Teknikstrul, Voterlöpning och fullspäckad helg

Voterlöpning 2019 Jägersro Galopp

I söndags var det Voter- och Derby Trial-dag på Jägersro. Två av årets mest intressanta race på Malmö-ovalen. Fast det gick endast att kora vinnaren i ett av loppen.

Ett hydralikfel gjorde att startboxarna inte gick att flytta från banan och Derby Trial fick blåsas av. Det är sådant som händer. Teknik kan alltid strula. Synd bara att det inte kunde ske i ett ”vanligt” lopp. För nu fick flera treåringar ett ordentligt avbräck i matchningen mot Svenskt Derby.

Sedan kan jag inte förstå varför flera jockeys fortsatte att rida trots att löpningen var avblåst. Några hade tydligen inte hört eller sett signalen, andra slog kanske dövörat till och tog en chansning. Och så fanns det de ryttare som både hörde signalen och pullade upp sina hästar.

Oavsett hur det ligger till är det allvarligt. Nästa gång kan det vara någon helt annan incident som verkligen kräver att hästarna pullas upp så fort det bara är möjligt. Sist men inte minst hade Derby Trial eventuellt kunnat ridas om i slutet av dagen om flera hästar inte hade galopperat hela distansen i fullt tempo.

Voter är en löpning som enligt min mening aldrig riktigt får den uppmärksamhet den förtjänar. Vi ska ändå betänka att den samlade prissumman är 1,2 miljoner kronor, alltså lika mycket som Pramms Memorial. 577 personer valde att följa loppet från publikplats.

Förstapriset på 600 000 kronor gick något överraskande men välförtjänt till Nipozzano från Marc Stotts stall i Danmark. Oliver Wilson red suveränt och bedömde tempot klockrent. Irish Trilogy drog nog lite väl friskt genom sista sväng och fick nöja sig med andraplatsen.

Även spelsiffrorna var dessvärre bleka i söndags. V64-omsättningen tog sig precis över miljonen. Främsta anledningen till det var nog att ATG lade allt fokus på V75-tävlingarna på norska Bjerke. Alltid är det något som gör att galoppen kommer i kläm. Men till viss del är det förståeligt med tanke på att V75-omsättningen var 30 gånger så hög som galoppen V64:a.

Den kommande helgen är fullspäckad med galopp. GN-tävlingar på Strömsholm på lördag och sedan Stockholms Stora Pris på söndag. Förr i tiden var detta två av mina absoluta favoritdagar under galoppåret. Men nu kommer jag endast att sitta hemma och skriva ett referat från söndagens tävlingar. Därför tänker jag inte göra någon större sak av helgens galopprace här på bloggen.

Positivt är trots allt att jag förmodligen får en del tid över att följa 24-timmars racet från franska Le Mans. All racing går nämligen inte i galopp…