Med fokus på de treåriga hästarna

I söndags var det äntligen vårpremiär på Jägersro. Ett tecken på att galoppsäsongen igår på allvar. Från och med nu och de närmaste månaderna kommer det så klart att vara fullt fokus på de treåriga hästarna. För vem vill inte vinna det 100 Svenska Derbyt.

Tin Man kan definitivt vara en treåring vi kommer att få se i Derbyt. Trots orutin lyckades den nästan vita treåringen vinna direkt i debuten. Och sättet han gjorde det på skvallrar om att han kommer att stå distans. Jag noterar att Fredrik Reuterskiölds adept fick 76 i handicap efter söndagens insats.

76 fick även Hans Adielsson-tränade Roxy Sky efter sin seger i säsongsdebuten. Irlandsimportens distansförmåga kan var begränsad, men det återstår att se.

Det reds även två riktigt intressanta kvallopp i söndags. Snabbast var Fredrik Reuterskiöld-tränade Plata O Plomo som tillsammans med Zagharit från Jessica Longs stall avverkade de 800 meterna på 0.49,8. Den sistnämnde är halvsyster med Inaya.

Det andra (eller egentligen första) kvalet gick på 0.50,6. Och även här kom hästar från stallen F Reuterskiöld och J Long, Hansmajestät och Vividmind, in på samma tid.

Imorgon onsdag är det tävlingar på Bro Park. Stall Patrick Wahl har ett par intressanta namn till start. I lopp 4, en treårsmaiden, årsdebuterar Magic Johnson, som var god fyra i auktionslöpningen och dessutom bara var slagen med en längd av Stureplan tidigare på säsongen.

Ytterligare en högintressant treåring från stall Wahl är Stop The Wages i lopp 6. Stoet har 88 i handicap och var fyra i miljonloppet Goffs Premier Yearling Stakes ifjol. Hon avslutade tvåårssäsongen hos tränare Brian Meehan med en sjätteplats i Grupp 2-löpningen Criterium de Maisons-Laffitte. På pappret ska hon bara cantra hem loppet på Bro Park.

På söndag är det vårpremiär på Jägersro

På söndag är det dags igen! Då drar Jägersrogaloppen igång en ny tävlingssäsong. I år arrangeras 27 tävlingsdagar på Malmö-banan. Självskriven höjdpunkt är så klart det 100:e Svenska Derbyt, som avgörs den 16 juli.

Vid det här laget har jag nästan glömt bort hur många tävlingssäsonger jag har bevakat Jägersrogaloppen. Men om jag undrar om det inte är 26 nu. Oavsett vilket, galoppen är alltid roligast under våren och försommaren. Så har det alltid varit.

Det rids endast fem ”riktiga” lopp på söndag. Men glöm inte bort att det även rids två riktigt intressanta kvallöpningar samt ett ponnyrace. Jag tänker inte försöka mig på något V4-tips. Kanske för att jag är för usel på att tippa brons- och järnlöpningar.

Men den inledande Maidenlöpningen ser lite småintressant ut. Manassas är högst rankad i gänget, men frågan är om inte Fredrik Reuterskiöld och Mr Ascot har ett starkare kort i debutanten Tin Man. Den franskfödde nästan vita treåringen såg trevlig ut på stallrundan i förra veckan.

Det ska även bli intressant att se vad Little Sister kan uträtta. Jessica Longs adept, som både ägs och är uppfödd av Stall Högdala i Frankrike, debuterade med en stark fjärdeplats bakom Lady of Course i oktober. Det var starkt!

Stall Högdala har även en häst till start i dagens avslutande race. No Doubts svarade för flera hyggliga insatser i ganska tuffa gäng ifjol. Men loppet ska ju Francisco Castro-tränade Stricker bara vinna. Den snygge fuxen var en riktig snackhäst under fjolåret, men fick aldrig in någon fullträff i de stora tvåårsloppen. Nya tag i år!

Att ”form slår klass” brukar ofta vara gällande under de första tävlingsdagarna på Jägersro. Men det är sannerligen inte lätt att hitta några formstarka hästar i de fem loppen. Margaux och Madam Midnight i lopp 4 startade på Bro Park den 19 mars, dock utan någon större framgång. Men hästarna kan ändå vara värda att bevaka.

