Invigningsdagen på Bro Park

Precis som i stort sett alla andra i galoppsverige var jag på Bro Park i samband med att den nya huvudstadsbanan invigdes i söndags.

Eftersom superlativ som ”fantastiskt” och ”underbart” har upprepats så många gånger vid det här laget tänkte jag bespara er från sådant. Men visst, på det hela taget är Bro Park en riktigt schysst anläggning och tävlingsarena. Mindre ska man naturligtvis inte förvänta sig för 600 miljoner kronor.

Jag åkte upp till Bro Park med Skånska Fältrittklubbens ”galopptåg”. Hela arrangemanget blev riktigt lyckat och vad jag kan förstå även uppskattat. Tåg och förbindelsebussar höll tiderna och konferensanläggningen Aronsborg kan jag varmt rekommendera till alla som söker logi i närheten av galoppbanan fortsättningsvis. Det enda tråkiga är att de stänger under sommarmånaderna.

Pro Park

Jag hade egentligen hoppats på att få fler intryck med mig hem från Bro Park. Det här var trots allt mitt allra första besök på banan. Men det var ju dessvärre även en storloppsdag med en himla massa lopp. Och eftersom jag laddade upp bilder kontinuerligt fanns det liksom inte mycket tid över till att ta del av alla andra faciliteter.

För min del spenderade jag den mesta av tiden vid mållinjen, vinnarcirkeln och datorn samt allt som låg däremellan. Jag konstaterade dessutom snabbt att banan helt verkar sakna arbetsplatser för oss som skriver och fotograferar. Trots att jag faktiskt tidigt i byggprocessen lämnade in önskemål om just detta.

Någon officiell publiksiffra publicerades aldrig från tävlingsdagen. Förmodligen för att ingen räknade exakt. Men en siffra på mellan 7000-9000 är nog lika rimlig som positiv. Hur som helst lär det nog dröja innan vi åter når upp i en motsvarande siffra. Många i publiken började dock gå hem redan efter ponnyloppen och invigningsceremonin. Och när det var dags för Stockholms Stora Pris såg det nästan lite glest ut på publikplats. Lite tråkigt men fullt förståligt. Tävlingarna började klockan 12 och var slut först efter 18. Man måste nog vara ganska biten för att ta sig igenom sex timmar på kapplöpningsbanan.

Stockholms Stora Pris

Trots ihållande regn hela lördagen var gräsbanan förvånansvärt fast. Dräneringen verkar det inte vara något fel på. Men om banan var åt det lättare hållet i söndags, hur kommer den då att vara en varm sommardag då det inte har regnat på ett par veckor?

Att arrangera en internationell jockeyturnering för kvinnor var ett riktigt trevligt inslag. Jag tyckte dock att denna hamnade lite i skymundan av invigningen och alla andra nya intryck. Ett bättre drag hade nog varit att arrangera denna vid ett annat tillfälle. Folk hade kommit till invigningsdagen oavsett vilket. Och tävlingsdagar helt utan extra attraktioner för publiken är sannerligen ingen bristvara i galoppsporten.

Tack vare jackpot och massiv markandsföring kom totalomsättningen upp i hela 11,6 miljoner kronor. En riktigt stark siffra som visar att galoppen kan dra spel när förutsättningarna finns där.

Det finns säkert mycket mer att säga om nya Bro Park. Fler intryck får jag försöka snappa upp i samband med kommande besök. Även om det inte lär bli speciellt många inom en överskådlig framtid.

Jag hade även tänkt skriva lite om publik/omsättningen på Jägersros Voterkväll, samt utfallet av SGs årsstämma. Men vi sparar det den här gången.