Hinderpremiär på Blommeröd och ett nytt tillskott i sprintereliten

Den kommande helgen händer det en hel del på den svenska galoppfronten. På lördags inleds den svenska hindersäsongen med ett (1!) lopp på Blommeröd, eller Strandängen som fältet intill Ringsjön kallas. Steeplechasen Jockeyklubbens Stora Pris har samlat ihop ett hyggligt startfält. Utgången ser långt ifrån given ut på förhand. Men med tanke på att det inte arrangeras något spel till loppet är det inte lika intressant att spekulera.

Jag tycker att konceptet med hindersport på Strandängen känns helt rätt. Det är skaplig svikt i banan och ytan finns där. Däremot är jag mer tveksam till släta löpningar. Vi har fem banor i Skandinavien som är betydligt bättre för ändamålet.

Många utanför galoppsportens närmaste krets frågar sig säkert hur Svensk Galopp har resurser att dra ihop en tävlingsdag på en liten landsortsbana för att endast rida ett lopp med hela 100 000 kronor i prissumma. Och till på köpet utan totospel. Bakgrunden är ju lite komplicerad och inget jag tänker gå in på här. Men det är ändå värt att notera.

I onsdags var det lunchtävlingar på Bro Park. Den stora behållningen var Claes Björlings nyförvärv Free Zone, som susade runt kilometern på 0.59,5. När Let’sgoforit gått i pension och Giftorm dessvärre har förolyckats ser väl sprintereliten ganska tunn ut i år. Om Björling väljer att gå ut i Lanwades Stud Jägersro Sprint gör Free Zone säkert inte bort sig.

På tal om Bro Park. Enligt det officiella resultatet besökte 738 personer banan i onsdags. Är det bara jag som ställer mig frågande till om den siffran stämmer. Som jämförelse hade Jägersro 351 personer i publik i förra helgen. Jag har lite svårt att tänka mig att det var dubbelt så många på Bro Park. Är det verkligen någon som räknar eller baseras allt på rena gissningar?

På söndag är det åter tävlingar på Bro Park. Dessvärre med riktigt tunna fält. Många spekulerar i anledningen. Jag nöjer mig att konstatera att 30 av de 35 startande hästarna kommer att tjäna pengar.

Till sist. Ingen ska dra förhastade slutsatser och tro att jag har dragit igång bloggen på allvar igen. Men jag vill åtminstone hålla den rullande och vissa veckor är det roligare att skriva än andra. Det lär garanterat komma längre bloggpauser senare i sommar.