Träning på stranden och visst var det roligare förr

Lennart Jarvén och Fiftyshadesfreed jobbar på stranden

Många har säkert sett artikeln om Lennart Jarvén, som publicerades på Svensk Galopps hemsida för några dagar sedan. Bilderna i artikeln tog jag på stranden strax söder om Ängelholm då Lennart själv red Fiftyshadesfreed i ett förberedande jobb inför starten på Bro Park.

Trots att det var en ganska varm sommarförmiddag låg den vidsträckta stranden nästan helt öde. Här finns det gott om plats för både galopp- och travtränare att jobba sina hästar. Vilket många av tränarna i nordvästra Skåne även gör.

Lennart Jarvén och Fiftyshadesfreed

Det här var ett riktigt roligt fotojobb. Förr i tiden kunde det bli ganska många sådana jobb under ett år. Numera är de extremt sällsynta. Lite tråkigt tycker jag, för det finns även en vardag mellan tävlingsdagarna.

När jag körde hem från Ängelholm slog det mig att Lennart Jarvén måste vara en av väldigt få galopptränare som fortfarande är verksam från den tid då jag själv kom in i sporten. Nästan alla har antingen slutat med ålderns rätt eller helt enkelt lämnat jordelivet. Tänk så många hästkarlar (ja förr var det huvudsakligen män som tränade häst) som sporten har tappat under de senaste 25 åren.

Mischa Kahn, Bruno Nilsson, Nisse Lindgren, Lennart Sr Reuterskiöld, Tommy Gustafsson, Bengt Bengtsson, Jan Malmborg, Rolf Olsson, Bo Neuman, Hubert Doria, Olle Stenström, Janos Török… Listan kan göras hur lång som helst och jag har garanterat glömt bort flera namn.  

Tillsammans utgjorde de en så stor del av den svenska galoppsporten och idag finns i princip bara minnen kvar. Idag vill jag påstå att medelåldern bland de svenska proffstränarna är relativt låg. Många har mycket kvar att bevisa innan de kan nå en meritlista som matchar ovan nämnda namn.

Det låter så klart som en klyscha och kanske är det bara jag som börjar bli gammal. Men jag vill ändå påstå att det var roligare i galoppsporten förr. Och jag är förmodligen inte ensam om att sakna alla de gamla stora tränarnamnen.

Som tur är finns Lennart Jarvén kvar en stund till. I sällskap med Hans-Inge Larsen och Claes Björling. Men de börjar som sagt bli få nu.

Nåväl, jag hade tänkt skriva mer i den här bloggposten, men det får vänta till ett senare tillfälle. Håll tillgodo med bilderna på Lennart och Fiftyshadesfreed. Och sist men inte minst; Glad Midsommar!