Galoppens år 2016

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev något här på bloggen. Eftersom vi så smått börjar närma oss en ny galoppsäsong kan det kanske vara läge att väcka den till liv. Samtidigt vill jag på nytt påpeka att jag inte har några som helst ambitioner med den här bloggen. Jag skriver när jag har lust. Och om det blir veckor eller månader mellan bloggposterna spelar egentligen ingen roll.

Ledvolt

Flera har säkert noterat att 2016 har blivit ”Galoppens år”. Om det är ett budskap som kommer att nå ut till kretsen utanför de redan galoppfrälsta är väl tveksamt. Men vi kan ju alltid hoppas.

Det är kanske inte fel att påstå att det nya galoppåret på sätt och vis startade i Malmö den gångna helgen då sportens två- och fyrbenta champions hyllades på Galoppgalan. Nu jobbade jag ju mest och hann inte få i mig mer än en tugga av förrätten. Men vad jag kunde se från mitt perspektiv var det en trevlig tillställning.

För min del blev det en extrem lång arbetsdag. Halva förmiddagen och hela eftermiddagen bevakade jag nämligen det fullmäktige- och strategimöte som arrangerades på Triangeln. Min text från mötet kan ni läsa här.

Med tanke på den stora ryktesflora som funnits i sporten i flera år nu – delvis på grund av informationstorka – är den här typen av möten väldigt nyttiga. VD Ulf Hörnberg hade laddat upp ett digert informationsmaterial med otaliga Power Point-sidor. Jag uppfattade framställningen som gedigen och uppriktig.

Lite oroande var det att höra hur arbetet fortlöper på Bro Park. Att gäststallarna kanske inte blir färdiga är väl en sak. Här går det säkert att hitta tillfälliga lösningar. Men huvudläktaren måste naturligtvis bli färdigställd innan invigningen den 19 juni. I sammanhanget kan det vara värt att rekapitulera premiären på Göteborg Galopp för drygt tio år sedan. Delvis som ett avskräckande exempel. Vad jag vill säga är att ALLT verkligen MÅSTE vara färdigt och funktionsdugligt i samband med premiären.

Överlag tror jag att många överskattar värdet av en ny galoppbana på lite längre sikt. Inte för att jag vill vara negativ, snarare för att jag är realist. Om allt sköts på rätt sätt kommer Bro Park förhoppningsvis att få mycket uppmärksamhet i lite bredare kanaler. Men bara under de första veckorna. I höst är banan i värsta fall som Täby Galopp – bara lite längre bort från stan. Det är alltså de marknads- och informationssatsningar som görs de närmaste månaderna och i direkt anslutning till premiären som helt kommer att avgöra vilket värde den nya galoppbanan kommer att ha i den för sporten helt avgörande ambitionen att nå ut i bredare kretsar och växa.

Redan på söndag får galoppen en ny spelform; SuperTrio. Fast direkt ny är den ju inte. Trio har vi kunnat spela länge. Nyheten är att ATG puttar in 100 000 kr extra i potten. På så sätt får oddsen en vitamininjektion. Dessutom kommer loppet att sändas live i TV12. Jag tycker att den här satsningen känns intressant. Ett spelbart lopp som sänds tillsammans med travets V64 är bra för galoppen. Att gissa hur stor omsättningen blir är svårt. Vi kan nog inte förvänta oss nivåer som kommer upp i de som rådde under SöndagsKomben/Trions glansdagar.

Det var allt för den här gången. Jag har ytterligare ett gäng uppslag på lager, men det sparar jag till senare…