Stjärnor som årsdebuterar, startlistor och tränarintervjuer

I och med den något försenade vårpremiären på Bro Park den gångna helgen får vi väl säga att galoppsäsongen är igång på riktigt. Så här långt har vi kanske inte sett några jätteprestationer på ovalerna, men förhoppningsvis blir det andra bullar i samband med onsdagens lunchrace på Jägersro. Visserligen små fält, men klassen är det sannerligen inget fel på.

Fjolårets treårsstjärna Stricker gör intressant årsdebut i en Guldhandicap över 1 730 meter. Francisco Castros adept var ju mer eller mindre Derbyfavorit under försommaren ifjol och gjorde knappast bort sig som tapper tvåa bakom Dorcia. Notera att Elione Chaves rider fuxen. Motståndet är dock inte så enkelt och vi kan se fram emot ett spännande race. Plata O Plomo avslutade fjolåret fint, stallkompisarna Be My Academy och Talk My Talk kan mycket i sina bästa stunder och nyförvärvet Vargar ska bli spännande att se.

Den här lunchen rids även handicapen Scania Mile för stona. Publikfavoriten Mrs Loreen blir nog mest betrodd på toton och är tillsammans med norska Appelina högst rankad i sexhästarsfältet. Båda har  90 i handicaptal.

Många har säkert noterad att startlistorna i banprogrammet ser lite annorlunda ut på onsdag. Detta är tydligen ett drag för att spara pengar. Bra så, men ingen kan väl påstå att det är en förbättring. Det lär nog dröja några veckor innan man hunnit vänja sig. Och vad ska uppfödarna säga nu när det inte går att se hur mycket bonus de svenskuppfödda hästarna har sprungit in? Skämt å sido, jag minns att det var visst ståhej kring detta när prispengarna inom parentes introducerades för ett tiotal år sedan.

På tal om startlistor. Jag har noterat att Svensk Galopp har ”förhandlat sig till” plats i Travronden så att tidningen ska innehålla tips och startlistor till galoppen. Även det är i grunden positivt. Galoppen behöver alla kanaler för att synas. Men allt ska naturligtvis sättas i relation till kostnaden. Vilken jag inte har den blekaste aning om.

Sedan har jag svårt att tänka mig att Travronden har samma genomslag som för ett antal år sedan. En stor del av redaktionen har lämnat tidningen och startat konkurrenten Sulkysport. Sedan kan jag inte erinra mig att omsättningen på galoppen sjönk nämnvärt när Travronden plockade bort galopptipsen från tidningen. Men om Svensk Galopp har fått en bra deal kan det så klart vara värt att testa och framför allt utvärdera.

Slutligen. Jag har lite svårt att förstå varför Svensk Galopp använder Facebook som kanal för att publicera inspelade intervjuer inför tävlingarna. För att hänga med i min argumentation bör man kanske ha elementära kunskaper om hur Facebooks ganska komplicerade algoritmer fungerar.

Men om jag ska uttrycka mig enkelt: Det blir riktigt rörigt i flödena. Gamla intervjuer kan plötsligt dyka upp i mitt flöde flera dagar efter att tävlingarna ridits. Sådant skapar bara irritation. Varför lägger man inte bara upp alla filmerna på Svensk Galopps hemsida? Eller på YouTube eller någon annan videotjänst för den delen. Så att allt finns samlat på ett ställe. Och varför görs det både bandade och skrivna tränarintervjuer? Blir det inte kaka på kaka?