Nya lunchtävlingar på Jägersro och fint engagemang i hindersporten

På onsdag arrangerar Jägersrogaloppen årets andra tävlingsdag. Två lopp höjer sig över mängden. Den inledande Guldhandicapen har samlat ett hyggligt gäng.

Toppviktade Free Despatch gör årsdebut och det ska bli intressant att se om han kan infria talet 91. Patrick Wahl sadlar ut två hästar. Castillo har färsk form men efter senaste segern höjdes han från 84 till 87. Var inte det i saftigaste laget? Hederskämpen Funinthesand stortrivs på Jägersro och gör sällan någon slät figur.

På tal om Patrick Wahl. Han fick tyvärr stryka stoet Stop The Wages förra onsdagen. Nu startar det irlandsfödda stoet istället i Stosprinten med 100 000 kronor i samlad prissumma. På tidigare meriter och handicaptal ska hon bara vinna. Men se upp för Jakastar från Annika Sjökvists formstall, som gjort det klart över förväntan i vinter. Sedan blir det så klart roligt att se vad The Danish Girl kan uträtta i årsdebuten. Hon har dock inte startat sedan den 24 september.

Onsdagens tävlingar avslutas med en småintressant treårsmaiden. Om det döljer sig någon stjärna i fältet får vi återkomma till.

I lördags reds årets första hinderlopp på Blommeröd. Jag var på plats och bevakade loppet i såväl text som bild. Säga vad man vill, men det är roligt att se engagemanget och gemenskapen bland hindervännerna, något jag tror är helt avgörande om grenen ska ha en framtid i Sverige.

Ideella krafter hade ställt i ordning en riktigt fin steeple-bana på strandängarna strax intill Ringsjöns strand. Vinnaren Symphonias Wilmar såg riktigt fin ut och det hade varit kul att få se honom i Svenskt Grand National om ett par månader. Det enda tråkiga var egentligen att det endast reds ett lopp.

Det hade onekligen varit kul om Svensk Galopp kunde arrangera ett eller ett par hindermeeting på Blommeröd. Men vägen dit är antagligen väldigt lång. Och jag kan inte låta bli att ställa mig frågan vad som händer med banan om och när en ny hinderbana står färdig på Bro Park. Kommer någon att bry sig om lilla Blommeröd då?

Det närmaste året lär det antagligen inte bli många besök på Bro Park för min del. Däremot bevakar jag tävlingarna via ATG-live, något som visserligen är väldigt bekvämt, men långt ifrån lika roligt som att vara på plats. Från söndagens ganska tunna program finns väl inte så mycket att säga. Eastwood såg bra ut och det ska bli intressant att se hur högt Henrik Engbloms treåring kan nå.