På söndag är det vårpremiär på Jägersro

På söndag är det dags igen! Då drar Jägersrogaloppen igång en ny tävlingssäsong. I år arrangeras 27 tävlingsdagar på Malmö-banan. Självskriven höjdpunkt är så klart det 100:e Svenska Derbyt, som avgörs den 16 juli.

Vid det här laget har jag nästan glömt bort hur många tävlingssäsonger jag har bevakat Jägersrogaloppen. Men om jag undrar om det inte är 26 nu. Oavsett vilket, galoppen är alltid roligast under våren och försommaren. Så har det alltid varit.

Det rids endast fem ”riktiga” lopp på söndag. Men glöm inte bort att det även rids två riktigt intressanta kvallöpningar samt ett ponnyrace. Jag tänker inte försöka mig på något V4-tips. Kanske för att jag är för usel på att tippa brons- och järnlöpningar.

Men den inledande Maidenlöpningen ser lite småintressant ut. Manassas är högst rankad i gänget, men frågan är om inte Fredrik Reuterskiöld och Mr Ascot har ett starkare kort i debutanten Tin Man. Den franskfödde nästan vita treåringen såg trevlig ut på stallrundan i förra veckan.

Det ska även bli intressant att se vad Little Sister kan uträtta. Jessica Longs adept, som både ägs och är uppfödd av Stall Högdala i Frankrike, debuterade med en stark fjärdeplats bakom Lady of Course i oktober. Det var starkt!

Stall Högdala har även en häst till start i dagens avslutande race. No Doubts svarade för flera hyggliga insatser i ganska tuffa gäng ifjol. Men loppet ska ju Francisco Castro-tränade Stricker bara vinna. Den snygge fuxen var en riktig snackhäst under fjolåret, men fick aldrig in någon fullträff i de stora tvåårsloppen. Nya tag i år!

Att ”form slår klass” brukar ofta vara gällande under de första tävlingsdagarna på Jägersro. Men det är sannerligen inte lätt att hitta några formstarka hästar i de fem loppen. Margaux och Madam Midnight i lopp 4 startade på Bro Park den 19 mars, dock utan någon större framgång. Men hästarna kan ändå vara värda att bevaka.

På den gamla goda tiden, alltså för typ 20 år sedan, reste många täbytränare ner och sopade rent på Jägersro de första tävlingsdagarna. Så är det knappast längre. På söndag finns inte en enda Bro Park-tränad häst med i startlistan. Däremot två gäster från Tjeckien…