HelgKomberna marginaliseras

En bild från den gamla goda tiden. Blackbush vinner LördagsKomben under Troy Pengkerego.
En bild från den gamla goda tiden. Blackbush vinner LördagsKomben under Troy Pengkerego.
ATG kom med en mindre trevlig present till galoppen i samband med Hästgalan i Göteborg på fredagen. Nu ska det nämligen införas triospel i samband med V75 (lördag, V75-5), V65 (söndag + övriga dagar) och V64 (onsdag). Med en travtrio på lördagar och söndagar kan vem som helst räkna ut att galoppens TrioKomber kommer att marginaliseras ytterligare.

ATG både ger och tar. Lagom till huvudsäsongen drar galoppen igång sina nya ”brunchlöpningar” med V4 på söndagsluncherna. Dessutom får vi Trion på torsdagsluncherna. Intressant javisst, men priset för dessa två delvis oprövade koncept börjar se dyrt ut. Färre V65 omgångar är klart sedan tidigare, det kommer om inget annat att ge galoppen klart mindre publicitet. Men nu alltså även det här. Vad blir egentligen summan av kardemumman? Kommer spelet på galopp verkligen att öka? Jag börjar bli skeptisk.

Jag var själv med på ett litet hörn när vi drog igång LördagsKomben för drygt tio år sedan. En fantastiskt rolig tid när jag tänker tillbaka. Här hade vi plötsligt en löpning som kunde finansiera en hel tävlingsdag. Någon som glömt bort hur framgångsrik LördagsKomben faktiskt var? I så fall är det här resultatet från Jägersro 1999 ett bra exempel. Vad hände sedan? Trion infördes och började konkurrera med Komben – galoppens eget spel. Några år senare lanserades Tvillingspelet, som för övrigt blivit en stor succé. Idag ligger vi på omsättningssiffror som bara är hälften av vad de en gång varit. Och då måste vi räkna ihop omsättningen på både Komb och Trio!

Jag tänker inte hänga ut syndabockar. Det kan t o m vara så att jag själv är inblandad. Jag konstaterar bara fakta. Att det just nu ser riktigt dystert ut för galoppens Lördags- och SöndagsKomber.

11 reaktioner till “HelgKomberna marginaliseras”

 1. Detta är en stor skandal!
  ATG/travet marginaliserar hela tiden galoppens möjligheter till självförsörjning! Sälj våra 10% i ATG, till travet eller Ladbrookes!

  Vad B. Carlsson gjort för att hindra travtrio på ”våra” dagar hoppas man ju få veta! Det går snabbt utför nu……

  En orsak till ATG’s ”låga” förtroende för galoppen är säkerligen att vi skriver ut halfulla lopp som riksspel! Och där får galoppen skylla sig självt att inkompetensen får fortgå bland proppskrivarna! Inför APROPÅ!!!!!!!!!!!

  //Pontus

 2. Jag utgår från att ditt förslag om försäljning är ett tankeexperiment. För vi vet ju att ATG har monopol som spelarrangör på hästar.

  Jag tror däremot att representanterna från både SG och STC är lite för dåliga på att tala för sin sak. Så länge ATG presenterar nya rekordresultat är ju alla parter nöjda – no matter what.

  Antalet hästar i loppen är inte oväsentligt men knappast avgörande. Det spelas mer på trav än galopp i Sverige, det är ett faktum. ATG vill vinstmaximera och slänger in en extra trio. Och vem som blir lidande vet vi ju…

 3. Spelmonopolet är nog inte avgjort. Vi får väl vänta tills EG-domstolen sagt sitt (även om det lär dröja).

  Ges galoppen 10% av V65/V75 /DD/ TRIO mm. Samt att 10% av marknadsföringsbudgeten läggs på galopp, då finns det anledning att vara kvar. Trion idag på ATG.live kommer man in i efter 500 meter. Varför ska vi acceptera att INTE få se HELA LOPPET? Som det är nu tynar galoppspelet bort, och med spelet allt intresse. Vad får vi i utbyte?
  Jo vi får lite mer bidrag…. För dessa jävla bidrag har sporten sålts ut sedan mitten på 80-talet!
  Bidrag har ingen mått bra av, och heller inte utvecklast av! Däremot om man får växa av egen kraft på lika villkor så…..

