Högsommarvärme och missade tävlingsdagar

Nu har vi kommit en bit in på galoppsäsongen. Sommaren har sedan några veckor tillbaka kopplat sitt grepp över hela Sverige och jag misstänker att många – inte minst personalen som sköter banorna – börjar önska sig lite nederbörd. Men regn är inget som går att skåda när man läser SMHI:s prognos för de närmaste tio dygnen. Det blir med andra ord till att köra bevattningsanläggningarna så mycket det bara går.

Närmaste stora arrangemang i galoppsporten är Nationaldagsgaloppen nu på onsdag, 6 juni. På många sätt tycker jag att det är ett väldigt trevligt arrangemang. Jag var med när vi drog igång Nationaldagsgaloppen en gång i tiden – från idéstadiet, provridningen fram till premiären 2013. Sedan dess har jag varit på plats alla år. Men så kommer det inte att bli den här gången. Det finns olika anledningar till att jag tackade nej i år.

Dels är det ofta en ganska strulig arbetsdag. Det går inte många flyg till Stockholm på nationaldagen och det blir mycket restid i förhållande till fakturerade arbetstimmar. Sedan är arbetsförhållandena på Gärdet en smula primitiva. De senaste åren har jag försökt ladda upp bilder från en blå container som står på innerplan. Resten har jag fått göra från en bänk på Stockholms Central, på flygterminalen, ja till och med från flygbussen. Allt för att få ut bilderna så snabbt som möjligt.

Vidare är ju inte den sportliga nivån på Nationaldagsgaloppen mycket att hurra över. Det enda galopparrangemanget jag bevakade på plats i Stockholms-regionen förra året var just Gärdet. Jag satte exempelvis inte min fot på Bro Park, varken på Stockholms Stora-dagen eller Cup-dagen. För mig som gillar bra galoppsport blir det bara konstigt. Om det ska vara på det viset kan jag ju enkelt stå över Gärdet också.

Ett arrangemang som jag är mer ledsen över att jag missar är Svenskt Grand National på Strömsholm. Bland alla tävlingsdagar är GN-dagen tveklöst en av de trevligaste. I våras var det i princip bestämt att jag skulle vara på plats som vanligt. Fram till dess att jag upptäckte att Göteborg Galopp fått en tävlingsdag dagen efter Strömsholm, d v s den 17 juni. Denna dag lades in sent i tävlingsplaneringen och fanns inte med i den preliminära kalendern.

Visst, jag hade kunnat bevaka Jägersros kvällstävlingar på torsdagen, köra upp till Strömsholm på fredagen, bevaka GN-tävlingarna på lördagen, köra vidare till Göteborg på söndagsmorgonen och sedan hem till Skåne på kvällen. Liknande, ja till och med värre saker, gjorde jag ofta när jag hade ett större engagemang i Svensk Galopp. Men nu ser jag ingen anledning längre. För jag vet att det kostar på och helt ärligt, det är speciellt roligt heller.

Men som avslutning vill jag önska ett stort lycka till, både till arrangörerna bakom Nationaldagsgaloppen och Svenskt Grand National. I en värld där galoppsporten brottas med vikande publiksiffror är det roligt att åtminstone ett par arrangemang lockar stora skaror.