Eklunds blogg noterar jag även att det 1960 delades ut prispengar på 24 050 kronor fördelat på sju löpningar. I dagens penningvärde motsvarar det 270 000 kronor. På Jägersro i söndags fick hästägarna dela på 1 108 000 kronor.

Vad kan man då dra för slutsatser med detta underlag? Det mest uppenbara måste vara att galoppsportens egna försörjningsgrad var oerhört mycket bättre 1960.

Att spelomsättningen var mer än dubbelt så hög visar även att intresset för sporten var mycket större. Glöm inte bort att allt spel skedde direkt på banan. Den tredje slutsatsen måste vara att det delas ut betydligt mer prispengar idag än 1960.

Att jämföra siffrorna så här rakt av är naturligtvis inte helt relevant eftersom en mängd förutsättningar ändrats över tiden. Konkurrenssituationen är väl den mest uppenbara. Spelavdrag och totoskatt har antagligen också ändrats.

Men vi kan nog ändå slå fast att trenden över de senaste 55 åren inte ser direkt positiv ut. Galoppen lever idag på medel som i stor grad genererats via spel på travhästar. De närmaste åren kommer sporten att få ett litet och välbehövligt andrum genom försäljningen av Täby Galopp. Men på lång sikt är utmaningarna enorma. Spelet måste upp dramatiskt och intresset för sporten behöver öka rejält.