Prammsdagen 2019 och småmysiga steeplechaser vid Ringsjön

Pramms Memorial 2019 på Jägersro

Den gångna helgen handlade till stor del om galoppsport för min del. På lördagen reds steeplechasen Gyllene Hästen på Blommeröd och sedan var det ju storlopp med Pramms Memorial på Jägersro i söndags.

Jag tycker att det är lite småmysigt med hinderloppen på Blommeröd. Stämningen är minst sagt familjär och för att räkna publiken behövs inte mycket mer än tio fingrar. Men det är lite synd att det inte rids mer än ett lopp per tillfälle. Man hinner knappt komma dit innan det är dags att åka hem. Den skånska hindersporten har genom dessa tävlingar fått ett litet uppsving under senare år. Jag är dock rädd för att det inte blir fler hinderlopp i Skåne när den nya hinderbanan är klar på Bro Park.

Imponerande stalldubbel

Även Pramms-dagen blev en trevlig tillställning. Det varma och härliga vädret gjorde så klart sitt till. Men även prestationerna på banan värmde. Susanne Berneklint och Carlos Lopez tog en klockren storloppsdubbel med Plata O Plomo och I Kirk. Ett imponerande facit! Många menar att I Kirk är bland det bästa vi har sett i sprinterväg på Jägersro och jag är benägen att hålla med.

I Kirk och Carlos Lopez

I söndags skrev jag inte tävlingsreferatet från banan och kunde därför koncentrera mig på fotograferingen. Det innebar även att jag hade lite tid över att se hästarna i ledvolten och uppleva stämningen inför de stora loppen. Något jag gjorde (och uppskattade) mycket förr i tiden men i princip aldrig haft tid med under senare år.

De flesta hade säkert hoppats på en bättre publiksiffra än de 1004 personer som följde loppen på plats. Men som situationen ser ut med vikande publiksiffror på alla kapplöpningsbanor var det kanske en godkänd siffra trots allt. Och dessutom lite bättre än ifjol då tävlingarna reds på en måndagskväll. Det nya V64-spelet uppfattar jag däremot fortfarande som svagt. Vi får se om nya sajten galopptips.se kan lyfta siffrorna de närmaste veckorna.

Skisser på ny bana

I samband med SFK:s stämma på måndagskvällen visades en del ritningar på hur en ny bana i Skåne skulle kunna se ut. Än så länge handlar det bara om grova idéskisser och väldigt mycket kommer så klart att ändras. Men det var ändå kul att få se något konkret.

Imorgon, onsdag är det lunchgalopp på Bro Park. V4-loppen håller ovanligt hög kvalitet och blir riktigt intressanta att följa. Och i helgen har vi ingen galopp i Sverige. Norröver körs det tydligen ett större travlopp en gång om året…