Nationaldagsgaloppen och spännande söndag på Jägersro

Göteborg Galopp - hästar och publik

Dagarna bara springer iväg så här års och det är en smula svårt att hinna med allt man vill göra. Men nu var det ett tag sedan jag skrev något här så jag får väl reservera några minuter och skriva några rader. För just nu är högtryck i Skandinavisk galoppsport och det tävlas flitigt på alla banor.

Det har så klart varit stort fokus på Nationaldagsgaloppen de senaste dagarna. Arrangemanget blev som vanligt en stor succé. Och med det menar jag främst en enorm publik och soligt väder. I år var det antagligen lika varmt och soligt som vid premiäromgången 2013.

Precis som ifjol var jag inte på plats på Gärdet. Istället följde jag tävlingsdagen hemifrån och skrev ett referat. Vilket var sådär lagom inspirerande. Dels för att vädret var lika bra och soligt i Skåne som Stockholm. Men även för att jag mer betraktar mig som fotograf än skribent. Ni vet säkert vad jag tycker är roligast.

Utifrån vad jag kunde se bjöds det på riktigt fin galoppreklam på Gärdet. Inga direkta incidenter vilket alltid är skönt och sedan var det extra kul att Ulrika Holmquist tog fyra segrar. Efter riktigt väl avvägda ritter dessutom. Galoppen är ju en ju en sport som gärna visar upp att tjejer och killar tävlar på lika villkor.

Av någon anledning noterar jag att V4-omsättningen var klart lägre  jämfört med fjolåret. Kanske berodde det på värmen. Och man kan ju fråga sig hur många (fler än jag) som verkligen satt inomhus på Nationaldagen och kollade på TV-sändningen.

Slutligen kan jag inte låta bli att notera att så många i sporten numera är positiva till Nationaldagsgaloppen. De högljudda kritikerna tycks ha tystnat. Annat var det inför den första upplagan 2013 då många i sporten hävdade att det var ren galenskap att arrangera tävlingar på Gärdet och att galoppen kunde använda pengarna till något bättre. Själv har jag alltid ställt mig någonstans i mitten. Grundfrågan är om arrangemanget kostar mer än vad det smakar och det är inte jag rätt person att svara på.

Voterlöpning och Derby Trial

Men nu riktar vi blickarna mot Jägersro för på söndag rids det riktigt spännande race. Voterlöpning är så klart russinet i kakan. Den 1 730 meter långa uppgörelsen ser väl främst ut att kunna bli en match mellan Irish Trilogy (hcp 90) och Privilegiado (hcp 82). Det var i stort sett jämnt skägg mellan de båda hästarna i Vinterfavoriternas pris, men därefter har Irish Trilogy bättrat på sitt handicaptal med fina prestationer i Dubai.

Trots att Irish Trilogy tränas på Jägersro gör han (med undantag för kvalet) sin första start på hemmabanan. Tidigare har irlandsimporten endast startat på gräs. Samma sak gäller för övrigt Privilegiado, men han har en liten fördel av en färsk seger på Övrevoll.

Andra spännande treåringar i fältet är Red Cactus (hcp 87), som slog Jazz Explosion (hcp 82) på Jägersro i slutet av april. Sedan ska vi nog inte glömma bort Amon Ra (hcp 82).

I Derby Trial kan det mycket väl bli dansk seger i år. Sir Churchill (hcp 83) är topprankad, men var kanske en liten besvikelse som fyra i Jydsk Derby senast. Geranium (hcp 76) var trea i Jydks Derby, men var samtidigt blek i starten på Jägersro i december. Han är dessutom fortfarande maiden. Mellan de båda stallkompisarna Orb Craft (hcp 78) och All Run (hcp 76) skiljer det antagligen inte så mycket, men jag noterar att Jacob valt att rida All Run.

Nåväl, nog skrivet för den här gången. Vi ses på kapplöpningsbanan!