  Ju mer bidrag desto fler guldlopp med 4-5 startande, och Gillborg tycker allt är bra……

  //Pontus

 4. Jag säger inte emot dig Pontus. Galoppen är dessvärre en bidragssport och har så varit under många år. Det är naturligtvis inte bra. Och givetvis ska vi kräva våra 10%. Tio procent borde vara ett genomgående mantra vid förhandlingarna med ATG. Samtidigt ska man kanske inte kasta för mycket skit på ATG. Utan bildandet av ATG hade det varit slutgalopperat på svensk mark för ett bra tag sedan. Faktum är att LördagsKomben på sätt och vis var på väg att bryta ”bidragstrenden”. 3 miljoner i omsättning varje lördag och 50 000 kr i prispengar var ju ingen dålig affär för galoppen. Men som sagt, det är historia.

  Att inte hela kombloppet visas är bara ett bevis på att galoppen inte är prioriterad. Tyvärr tror jag att väldigt få av sportens beslutsfattare sitter och kikar på live-sändningen på lördagseftermiddagarna…

 5. Och alla vet vi ju VEM som ligger bakom det för galoppsporten så destruktiva beslutet (!) – även jag vet, som sitter 800 mil från dramats fokus !

 6. I det här fallet är det naturligtvis något som arbetats fram av spelstrategerna på ATG och knappast någon ”one man show”. Om ni ska ”anklaga” enskilda personer för saker på diffusa grunder så får ni göra det i något annat forum. T ex Travpunkten, de verkar släppa igenom det mesta.

  Jag är personligen ansvarig för allt som skrivs här – även i kommentarerna – och därför måste jag vara hård på det här området!

 7. Ok Stefan!
  Jag förstår! Men samtidigt tycker jag att så länge vi inte är anonyma, är det väl inte så farligt?

 8. Det är helt riktigt. Anonyma inlägg accepterar jag bara i undantagsfall. Att ni använder era riktiga identiteter är jättebra och det gör att jag höjer toleransnivån. Men du är säkert så pass insatt i svensk galoppsport att du vet att det bara är en liten ankdamm. Alla känner i stort sett alla. Med tanke på mitt engagemang i sporten så gäller det inte minst mig.
  Naturligtvis måste jag stå till svars för allt jag skriver här på bloggen. Det är ju lite därför den har en kommentarsfunktion. Men jag känner även att jag har ett ansvar för det andra skriver på den. Därför tar jag mig också rätten att plocka bort vissa saker. Annars tvingas jag stänga av kommentarsfunktionen helt och det vill jag naturligtvis inte. Så fortsätt gärna kommentera och hacka gärna på mig så lovar jag att hacka tillbaka. Men låt helst bli att mer specifikt skriva saker om personer som inte själv deltar i konversationen.

 9. Jag har en känsla av att ATG testar olika spelformer på galoppen för att sedan stjäla över dem till travet. Fungerar dessa ”nya” spelformer på galoppen så varför inte ha dem på travet. Själv var jag med när V5 kom till på just galoppen på Åby på 1960-talet.En spelform som har utvecklats och nu blivit V75 och V65 etc.Så nästa spelform som kan komma på galoppen kommer säkerligen att överföras på travet.Trio och Komb-spelen var också galoppen först med(om jag inte minns fel).Vad som oroar mig mest är att galoppen fortfarande behandlas mycket styvmoderligt av både ATG och travet.Skulle det inte vara bättre att man samarbetade,istället för att ”pinka in revir”.

 10. Helt sant, galoppen har en tradition att agera testbänk för travet. Med det finns både för- och nackdelar. En av idéerna i den nya utredningen är att galoppen ska frigöras mer från travet och därmed även få helt egna spelformer. Men fråga mig inte hur de ska se ut…

Kommentarer inaktiverade.