På den gamla goda tiden, alltså för typ 20 år sedan, reste många täbytränare ner och sopade rent på Jägersro de första tävlingsdagarna. Så är det knappast längre. På söndag finns inte en enda Bro Park-tränad häst med i startlistan. Däremot två gäster från Tjeckien…

Kvallopp med blivande stjärnor

Tvåårskval

Jag stannade kvar en stund på Jägersro igår för att kika på tvåårskvalet. I det här fältet fanns säkert mer än en blivande stjärna. Snabbast över de 800 meterna var Lady of Course från Niels Petersens stall. Stoet gick som en klocka. Därefter följde Francisco Castro-tränade Stricker. Fuxen såg minst lika trevlig ut som när han visades upp på stallrundan tidigare i våras. Bodil Hallencreutz-tränade Steigtinden avslutade riktigt bra som trea efter en trevande inledning. Här kan du se kvalloppet.

Säsongspremiär på Täby Galopp

Det känns som om söndagens tävlingar på Täby Galopp har hängt på en skör tråd hela veckan. Ena dagen har förutsättningarna sett lovande ut, nästa dag har de varit mindre gynnsamma.

Förra årets champion Jimmy Mack årsdebuterar i lopp 5.
Förra årets champion Jimmy Mack årsdebuterar i lopp 5.

Men som det ser ut just nu blir det tävlingar. Banan har fått ganska mycket regn tidigare idag. Förhoppningsvis kommer det inte mer nederbörd under natten. Morgondagens prognos skvallrar om temperaturer på närmare tio grader och solsken.

Flera av loppen ser klart intressanta ut på förhand. Vanja Sandrups Rikshäst Forray årsdebuterar redan i lopp 1. Med lite klaff är det långt ifrån osannolikt att det blir ett besök i vinnarcirkeln för den snygge fuxen. Motbudet är väl Ronaldo?

Forray med sina fyra vita strumpor.
Forray med sina fyra vita strumpor.

Fjolårets snackhäst Raahin tränas numera av Patrick Wahl. Notera ryttarbytet till Jack Wright (lärling hos Cathrine Erichsen i Norge). Irlandsimporten är väldigt kapabel men det finns gott om motbud. Zen Zansai Zaid och Banditos tillhörde båda årgångstoppen ifjol. Lataradud, Imanuel, Highway och The Provocative har samtliga relativt färsk form, vilket är extra viktigt vid den här tiden på året.

En rolig detalj är att Caroline Malmborg och Stall Storgården med lite flax kan ta hem båda LunchDubbel-avdelningarna med de två halvsyskonen Imanuel och Indibow. Den sistnämnde kvalade på ett fint sätt, men för att använda en sliten klyscha, debut är debut.

V5-1 är dagens sportsliga godbit. Erroll och Mikado står trevligast till på pappret. Men frågan är om inte fjolårets champion Jimmy Mack plockar ner dem sista biten. Jag höjer ett varningens finger för de båda skånehästarna Mutaaleq med Fredde och Frontier Star.

Något 1+1-system vågar jag mig inte på just nu.

Tillbaka i Skåne

Då var jag hemma i Lund igen efter nästan tre dagar i Stockholm.

I söndags lyssnade jag på SGS informationsmöte som framför allt behandlade Svensk Galopps ekonomi mellan 2009 och 2011. För alla som inte var där kan jag säga att det var ett riktigt bra möte. Diskussionen var stundtals livlig men samtidigt konstruktiv och bra. Jag är dessutom säker på att ett flertal frågetecken rätades ut.

Natten mellan söndag och måndag spenderade jag på Hotel Best Western Bromma, som bara ligger ett stenkast från Solvalla och Hästsportens Hus. Ett utmärkt hotell med bra service, fräscha rum och schyssta priser. Dessutom är det perfekt att ha nära till jobbet på morgonen och slippa trängseln i Stockholms lokaltrafik.

Och större delen av dagen har jag alltså suttit på SG:s kontor på Hästsportens Hus. Det känns bra att vara tillbaka i de gamla gängorna igen. Jag hade bland annat mitt första möte med Hippodromen-redaktionen på över tre månader. Efter lunch kilade jag över till IT-avdelningen för att kolla hur arbetet fortlöper med SGs nya hemsida.

Dessutom hade vi startanmälan till Täby Galopp. Nu är det bara att hålla tummarna för att banan är i ett tävlingsmässigt skick på söndag. För det kommer att bli en riktigt fin tävlingsdag med stora startfält och många intressanta hästar.

Vanja Sandrup-tränade Forray kan få en perfekt start som Rikshäst i V4-1. Fjolårets segerstaplare Raahin möter bland annat Imanuel och St Leger-ettan Zen Zensai Zaid i V4-2. Sedan är V5-1 en riktig godbit. Årets Häst Jimmy Mack mot stallkompisen Erroll. Vem kommer att dra det längsta strået?