Varför februari?

UpploppskampJag har länge undrat varför galoppen ska överta lunchtävlingarna just i februari. Antagligen anser någon – jag utgår från att det är makthavarna på ATG – att galoppen inte klarar av att få ihop tillräckligt stora/spelbara startfält mellan november och januari. Tittar vi lite i backspegeln så är det inget annat än fel. Täby Galopp brukar kunna skrapa ihop riktigt fina löpningar fram till åtminstone mitten av december.

Det är däremot nu – i februari – då galoppen åter tar över stafettpinnen, som det ser riktigt illa ut. Torsdagens program kan väl ingen stå upp och säga att han/hon är nöjd med. 6+9+8+12 hästar är tyvärr för lite. Och det lär väl trilla in ett antal strykningar, det är knappast ovanligt vid den här tiden på året. Än värre ser det ut inför nästa vecka. 6 hästar anmälda i Guld, 5 hästar i treårslöpningen, 6 i novisen… Flera löpningar är upphävda och ersatta av nya propositioner.

Min omedelbara slutsats blir att det helt enkelt inte finns tillräckligt många startklara hästar just nu. Den gamla klassiska visan om att propparna är fel köper jag inte fullt ut. Nästa slutsats blir att om galoppen nu ska ha ett ”lunchuppehåll” under vintern så ska det definitivt inte innefatta november och december månad. Januari, februari och möjligen även mars hade varit ett betydligt bättre tidsspann. Som det är nu får alla som vill dra ett stort rött streck över allt som heter vintergalopp rikligt med vatten på sin kvarn.

7 reaktioner till “Varför februari?”

 1. Är böjd att hälla med. Det finns nog tillräckligt med bra starthästar att att hålla liv i vintergaloppen med helgtromberna. Men nu får ju dessa lopp också stryka på foten kraftigt. På bekostnad av startfält på de närmaste torsdagarna som är under gränsen för det acceptabla så urvattnas ”galoppens bästa fönster mot den svenska travvärlden”, dvs. den lilla snutten med efterhandsändning i V75 vinnare på lördagar med tunna startfält. 7 starthästar lördagen efter nästa…. Vill inte ta ordet katastrof i min mun, men bra är det inte.

 2. Stefan ,du har så RÄTT så RÄTT i detta ditt blogginlägg.För oss som arbetar lever samt andas HÄST,då i första hand GALOPPHÄSTAR,är dessa tre månader ,januari februari och mars den tid på året som upplevs absolut urvidrig.
  Här kan man snacka om att kämpa mot elementen.Dock är detta den period då vi har en enorm arbetsbörda med att förbereda grundträna och planera för den kommande säsongen.
  Konkusionen blir följdaktligen att är det någongång befogat med tävlingsuppehåll så är det just dessa förfärliga långa vintermånader jan-mars .Glad att ÄNTLIGEN någon har förstått detta.
  TACK STEFAN,good thinking
  Keep up the good work

 3. Lars: Ja, även jag får känslan av att V4 och helglöpningarna ”späder ut” varandra. Det är inte bra. Men jag har lite svårt att tänka mig att det skulle vara möjligt att enbart rida två lopp i veckan under någon längre tid. Då hade säkert de flesta (proffs)tränare valt att sätta hela stallet i vintervila. Förtjänstmöjligheterna blir för små. Om vi ska ha vintergalopp måste det finnas starttillfällen. Men då ska det självfallet även finnas hästar.

  Marie: Först vill jag säga att jag i grunden är för åretruntgalopp, det vet du säkert. För spelet tror jag viktigt att galoppen på något sätt finns med året runt. Och om vi går ca fem år tillbaka i tiden så vill jag minnas att vintergaloppen fungerade relativt bra. Då fanns det bevisligen ett större hästmaterial. Vad vi ser nu är något som kommit smygande de senaste åren. Men med detta sagt är vi helt eniga om att januari-mars är de klart sämsta månaderna att bedriva hästkapplöpning i Sverige. Om det blir nödvändigt är det helt klart dessa månader som först ska strykas ur tävlingskalendern. Därför är det ju väldigt otacksamt att galoppen ska behöva dra igång de extremt viktiga lunchtorsdagarna under den absolut sämsta tiden på året.

 4. Jag tror inte galoppen skulle förlora mycket på att ta ett uppehåll på fyra månader pr. år (dec – mars). Bättre att visa upp bra sport under 8 månader än att hanka sig fram, utan publik, med medioker sport över vintern.
  Många sporter har säsongsuppehåll. Fotbollen t.ex., och allt vad skidsport heter. Uppehållet kan faktiskt verka som en katalysator till att bygga upp intresset i väntan på den efterlängtade vårpremiären.
  Dessutom vore det nog en välsignelse för hästarna !

 5. Tore: Rent sportsligt finns det ytterst få anledningar att tävla året runt. Räknar vi in spelet blir frågan däremot mer komplicerad. Den kalla årstiden har traditionellt varit en stark period. Sommaren är oftast sämst ur ett spelperspektiv. Dessutom finns det något positivt i att ge de aktiva förtjänstmöjligheter året runt. Jag är med andra ord kluven.
  (By the way. Var noga med att mata in rätt mejladress när du skriver kommentarer, annars hamnar det i modereringskön här)

 6. ”..trilla in ett antal strykningar”. Jo visst, – nu är det bara 4 kvar i V4-1 ! Guld och vintergalopp tycks inte vara någon bra kombination !

Kommentarer inaktiverade.