Publikfester och galoppen i ATG Live

Efter en intensiv start på veckan har jag nästan tvingat mig till lite ledighet idag. Det behövs för inom kort väntar nya äventyr. Men först hinner jag nog skriva några rader i bloggen.

Publik | Gärdet 130606 | Foto: Stefan Olsson / Svensk Galopp
Storpublik på Gärdet.

Det har hänt väldigt mycket i galoppens värld på sistone. Den största händelsen på hemmaplan är tveklöst Nationaldagsgaloppen. Att så många skulle bege sig ut till Gärdet och fira nationaldagen tillsammans med oss överträffade mina vildaste fantasier. Publikt var arrangemanget en total succé. Väldigt många stockholmare gjorde sin allra första bekantskap med galoppsporten. Förhoppningsvis inte den sista. Om lika många kommer nästa år kommer det nog inte att bli så svårt att finansiera festen med sponsorintäkter.

Galoppens prioritering och utrymme i ATG Live har debatterats en del den senaste tiden. Inte minst i sociala media. Personligen tycker jag naturligtvis att det borde visas mer galopp och lite mindre trav i sändningen.

Men! Myntet har två sidor och vår lilla sport befinner sig på sätt och vis i ett moment 22. Vi lever nämligen på pengar som genereras av spel på travhästar. Utan travet och framför allt V75 hade vi tävlat om kaffepengar. Det är en realitet, varken vi vill det eller ej.

ATG som till 100 procent ägs av trav- och galoppsporten har ett ganska enkelt uppdrag och affärsidé. Nämligen att generera så stora spelintäkter som möjligt. Intäkter som i sin tur blir prispengar och levebröd för tiotusentals personer.

Folket på ATG är inte dumma. De har experter som inte gör annat än att räkna på speloptimering och vet exakt vad som drar in mest pengar till kassan. Att exempelvis gå igenom värmningarna inför V75 istället för att direktsända upplösningen av galoppens V4-omgång ökar helt enkelt omsättningen och sportens intäkter. De aktiva i sporten borde väl egentligen ha så svårt att finna sig i detta?

Då har jag betydligt mer förståelse för att en galoppintresserad spelare anser att ATG inte levererar en tillfredsställande produkt. Spelarna lever ju inte på prismedel utan betalar snarare för en upplevelse.

GN på Strömsholm
Svenskt Grand National på Strömsholm

På söndag är det Grand National på Strömsholm. Nu håller vi naturligtvis alla tummar för att regnmolnen ska hålla sig borta så att det inte blir en repris av fjolåret. Ibland hänger skillnaden mellan publiksuccé och fiasko på en rejäl förmiddagsskur.

Till skillnad från oss avlönade är det många frivilliga som ställer upp och jobbar hårt inför, under och efter tävlingarna. Utan dessa ideella krafter hade vi aldrig kunnat genomföra tävlingarna på Österängen. Besök gärna Strömsholms hemsida där det finns en del rapporter och bilder från förberedelserna.

Själv brukar jag ta GN-helgen som en liten utflykt och kortsemester i sommarsverige. Ja, åtminstone fram till lopp 1. Sedan är semestern definitivt slut. Jag hoppas att vi ses på söndag.