Nya lunchtävlingar på Jägersro, Blommeröd och stämma i Svensk Galopp

Imorgon är det dags för nya lunchtävlingar på Jägersro. Jag såg verkligen fram emot att se mötet mellan Arabda och Mrs Loreen i Scania Mile. Nu är Arabda struken och Mrs Loreen lär säkert bli stor favorit. Bakom ser det lite mer öppet ut.

Struken är däremot inte Arabdas stallkompis Jimmy Mack i den inledande Guldlöpningen. Den snygge fuxen verkar trivas utmärkt på Jägersros dirttrack-oval. För Jimmy Mack, liksom för de övriga sju hästarna i fältet, handlar det om årsdebut. Vissa lär vara mer framsatta än andra och utgången av den 1 730 meter långa uppgörelsen är oviss.

Två treåriga debutanter, Valon och Love Run, sätter lite krydda på en Järnlöpning över 1 600 meter. Det ska bli intressant att se vad de kan uträtta mot äldre och inte alltför kapabla konkurrenter.

Honeymoon Honey var imponerande att skåda vid segern den 2 april. Nu är USA-importen höjd med rejäla fem kilo och det vill nog till att han infriar det nya handicaptalet om det ska bli andra raka i V5-omgångens inledande Guldhandicap. River Plate var trea i samma lopp och sänktes ett kilo. Hills And Dales gjorde det starkt ifjol och det ska bli intressant att se vad irlandsimporten uträttar i årsdebuten.

Dagens sjunde uppgörelse är en välfylld treårsmaiden över 1 200 meter. Om det döljer sig någon stjärna bland de 13 hästarna återstår att se. Maria Sandh-tränade Maxi Motion var god trea bakom Trouble of Course i Svealandlöpning och har årsdebuten avklarad. Se även upp för USA-importen Rackham Den Röde, som säkert är förbättrad med ett lopp i kroppen.

På tal om treåringar. Fredrik Reuterskiöld-tränade Plata O Plomo svarade för en suverän debut i det sista loppet förra veckan. USA-importen tog resolut hand om taktpinnen och drygade ut till en överlägsen seger under Elione Chaves. Prestationen gav honom handicaptalet 79 och jag blir inte ett dugg överraskad om skimmeln finns med i Derbyfältet i den 16 juli.

Det är inte bara på onsdag som det galopperas i Skåne. På fredag klockan 14.00 rids en novissteeple på Blommeröd/Strandängen. Nio hästar i fältet och här är startlistan:

1 Lady Dylan (IRE) – Henrik Engblom
2 Royal Rainford (IRE) – Anna Pilroth
3 Chatham House Rule (GB) – Kevin Parkin
4 The Scarlett Woman (GB) – Johanna Hederström
5 Jungleland (DEN) – Daniel Wirenstål
6 Fantastic Life (FR) – Maurice Linehan
7 Polhem (GB) – Kim Stern
8 Force Group (IRE) – Thomas Garner
9 Princ Bajaja (CZE) – Niklas Lovén

Slutligen. På lördag är det årsstämma i Svensk Galopp. Fullmäktige träffas för att utse nya styrelseledamöter och ta ställning till ett gäng viktiga frågor. Det här borde vara en angelägenhet för alla i sporten. Jag har sökt förgäves efter valberedningens förslag till nya styrelsemedlemmar samt om det finns några motioner inlämnade.

Antingen är jag väldigt dålig på att leta eller så är underlaget helt enkelt inte offentliggjort. Att Svensk Galopp inte längre är en lika öppen organisation som initialt var taken är ju helt klart. Men nog borde alla få ta del av underlaget inför stämman? Är det verkligen bara jag som undrar?

Uppdat: Jag noterar att underlaget inför stämman publicerades på SG:s hemsida senare under veckan. Fint så!