När olyckan är framme

En tävlingsdag som på förhand såg ganska enkel ut blev plötsligt väldigt jobbig. Jag tänker naturligtvis på den tråkiga olyckan i lopp 3 som väl ingen lyckats undgå vid det här laget. Alla som älskar galoppsporten blir naturligtvis väldigt illa berörda när hästar och jockeys råkar ut för olyckor. Det är fullt naturligt. Konstigt vore det väl annars!

Lyckligtvis klarade samtliga inblandade jockeys sig förhållandevis bra den här gången. Det kunde slutat betydligt värre. Tidigare ikväll fick jag information om att Leonard Rios ådragit sig en kraftig hjärnskakning, men lyckligtvis inga frakturer. I bästa fall blir han utskriven från sjukhuset redan under morgondagen. Övriga jockeys behövde inte ens uppsöka vård. Åtminstone inte akut (Solis bör nog kolla upp sin fot).

Värre gick det för hästen Sublimateur. Benbrott är bland det otäckaste en galopphäst kan råka ut för. Statistiskt sett är de relativt ovanliga. I TV4-sändningen gjordes antydningar om att olyckan skulle bero på dagens bana. Visst, gräsbanan var snabb, men ett sådant påstående betraktar jag ändå som ren spekulation. Benbrott är tyvärr något som inträffar på alla bantyper; snabba och tunga gräsbanor, dirttrack, syntet… Det är även något som händer i de stora galoppländerna och i de bästa loppen. Den gångna helgen bröt exempelvis Grupp 1-hästen Rewilding benet i King George VI and Queen Elizabeth Stakes på Ascots gräsbana. En händelse som till stor del påminner om dagens olycka på Täby Galopp.

Nåja, om vi bortser från den tråkiga olyckan har det varit en ganska bra dag. Klev av nattåget strax före klockan sju i morse och sedan har det bara rullat på. En stund efter tävlingarna gav Jossan och Linda mig en liten privatlektion på Plastic Wonder. Min debut i galoppsadeln var både kul och lärorik måste jag säga (det finns t o m bildbevis). Dessutom gav den mersmak. Får nog ta ett fullvuxet 2 400 meterslopp nästa gång…

Larmade, låste och lämnade Täby Galopp vid åttasnåret och tog Roslagsbanan in till stan. Därefter åt jag en kvällssushi nere på Linnégatan och nu tänker jag snart släcka lampan på hotellrummet. Ny dag och nya utmaningar imorgon.

2 reaktioner till “När olyckan är framme”

  1. Om du vill testa en riktig häst istället/också så kan du låna en av mig : ) Any time!

  2. Öllegård: Tackar för erbjudandet. Men jag måste nog köra mycket Plastic-träning innan något sådant kan bli aktuellt! 🙂

Kommentarer inaktiverade.